3 Cara Ini untuk Mencegah Kehamilan Ektopik

, Jakarta - Sudah tentu, apabila anda mendapat ujian kedua untuk kehamilan, ini akan membuat pasangan suami isteri merasa bahagia dan tidak sabar untuk menyambut anak kecil mereka dalam kehidupan baru mereka. Lakukan pemeriksaan dengan segera untuk memastikan keadaan kehamilan adalah normal dan sihat. Terdapat pelbagai kelainan yang dialami oleh ibu pada awal kehamilan, salah satunya adalah kehamilan ektopik.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara kehamilan normal dan kehamilan ektopik

Dalam keadaan kehamilan yang normal, telur akan melekat pada dinding rahim. Namun, keadaan kehamilan ektopik akan menyebabkan telur melekat pada tiub fallopio, sehingga tidak dapat berkembang secara normal. Sebenarnya, keadaan kehamilan ektopik yang tidak segera dirawat dianggap cukup berbahaya bagi kesihatan ibu. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui beberapa kaedah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan risiko kehamilan ektopik.

Gejala Kehamilan Ektopik

Biasanya, telur yang disenyawakan akan melekat pada dinding rahim sehingga melahirkan. Kehamilan ektopik menyebabkan telur yang disenyawakan melekat pada tiub fallopio. Bukan sahaja tuba fallopi, terdapat beberapa bahagian badan yang sering mengalami keadaan ini, seperti ovari, serviks, hingga rongga perut. Ini boleh menyebabkan gejala pada seseorang yang mengalami kehamilan ektopik.

Kehamilan ektopik dikenali sebagai kehamilan normal pada mulanya dan tidak menimbulkan gejala khas. Namun, ketika menempel pada lokasi selain dinding rahim, ini akan mengakibatkan telur tidak dapat berkembang secara normal, mengakibatkan beberapa gejala. Secara amnya, gejala awal akan dialami dengan munculnya pendarahan ringan dan sakit pelvis.

Perhatikan apabila sakit dan pendarahan pelvis anda bertambah teruk, keadaan ini boleh menjadi tanda perkembangan telur di tiub fallopio. Sel telur yang terus berkembang di tiub fallopi boleh menyebabkan tiub pecah yang berisiko menyebabkan seseorang mengalami kejutan, pingsan, hingga pening yang teruk. Inilah sebabnya mengapa tisu ektopik mesti dikeluarkan segera untuk mengelakkan komplikasi.

Anda harus segera mengunjungi hospital terdekat jika anda mengalami beberapa gejala ini untuk pemeriksaan lanjut. Pemeriksaan ultrabunyi dapat mengesan kehamilan ektopik. Bukan hanya itu, pasukan perubatan juga dapat melakukan ujian darah untuk mengukur hormon hCG dan progesteron. Pada kehamilan ektopik, kedua hormon ini akan lebih rendah daripada kehamilan normal.

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kehamilan Ektopik

Pencegahan Kehamilan Ektopik

Oleh itu, apa yang mendorong seseorang mengalami kehamilan ektopik? Lancarkan Klinik Mayo Keradangan atau kerosakan pada tiub fallopio adalah salah satu keadaan yang boleh menyebabkan kehamilan ektopik. Selain itu, ketidakseimbangan hormon dan perkembangan telur yang disenyawakan secara tidak normal juga dapat mengakibatkan kehamilan ektopik.

Namun, terdapat beberapa pencetus lain, seperti kebiasaan merokok, mempunyai sejarah kehamilan ektopik sebelumnya, menderita penyakit kelamin, dan juga menjalani pembedahan pada saluran tuba. Kehamilan ektopik adalah keadaan yang tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan keadaan ini, anda boleh melakukan beberapa perkara, seperti:

  1. Melakukan gaya hidup sihat, dengan berhenti merokok dan minum alkohol dan juga memenuhi pengambilan nutrien yang diperlukan untuk membantu menjaga rahim dan ovari yang sihat.
  2. Bersenam secara teratur untuk menjaga kesihatan tubuh dan berat badan adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko kehamilan ektopik.
  3. Mencegah munculnya penyakit menular seksual dengan tidak menukar pasangan atau melakukan hubungan seks menggunakan kondom.

Baca juga: Inilah perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kehamilan ektopik. Walaupun kehamilan ektopik boleh berlaku, anda berpeluang mempunyai kehamilan yang normal dan mempunyai bayi.

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya dan tanya doktor anda secara langsung mengenai merancang kehamilan yang perlu anda lakukan setelah mengalami kehamilan ektopik. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Ektopik.
The American College of Obstetricians and Gynecologists. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Ektopik.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan Ektopik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Mengandung Selepas Kehamilan Ektopik?