Adakah benar kopi dan teh boleh membuatkan anda mengalami dehidrasi?

, Jakarta - Siapa yang tidak suka menikmati kopi atau teh pada waktu pagi? Ya, menikmati kopi dan teh pada waktu pagi sebenarnya dapat menyegarkan kita setelah berehat sepanjang malam. Ini kerana kopi dan teh mengandungi kafein yang dapat memberi anda semangat untuk melakukan aktiviti harian anda.

(Baca juga: Peminat Matcha, ini adalah faedah kesihatan teh hijau )

Kopi dan Teh Mengandungi Kafein

Namun, di sebalik keberkesanan kafein untuk badan anda, kafein adalah sebatian alkaloid xanthine yang bersifat kristal dan mempunyai rasa pahit dan berguna sebagai ubat perangsang psikoaktif dan merupakan diuretik ringan. Diuretik adalah bahan yang dapat meningkatkan aliran darah ke ginjal dan juga dapat meningkatkan pengeluaran air kencing.

Seperti yang dilaporkan oleh ABC, pakar diet dan jurucakap Persatuan Dietitians Australia , Lisa Renn, mengatakan bahawa anda tidak akan merasakan kesan dehidrasi sekiranya anda hanya menikmati secawan kopi atau teh setiap hari.

Jumlah Kandungan Kafein dalam Kopi dan Teh

Itulah sebabnya anda perlu mengetahui jumlah kafein yang terdapat dalam setiap kopi atau teh yang anda nikmati. Berdasarkan cadangan Agensi Standard Makanan Dalam satu hari anda hanya boleh mengambil sebanyak 200 miligram kafein. Kafein sebanyak 200 miligram, biasanya bersamaan dengan 2 cawan kopi. Jadi, jika anda hanya minum secawan kopi atau teh setiap hari, anda tidak akan merasakan kesan dehidrasi. Namun, jika anda mengambil lebih dari 500 miligram kafein atau setara dengan 5 cawan kopi sehari, anda mungkin merasakan kesan diuretik bergantung pada jumlah kafein dalam kopi yang anda nikmati.

Biasanya, kopi dan teh segera mempunyai kandungan kafein yang rendah. Namun, walaupun kopi dan teh segera mempunyai kadar kafein yang rendah, anda tidak boleh terlalu kerap mengkonsumsinya. Kerana, dikhuatiri akan menyebabkan penyakit baru bagi tubuh anda kerana kandungan gula yang sangat tinggi.

Seimbangkan Kopi dan Teh dengan Air

Nikmati beberapa cawan kopi dan teh, tetapi jangan lupa minum air secukupnya. Kopi dan teh sebenarnya mengandungi air yang dapat menghidrat badan anda, tetapi kandungan airnya tidak sama seperti ketika anda mengambil beberapa gelas air setiap hari. Oleh itu, walaupun anda telah mengira jumlah kafein yang terdapat di dalam setiap kopi atau teh yang anda makan, anda tetap harus minum banyak air, agar badan anda tetap sihat dan sentiasa bersemangat pada masa yang sama.

Selain minum kopi dan teh, ada cara lain untuk membuat anda sentiasa bertenaga pada waktu pagi. Nikmati segelas air setelah bangun adalah salah satu cara untuk membakar semangat anda pada waktu pagi, anda tahu. Nah, bagaimana? Adakah anda menikmati kopi atau teh mengikut dosnya? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah kopi atau teh, anda boleh bertanya kepada doktor anda secara langsung. Lurus ke muat turun permohonan . Hubungi doktor melalui ciri tersebut Hubungi Doktor , di sini anda boleh lakukan Panggilan video atau Panggilan suara dengan doktor. Anda boleh mencari aplikasi pada Stor aplikasi atau Google Play .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found