6 Gaya Hidup Sihat Ini Untuk Mengelakkan Kanser

“Gaya hidup yang sihat dapat mencegah 40 persen kes barah. Mengekalkan berat badan yang sihat dapat menurunkan risiko banyak jenis barah, termasuk kanser payudara, prostat, paru-paru, usus besar, dan ginjal. Selain membantu mengawal berat badan, aktiviti fizikal sahaja dapat menurunkan risiko barah payudara dan barah usus. "

, Jakarta - Sebilangan besar barah tidak dapat dielakkan. Gen adalah penting, tetapi diet dan gaya hidup boleh memberi pengaruh besar terhadap barah. Dalam kajian yang diterbitkan oleh Onkologi JAMA, gaya hidup sihat dapat mencegah 40 peratus kes barah dan 50 peratus kematian akibat barah di Amerika Syarikat.

Perkara yang sama juga disahkan oleh Tabung Penyelidikan Kanser Dunia, sekurang-kurangnya 18 peratus daripada semua kanser yang didiagnosis di AS dikaitkan dengan kegemukan, kekurangan aktiviti fizikal, pengambilan alkohol, pemakanan yang buruk, dan ini dapat dicegah. Ingin mengetahui gaya hidup sihat untuk mengelakkan barah? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: 5 Penyakit Ini Menyekat Perokok Aktif

1. Jangan Merokok

Merokok boleh membahayakan barah. Selama ini merokok telah dikaitkan dengan pelbagai jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, laring, pankreas, pundi kencing, serviks, dan barah buah pinggang. Walaupun anda tidak merokok, pendedahan kepada asap rokok boleh meningkatkan risiko anda terkena barah paru-paru.

2. Pengambilan Makanan Sihat

Untuk melindungi diri anda dari serangan barah, anda disarankan untuk makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, hadkan pengambilan minuman beralkohol, dan hadkan pengambilan daging yang diproses.

Baca juga: Kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, inilah kesannya pada tubuh

3. Mengekalkan Berat yang Sihat

Mengekalkan berat badan yang sihat dapat menurunkan risiko banyak jenis barah, termasuk kanser payudara, prostat, paru-paru, usus besar, dan ginjal. Selain membantu mengawal berat badan, aktiviti fizikal sahaja dapat mengurangkan risiko barah payudara dan barah usus besar. Lakukan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti aerobik sederhana seminggu atau 75 minit aktiviti aerobik kuat seminggu. Anda juga boleh melakukan gabungan aktiviti sederhana dan kuat.

4. Lindungi Diri Anda dari Pendedahan Matahari yang Berlebihan

Kanser kulit adalah salah satu jenis barah yang paling biasa dan salah satu yang paling boleh dicegah. Anda boleh menghalangnya dengan:

  • Elakkan pendedahan cahaya matahari tengah hari. Jauhi cahaya matahari antara pukul 10 pagi hingga 4 petang, kerana sinar matahari paling kuat ketika ini.
  • Terus berlindung di bawah naungan ketika matahari terik.
  • Pakai pakaian tenunan longgar yang menutupi sebahagian besar kulit. Pilih warna terang atau gelap, yang mencerminkan lebih banyak sinaran ultraviolet daripada pastel atau kapas pemutih.
  • Gunakan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF sekurang-kurangnya 30

Baca juga: 4 Bahaya Cahaya Matahari untuk Kulit

5. Dapatkan Vaksinasi

Pencegahan barah merangkumi perlindungan dari jangkitan virus tertentu. Bercakap dengan doktor anda mengenai kemungkinan mendapat vaksin terutamanya untuk hepatitis B dan HPV. Vaksin hepatitis B disyorkan untuk orang dewasa yang aktif secara seksual tetapi tidak dalam hubungan monogami.

HPV adalah virus menular seksual yang boleh menyebabkan barah serviks dan genital lain serta barah sel skuamosa kepala dan leher. Vaksin HPV disyorkan untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki berusia 11 dan 12 tahun.

6. Elakkan Kelakuan Berisiko

Taktik pencegahan barah lain yang berkesan adalah mengelakkan tingkah laku berisiko yang boleh menyebabkan jangkitan yang seterusnya dapat meningkatkan risiko barah. Ini termasuk mengamalkan seks selamat. Semakin banyak pasangan seksual anda, semakin besar kemungkinan anda dijangkiti penyakit kelamin.

Itulah maklumat mengenai gaya hidup sihat yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko barah. Sekiranya anda memerlukan maklumat kesihatan lain, tanyakan terus melalui aplikasi . Ingin memesan ubat tanpa perlu keluar rumah? Boleh dilakukan di Kedai Kesihatan melalui !

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pencegahan barah: 7 petua untuk mengurangkan risiko anda
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Lebih banyak bukti bahawa gaya hidup sihat dapat membantu mencegah barah
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Diet dan Aktiviti Fizikal: Apakah Sambungan Kanser?