5 Mitos mengenai Pelindung Matahari yang perlu diluruskan

"Penggunaan pelindung matahari penting untuk melindungi kulit dari kesan berbahaya dari sinar matahari. Anda perlu menggunakan pelindung matahari dengan betul. Walau bagaimanapun, mitos mengenai pelindung matahari yang diedarkan secara meluas membuat banyak orang keliru atau enggan menggunakan produk penjagaan kulit ini. Oleh itu, jangan segera percaya. Sebabnya, terdapat sejumlah mitos pelindung matahari yang perlu diluruskan. "

, Jakarta - pelindung matahari adalah produk penjagaan kulit yang mesti digunakan setiap hari. Lebih dari sekadar mencegah kulit gelap, gunakan pelindung matahari Ia juga penting untuk melindungi kulit dari kesan berbahaya dari cahaya matahari.

Masih banyak orang yang tidak menggunakan pelindung matahari dengan betul. Menurut tinjauan baru-baru ini terhadap 1000 orang dewasa di Amerika Syarikat oleh American Academy of Dermatology, sebanyak 80 peratus responden tahu bahawa mereka harus menggunakan SPF setiap dua jam, tetapi hanya 33 peratus orang yang melakukannya.

Tidak ketinggalan, banyak mitos mengenai pelindung matahari beredar menjadikan orang lebih keliru tentang cara menggunakan pelindung matahari dengan betul. Walaupun, faedahnya pelindung matahari hanya dapat dirasakan secara optimum apabila digunakan dengan betul. Oleh itu, pertimbangkan sejumlah mitos pelindung matahari yang perlu diluruskan di sini.

Mitos dan Fakta pelindung matahari

Berikut adalah beberapa mitos mengenai pelindung matahari berserta fakta yang harus anda ketahui:

  1. Mitos: Pelindung matahari SPF yang tinggi tidak perlu digunakan semula

Fakta:

Sama ada anda menggunakan SPF 30 atau SPF 100, anda perlu menggunakannya semula sekurang-kurangnya dua jam. Ini kerana SPF merujuk kepada kemampuan pelindung matahari untuk menapis cahaya matahari, tidak berapa lama produk boleh bertahan.

Menurut Paul Nghiem, M.D., Ph.D., ketua bahagian dermatologi di University of Washington School of Medicine, alasan mengapa pelindung matahari ia hanya bertahan selama dua jam kerana sinar matahari dan peluh pecah atau membuang beberapa bahan kimia pelindung.

Oleh itu, hidupkan penggera telefon pintar anda untuk memohon pelindung matahari kembali setiap dua jam.

Baca juga: 5 Kebaikan SPF untuk Melindungi Kecantikan Kulit

  1. Mitos: Orang Berkulit Gelap Tidak Perlu Memakai Pelindung Matahari

Fakta:

Ada mitos bahawa orang berkulit gelap tidak perlu menggunakannya pelindung matahari, kerana mereka mempunyai lebih banyak melanin di kulit yang dapat menyebarkan sinar UVB dan melindungi dari terbakar sinar matahari.

Malah, orang yang berkulit gelap juga perlu menggunakan pelindung matahari sepenuhnya. Ini kerana kerosakan UVA tidak disekat oleh melanin dengan cara yang sama dan boleh menyebabkan penuaan pramatang dan kedutan pada kulit.

Melanin juga tidak dapat melindungi kulit dari paparan sinar matahari yang berlebihan, seperti menghabiskan berjam-jam di bawah sinar matahari. Orang berkulit gelap juga tidak terlepas dari risiko barah kulit.

  1. Mitos: pelindung matahari Menjadikan Badan Tidak Dapat Menyerap Vitamin D

Fakta:

Vitamin D adalah nutrien penting untuk kesihatan tubuh manusia dan anda boleh mendapatkannya dengan mudah melalui pendedahan kepada sinar UV. pelindung matahari ia dapat menyekat sinar UV. Walau bagaimanapun, cahaya matahari dapat menembusi pakaian dan pelindung matahari juga akan hilang keberkesanannya setelah beberapa ketika.

Menurut Anthony Young, Ph.D., profesor emeritus di St. John di London, sebilangan kecil sinar UVB yang menembusi pelindung matahari cukup untuk membantu tubuh anda menghasilkan vitamin D.

Baca juga: Kepentingan Vitamin D3 untuk Pesakit COVID-19

  1. Mitos: Menggunakan Makeup yang Cukup untuk Melindungi Wajah Anda dari Matahari

Fakta: Walaupun benar bahawa solek dapat memberikan perlindungan dari sinar matahari, itu tidak banyak dan solek tidak ada pengganti pelindung matahari yang baik. Alat solek harus dilihat sebagai lapisan perlindungan tambahan, bukan satu-satunya lapisan perlindungan.

  1. Mitos: Menggunakan pelindung matahari Lebih baik daripada Meliputi Badan

Fakta: Anda mungkin berfikir bahawa menggunakan pelindung matahari memastikan anda dilindungi dengan sempurna dari cahaya matahari. Itulah sebabnya mengapa banyak orang tidak bimbang menghabiskan berjam-jam di bawah sinar matahari dengan pakaian pendek ketika mereka menggunakan pelindung matahari.

Namun, sebenarnya, menutupi kulit adalah perlindungan yang jauh lebih baik daripada penggunaannya pelindung matahari. Memakai topi dan memakai pakaian panjang akan melindungi kulit anda lebih baik daripada jenama pelindung matahari ada.

Baca juga: 4 Bahaya Cahaya Matahari untuk Kulit

Itulah beberapa mitos mengenai pelindung matahari yang perlu diluruskan. Dengan mengetahui fakta mitos ini, anda dapat memahami cara penggunaannya dengan lebih baik pelindung matahari cara yang betul untuk melindungi kulit anda dengan berkesan.

Sekiranya anda mahu membeli pelindung matahari, hanya menggunakan aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda hanya perlu membuat pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2021. 5 Mitos Pelindung Matahari Berbahaya yang Anda Perlu Berhenti Percaya Pada Musim Panas Ini.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Dua belas mitos dan fakta pelindung matahari.