Tumbuhan Ini Dapat Membantu Menghalau Nyamuk di Rumah

, Jakarta - Tahukah anda bahawa haiwan yang paling mematikan di dunia bukanlah ikan yu atau buaya. Haiwan paling mematikan di dunia sebenarnya dibawa oleh haiwan yang sangat kecil, iaitu nyamuk. Ini kerana nyamuk telah membunuh lebih banyak orang di seluruh dunia daripada makhluk hidup yang lain. Oleh itu, kehadiran tanaman penghalau nyamuk di rumah boleh menjadi penting.

Terdapat beberapa jenis penyakit mematikan yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, seperti malaria, demam berdarah, demam kuning, hingga virus Zika. Sekiranya penghalau nyamuk kimia sepertinya tidak berfungsi, pertimbangkan untuk menanam tanaman penghalau nyamuk di rumah anda untuk menjauhkan nyamuk.

Baca juga: Hati-hati, 4 penyakit ini disebabkan oleh gigitan nyamuk

Jenis-Jenis Tanaman Penghalau Nyamuk

Terdapat beberapa jenis tanaman penghalau nyamuk yang boleh anda tanam di rumah, iaitu:

Lavender

Pernahkah anda perhatikan bahawa serangga atau bahkan arnab dan haiwan lain tidak pernah memusnahkan tanaman lavender? Ini kerana aromanya yang menyenangkan, yang berasal dari minyak pati yang terdapat di daun tanaman. Minyak lavender juga dianggap menyekat kemampuan nyamuk untuk menghidu. Tumbuhan ini sangat tahan lasak dan tahan kekeringan setelah ditanam, dan ia hanya memerlukan sinar matahari yang penuh dan saliran yang baik.

Marigolds

Marigolds adalah tanaman perennial yang mudah tumbuh dan mengeluarkan bau yang menghalang nyamuk. Tumbuhkan tanaman ini di dalam periuk dan letakkan di dekat beranda atau pintu masuk rumah untuk mengelakkan serangga masuk. Marigold juga merupakan tanaman yang sesuai ditanam di sekitar kebun sayur. Ini kerana burung merak tidak hanya dapat mengusir nyamuk, tetapi juga mencegah kutu daun, lalat putih, kumbang, dan berbagai hama tanaman lain.

Serai

Serai atau serai juga terkenal dengan baunya yang khas, dan ia terkenal sebagai tanaman penghalau nyamuk. Berita baiknya adalah bahawa tumbuhan hidup ini paling berkesan untuk menghalau perosak. Loji penyelenggaraan rendah ini paling baik ditanam di kebun besar juga untuk menghalau perosak.

Baca juga: 6 Menyebabkan Orang Suka Nyamuk

Selasih

Basil adalah tanaman penghalau nyamuk lain yang juga mampu menjadi midges. Bau daun kemangi yang menyengat adalah aroma yang dapat mencegah perosak. Semua jenis selasih biasanya berfungsi untuk mengusir lalat dan nyamuk, sehingga anda dapat menemukan jenis selasih yang sesuai untuk ditanam di kebun rumah anda. Tumbuhan ini juga lebih subur jika berada di kawasan lembap, ia juga memerlukan saliran yang baik, dan memerlukan cahaya matahari yang banyak. Anda boleh menanam selasih di dalam bekas atau di kebun, bersendirian atau dengan bunga lain.

Geranium wangi

Geranium wangi nampaknya merupakan tanaman penghalau nyamuk yang cukup popular. Bau geranium yang kuat juga dapat menjauhkan beberapa perosak. Tumbuhan yang berkembang pesat ini menyukai iklim yang hangat, cerah dan kering.

Catnip

Catnip (catmint) boleh didapati berkembang hampir di mana sahaja. Ia berasal dari keluarga pudina dan berkembang baik sebagai tanaman komersial dan sebagai rumpai. Tumbuhan ini sangat senang dijaga dan bahkan mudah merebak ke kawasan lain di taman rumah. Walau bagaimanapun, jika anda melupakan sifat berbahaya tumbuhan ini, ia adalah tumbuhan penghalau nyamuk yang sangat baik. Dalam kajian di Iowa State University, catmint didapati sepuluh kali lebih berkesan daripada DEET, bahan kimia yang digunakan pada kebanyakan penghalau serangga.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Gigitan Nyamuk

Itu adalah beberapa jenis tanaman penghalau nyamuk yang sesuai untuk ditanam di halaman atau di dalam pasu. Namun, anda juga boleh menggunakan produk penghalau nyamuk atau produk penghalau nyamuk yang mengandung tumbuhan ini, menjadikannya lebih efektif untuk menghalau nyamuk.

Jangan risau juga kerana semua produk penghalau nyamuk juga terdapat di kedai kesihatan di , jadi anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk membelinya. Dengan penghantaran, keperluan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Reka Bentuk Taman. Diakses pada tahun 2021. 12 Tumbuhan Penghalau Nyamuk.
Magnet Nyamuk. Diakses pada tahun 2021. Tumbuhan yang Menghalau Nyamuk.
The Spruce. Diakses pada tahun 2021. 12 Tumbuhan yang Menghalau Nyamuk-nyamuk tersebut.