Adakah Vaksin Corona Menyebabkan Kesan Sampingan?

, Jakarta - Setelah mendapat vaksin korona, biasanya beberapa gejala atau kesan sampingan akan muncul. Ini berlaku sebagai tindak balas badan terhadap cecair vaksin yang masuk ke dalam badan. Tetapi jangan risau, ini sebenarnya normal dan kesan sampingan biasanya hilang setelah beberapa hari. Adakah vaksin korona mempunyai kesan sampingan? Jawapannya adalah ya. Apakah kemungkinan kesan sampingan selepas vaksinasi COVID-19?

Kesan sampingan vaksin korona yang muncul dapat menjadi tanda bahawa tubuh mulai membangun sistem perlindungan dari virus. Secara umum, gejala yang dapat muncul adalah rasa sakit dan bengkak di tangan atau lengan di mana vaksin disuntik. Vaksin korona juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti demam, keletihan, dan sakit kepala.

Baca juga: 6 Vaksin Corona Digunakan di Indonesia

Bagaimana dengan Kesan Sampingan Vaksin yang Digunakan di Indonesia?

Hingga kini, vaksinasi korona di Indonesia masih dilakukan dengan menggunakan vaksin dari Sinovac Biotech Ltd. Di masa depan, Indonesia juga akan menggunakan 6 vaksin lain, termasuk vaksin AstraZeneca, Sinopharm, Moderna, Pfizer Inc dan BioNTech, Novavax, dan vaksin merah dan putih.

Mengenai kesan sampingan vaksin, hingga kini pemerintah mengatakan bahawa vaksin Sinovac cenderung mempunyai risiko kesan sampingan yang ringan. Selain itu, Badan Pengawas Makanan dan Dadah (POM) telah mengeluarkan perakuan Penggunaan Kebenaran Darurat (EUA) dan perakuan Halal dari Majlis Ulama Indonesia (MUI) berdasarkan fatwa No. 2 dari 2021 untuk vaksin Sinovac.

Vaksin Sinovac dikatakan mempunyai khasiat 65.3 peratus, sementara standard minimum yang ditetapkan oleh WHO adalah 50 peratus. Dengan angka-angka ini, vaksin dikatakan dapat menghasilkan risiko jangkitan yang berkurang hingga 65.3 persen pada kelompok yang diberi vaksin. Besarnya bilangan keberkesanan ini diperoleh dari perbandingan kumpulan yang divaksin dan tidak divaksinasi. Angka keberkesanan vaksin Sinovac diperoleh dari hasil percubaan klinikal terkawal di Bandung.

Petua Menangani Kesan Sampingan Vaksin Corona

Sejumlah kesan sampingan yang muncul selepas vaksin korona mungkin tidak selesa, dan bahkan boleh mengganggu aktiviti harian. Walaupun kesan sampingannya akan hilang dalam beberapa hari, penting untuk mengetahui dos dan perkara yang tidak boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa.

Secara umum, terdapat beberapa gejala yang muncul sebagai kesan sampingan vaksin korona, termasuk:

  • Sakit dan bengkak di bahagian badan yang menerima suntikan vaksin, iaitu lengan.
  • Demam, menggigil, sakit kepala, dan mudah keletihan yang terasa hampir di seluruh badan.

Apabila kesan sampingan vaksin muncul, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk membantu melegakannya, salah satunya memampatkan lokasi yang mengalami kesakitan atau pembengkakan. Gunakan kompres sejuk, yang merupakan kain yang sebelumnya dibasahi dengan air dan kemudian dirapikan. Melegakan kesakitan setelah mendapat vaksin juga dapat dilakukan dengan menggerakkan atau melakukan senaman lengan di tempat suntikan.

Baca juga: Warganegara AS Telah Menyuntik Vaksin, Ini Kesannya

Cara lain yang dapat dilakukan untuk menghilangkan kesan sampingan vaksin adalah dengan mengambil ubat untuk mengurangkan rasa sakit atau sakit, seperti parasetamol. Tetapi berhati-hati, jangan mengambil ubat penahan sakit secara sembarangan. Selepas vaksin, jangan mengambil NSAID (Dadah Anti-Radang Bukan Steroid) seperti Asam Mefenamic, Ibuprofen, dan lain-lain, kerana jenis ubat ini dapat mengurangkan keberkesanan vaksin.

Kesan lain yang boleh muncul selepas vaksinasi adalah demam kelas rendah dan mudah letih. Untuk mengatasi hal ini, disarankan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Ia juga dapat membantu mempercepat pemulihan dan menurunkan suhu badan. Untuk lebih selesa, pakai pakaian yang tidak terlalu tebal dan boleh menyerap peluh.

Selama beberapa hari selepas vaksinasi COVID-19, ada banyak perkara yang perlu dipantau, terutama mengenai kesan sampingan vaksin. Sentiasa perhatikan suhu badan, gejala yang dialami, dan keadaan lengan di tempat suntikan. Sekiranya gejala tidak membaik atau bertambah buruk, anda harus segera menghubungi doktor atau hospital terdekat.

Bantuan perubatan perlu segera dilakukan jika bengkak atau kemerahan di lengan tidak hilang, sakit teruk berlaku, kejang, demam tinggi, hingga reaksi alergi selepas vaksinasi. Ketahui juga gejala seperti sesak nafas dan angioedema. Walau bagaimanapun, risiko mendapat kesan sampingan yang teruk selepas vaksin cenderung kecil.

Baca juga: Keberkesanan Ujian Akhir Vaksin Sinovac Corona adalah 97 Peratus

Sekiranya ragu-ragu atau memerlukan nasihat doktor mengenai gejala atau kesan sampingan vaksin korona, gunakan aplikasi tersebut hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Sampaikan keluhan yang anda alami atau pertanyaan mengenai vaksin korona kepada pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Soalan Lazim mengenai Vaksinasi COVID-19.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Harus Diharapkan setelah Mendapatkan Vaksin COVID-19.
Covid19.go.id. Diakses pada tahun 2021. Vaksin Sinovac Diuji untuk Kesan Sampingan Minimum, Berkesan dan Halal.
Indonesia.go.id. Diakses pada tahun 2021. Ketahui 6 Jenis Vaksin Covid-19 Terpilih.