Apa Yang Berlaku Sekiranya Platelet Darah Terus Berkurang

, Jakarta - Thrombocytopenia berlaku apabila tahap platelet dalam darah terlalu rendah. Platelet dikenal sebagai sel darah tidak berwarna dan mempunyai fungsi untuk membantu proses pembekuan darah. Terdapat pelbagai kemungkinan yang menyebabkan seseorang mengalami trombositopenia, salah satunya disebabkan oleh penyakit seperti leukemia dan demam denggi.

Baca juga: Sekiranya anda menghidapi trombositopenia, inilah yang berlaku pada badan anda

Terdapat beberapa gejala yang muncul ketika seseorang mempunyai tahap platelet yang cukup rendah. Walau bagaimanapun, komplikasi boleh berlaku apabila tahap platelet dalam darah sangat rendah. Atas sebab ini, keadaan ini harus ditangani segera agar tidak menimbulkan masalah kesihatan yang berpanjangan.

Kenali Gejala Thrombocytopenia

Thrombocytopenia yang tergolong dalam kategori ringan sangat jarang menyebabkan sebarang gejala. Orang dengan trombositopenia hanya mengetahui bahawa platelet mereka menurun ketika mereka melakukan ujian darah. Sekiranya tahap platelet terus menurun, keadaan ini boleh menyebabkan beberapa gejala yang mungkin dialami penghidapnya.

Lancarkan Klinik Mayo , trombositopenia dapat menyebabkan penderita memar lebih mudah dan muncul ruam dalam bentuk bintik-bintik kecil. Orang yang mengalami trombositopenia juga lebih terdedah kepada pendarahan dari gusi dan hidung. Luka yang muncul di kulit boleh mengalami pendarahan yang berpanjangan jika tidak dirawat dengan segera. Selain itu, trombositopenia yang teruk boleh menyebabkan darah muncul di dalam air kencing.

Anda harus segera mengunjungi hospital terdekat jika anda mengalami pendarahan berat. Keadaan ini tentunya memerlukan rawatan perubatan agar pendarahan dapat ditangani dengan baik.

Baca juga: 7 Makanan untuk Meningkatkan Bilangan Platelet

Ini Berlaku pada Tubuh Orang dengan Trombositopenia

Seseorang dikatakan mengalami trombositopenia apabila jumlah platelet kurang daripada 150,000 sel setiap mikroliter. Terdapat beberapa perkara yang mendorong seseorang mengalami penurunan platelet, seperti platelet yang terperangkap di limpa, penurunan pengeluaran platelet, hingga beberapa keadaan yang menyebabkan platelet mati lebih cepat sebelum tubuh menghasilkan platelet baru.

Thrombocytopenia yang tidak dirawat dengan betul dapat meningkatkan risiko komplikasi. Komplikasi agak teruk dan mungkin berlaku adalah pendarahan dalaman atau organ dalaman. Sudah tentu, ini berbahaya dan menyebabkan penurunan fungsi organ yang mengalami pendarahan.

Melancarkan dari Secara sihat , trombositopenia juga menyebabkan seseorang mengalami anemia. Kiraan platelet mempengaruhi sel darah merah. Sel darah merah yang berkurangan boleh mempengaruhi jumlah oksigen yang masuk ke dalam badan. Keadaan ini boleh menyebabkan anda mengalami anemia ringan dan sementara.

Anda juga boleh mengalami pendarahan ketika tahap platelet dalam badan sangat rendah, terutama ketika anda mengalami kecederaan. Pendarahan berat meningkatkan risiko kejutan yang boleh menyebabkan penderita mengalami berdebar-debar, berkeringat sejuk, dan keadaan maut yang lain.

Cara Mengatasi Trombositopenia

Sekiranya anda mengalami trombositopenia, elakkan melakukan aktiviti yang cukup berat dan meningkatkan risiko kecederaan yang boleh menyebabkan pendarahan. Sekiranya trombositopenia disebabkan oleh penggunaan ubat, anda perlu berhenti menggunakan ubat tersebut dan jangan lupa untuk bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi mengenai pengurusan keadaan ini.

Baca juga: Cara mengatasi ketika wanita hamil mengalami trombositopenia

Thrombocytopenia yang disebabkan oleh virus boleh dirawat dengan ubat-ubatan anti-virus. Namun, penurunan platelet yang disebabkan oleh virus denggi dapat diatasi dengan pengambilan rehat dan cairan yang lengkap setiap hari sehingga platelet dapat meningkat. Tahap platelet yang terlalu rendah perlu dirawat secara perubatan, dengan melakukan pemindahan darah.

Rujukan:
Secara sihat. Diakses pada tahun 2020. Komplikasi Kiraan Platelet Rendah
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Thrombocytopenia