Perbezaan Antara Gangguan Pembekuan Darah dan Gangguan Platelet

, Jakarta - Seseorang yang mempunyai luka yang menyebabkan pendarahan dapat sembuh sendiri berkat bantuan platelet. Sel darah ini mempunyai fungsi untuk menghentikan pendarahan yang berlaku. Gumpalan darah yang dibuat oleh platelet akan membuat gumpalan yang dapat menutup luka yang berlaku. Namun, ada dua masalah yang dapat membuat luka sukar sembuh, iaitu pembekuan darah yang lambat atau kelainan pada platelet.

Faktor pembekuan darah ditentukan oleh protein dalam darah yang mengawal pendarahan. Di samping itu, apabila saluran darah cedera, dinding pembuluh darah berkontraksi untuk menyekat aliran darah ke kawasan yang rosak. Selepas itu, platelet melekat di tempat kecederaan dan merebak di sepanjang permukaan saluran darah untuk menghentikan pendarahan.

Tubuh akan memberi isyarat untuk melepaskan kantong kecil platelet untuk dikumpulkan di kawasan yang berdarah, sehingga membentuk plag platelet. Selepas itu, faktor pembekuan ini akan membentuk rangkaian tindak balas kimia untuk membentuk bekuan fibrin. Ini akan membentuk jaring yang dapat menghentikan pendarahan.

Baca juga: Mengapa Gangguan Pembekuan Darah Berlaku?

Perbezaan Antara Gangguan Pembekuan Darah dan Gangguan Platelet

Gangguan pembekuan darah dan gangguan platelet adalah dua perkara yang boleh membuat luka sukar sembuh. Walaupun begitu, kedua-dua perkara tersebut mempunyai perbezaan, iaitu sebab dan gejala yang disebabkan. Berikut adalah perbezaan antara gangguan pembekuan darah dan gangguan platelet.

Gangguan pembekuan darah berlaku ketika luka yang terjadi sukar untuk sembuh. Proses pembekuan darah atau pembekuan berfungsi untuk mengubah darah dari cecair menjadi pepejal. Apabila seseorang cedera, platelet akan mula membeku untuk mengelakkan kehilangan darah yang berlebihan. Sekiranya seseorang mengalami gangguan pembekuan darah, luka akan sukar sembuh.

Pembekuan darah yang terganggu boleh disebabkan oleh pembekuan darah yang tidak mencukupi. Sebilangan besar gangguan pembekuan darah yang berlaku disebabkan oleh gangguan genetik yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak. Selain itu, beberapa gangguan pembekuan darah dapat disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti penyakit hati. Perkara lain yang boleh menyebabkan gangguan pembekuan darah adalah kekurangan vitamin K dan kesan sampingan ubat.

Baca juga: Platelet dalam darah tinggi boleh menjadi penyakit

Penyebab Gangguan Platelet

Dalam gangguan platelet, ini disebabkan oleh gangguan jumlah platelet atau kelainan fungsi platelet. Ini tidak selalu disebabkan oleh faktor genetik. Pada orang normal, jumlah platelet adalah sekitar 150,000-450,000 platelet per mikroliter darah.

Apabila badan mengalami pengeluaran platelet yang berlebihan, keadaan ini disebut trombositosis. Thrombositosis boleh menyebabkan pembekuan darah pada saluran darah di dalam badan. Gangguan ini dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan trombosis urat dalam (DVT), vena varikos, dan serangan jantung.

Tidak seperti keadaan sebelumnya, trombositopenia adalah gangguan yang menjadikan jumlah platelet kurang daripada 150,000 platelet per mikroliter darah. Thrombocytopenia yang berlaku boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang mempunyai kesan yang sangat membawa maut. Ini boleh menyebabkan komplikasi pada otak atau saluran pencernaan. Selain itu, kelainan ini boleh menyebabkan gangguan pada sumsum tulang.

Baca juga: Ketahui Komplikasi yang Disebabkan oleh Thrombositosis

Itulah perbezaan antara gangguan pembekuan darah dengan gangguan platelet. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai dua perkara ini, Dr sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!