Osteoporosis boleh berlaku sejak kecil, betul?

Jakarta - Osteoporosis adalah gangguan yang ditandai dengan penurunan kekuatan tulang, menyebabkan peningkatan patah tulang atau patah tulang. Sebilangan besar kes osteoporosis berlaku pada orang tua (warga tua). Namun, tahukah anda bahawa osteoporosis boleh berlaku pada si kecil anda? Ketahui fakta lengkap di sini.

Kehadiran lubang di tulang dalam badan perlu diperhatikan. Sebabnya, osteoporosis berlaku apabila tulang kehilangan mineral (seperti kalsium) yang berfungsi untuk mengisi kekosongan di dalam lubang. Akibatnya, tulang menjadi rapuh dan mudah patah.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

Punca Osteoporosis pada Kanak-kanak

Pada kanak-kanak, penyebab osteoporosis tidak diketahui, jadi ia disebut osteoporosis idiopatik remaja. Walaupun begitu, beberapa faktor ini disyaki menjadi penyebab osteoporosis pada kanak-kanak:

  • Keadaan perubatan. Contohnya, gangguan genetik tulang, diabetes, penyakit buah pinggang, hipertiroidisme, dan anoreksia nervosa.
  • Kesan sampingan pengambilan ubat . Contohnya ubat barah, antikonvulsan, atau kortikosteroid.
  • Cara hidup, iaitu kekurangan pengambilan kalsium dan vitamin D. Osteoporosis pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh aktiviti sukan yang berlebihan sehingga menyebabkan gangguan kitaran haid. Kekurangan aktiviti fizikal meningkatkan risiko osteoporosis sejak awal.

Gejala Osteoporosis pada Kanak-kanak

Gejala osteoporosis pada kanak-kanak jarang diperhatikan. Sebilangan kanak-kanak dengan osteoporosis merasa sakit di punggung bawah, pinggang, lutut, pergelangan kaki, dan telapak kaki. Ibu perlu berwaspada jika si kecil anda sukar berjalan atau mempunyai bentuk tulang belakang yang tidak normal (membongkok di punggung atas / kyphosis).

Baca juga: Perhatikan 6 penyebab osteoporosis berikut

Diagnosis dan Rawatan Osteoporosis pada Kanak-kanak

Osteoporosis pada kanak-kanak didiagnosis melalui: ketumpatan mineral tulang (BMD) dan peperiksaan lain. Sekiranya anak anda didiagnosis menderita osteoporosis, rawatan berikut mungkin dilakukan:

  • Sekiranya osteoporosis disebabkan oleh kesan pengambilan ubat, doktor menurunkan dos atau mengubah ubat yang diambil.
  • Tingkatkan pengambilan kalsium dan vitamin D pada kanak-kanak. Kalsium diperoleh dari susu, keju, yogurt, dan tahu sementara vitamin D diperoleh dari minyak ikan, cendawan, dan telur. Makanan tambahan kalsium dan vitamin D diperlukan jika osteoporosis anak anda teruk.
  • Elakkan anak kecil anda daripada aktiviti fizikal yang berlebihan (termasuk sukan) yang boleh memburukkan keadaan tulangnya.

Pencegahan Osteoporosis pada Kanak-kanak

Sebilangan besar kes osteoporosis pada kanak-kanak disebabkan oleh keadaan perubatan atau genetik tertentu. Walaupun begitu, terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mencegah osteoporosis pada kanak-kanak, termasuk:

  • Berikan pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi dalam diet Little One.
  • Jaga pengambilan protein harian anak kecil anda. Protein diperoleh dari pengambilan daging, ikan, telur, udang, tahu, tempe, dan kacang-kacangan.
  • Ajak anak kecil anda melakukan senaman ringan. Contohnya berjalan, berbasikal, berenang, dan aktiviti fizikal lain untuk mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang.

Baca juga: Ketahui Latihan Pencegahan Osteoporosis

Itulah sebabnya osteoporosis boleh berlaku sejak kecil. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Ibu hanya perlu membuka aplikasinya dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!