Menurunkan Berat Badan, Waspada terhadap Gejala Hipertiroidisme

Jakarta - Pernahkah anda mengalami berdebar-debar, berjabat tangan, dan penurunan berat badan yang drastik? Sekiranya demikian, keadaan ini mungkin menunjukkan gejala hipertiroidisme. Pernah dengar keadaan ini?

Hyperthyroidism adalah penyakit yang menyebabkan hormon tiroid terlalu tinggi di dalam badan. Peningkatan tahap hormon ini akan menyebabkan masalah. Sebenarnya, tahap hormon tiroid yang normal memainkan peranan penting untuk tubuh. Kelenjar tiroid ini mengawal metabolisme dan fungsi badan yang normal. Contohnya, menukar makanan menjadi tenaga untuk mengatur suhu badan.

Sebilangan besar kes hipertiroidisme umumnya dialami oleh wanita tua berusia lebih dari 60 tahun. Jadi, apakah gejala hipertiroidisme? Adakah benar bahawa penurunan berat badan berkaitan dengan penyakit ini?

Baca juga: Ketahui Punca dan Faktor Risiko Hipertiroidisme

Ia bukan sekadar soal berat

Sebenarnya, perubahan berat badan yang tidak dapat dijelaskan adalah salah satu tanda gangguan tiroid yang paling biasa. Sebagai contoh, kenaikan berat badan tanpa sebab mungkin menunjukkan tahap hormon tiroid yang rendah, suatu keadaan yang disebut hipotiroidisme.

Sebaliknya juga berlaku, jika tiroid menghasilkan lebih banyak hormon daripada yang diperlukan oleh badan, maka seseorang mengalami penurunan berat badan secara tidak dijangka. Nah, keadaan ini disebut hipertiroidisme. Walau bagaimanapun, hipotiroidisme jauh lebih biasa daripada hipertiroidisme.

Kelenjar tiroid itu sendiri terletak di leher, depan dan tengah, dan berbentuk dan seukuran kupu-kupu. Kelenjar ini menghasilkan hormon tiroid yang fungsinya mengatur pertumbuhan dan metabolisme badan.

Nah, percepatan metabolisme akibat hipertiroidisme inilah yang akan menyebabkan pelbagai gejala. Walau bagaimanapun, perkara yang perlu diingat adalah bahawa gejala hipertiroidisme bukan hanya mengenai penurunan berat badan. Kerana penyakit ini boleh menyebabkan beberapa gejala pada penghidapnya. Gejala yang timbul bergantung pada keadaan badan dan keparahannya.

Berikut adalah beberapa gejala hipertiroidisme yang mungkin dialami oleh penghidap:

 • Cirit-birit.
 • Mudah marah dan beremosi.
 • Rambut gugur tidak sekata.
 • Insomnia.
 • Kekejangan otot.
 • Libido menurun.
 • Kitaran haid yang tidak teratur.
 • kemandulan.
 • Pembesaran kelenjar tiroid.
 • Otot lemas.
 • Penumpuan berkurang.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap hipertiroidisme, lakukan 3 perkara ini untuk mengatasinya

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera tanyakan atau berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Autoimun dan Keadaan Tertentu

Sebenarnya terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan hipertiroidisme. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh penyakit autoimun. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes kesan sampingan ubat juga boleh mencetuskan hipertiroidisme. Selain dua perkara ini, terdapat juga faktor lain yang dapat meningkatkan risiko hipertiroidisme. Sebagai contoh:

 • Penyakit Graves, sistem imun menyerang sel normal.
 • Pengambilan makanan yang mengandungi simpulan bahasa yang tinggi. Contohnya, produk tenusu, telur, atau makanan laut.
 • Penggunaan cecair kontras dalam ujian imbasan.
 • Keradangan kelenjar tiroid.
 • Kehadiran tumor atau benjolan jinak di kelenjar tiroid.
 • Kanser tiroid.
 • Kehadiran tumor di testis atau ovari.

Sebaiknya jangan memandang rendah hipertiroidisme. Kerana, hipertiroidisme yang tidak dirawat akan menyebabkan pelbagai komplikasi. Bermula dari masalah mata, tulang rapuh dengan mudah, kulit merah dan bengkak akibat penyakit Graves, hingga masalah jantung.

Baca juga: 5 Jenis Senaman yang Selamat untuk Orang yang Mengidap Hipertiroidisme

Untuk jantung, hipertiroidisme dapat menyebabkan jantung menjadi cepat, gangguan irama jantung (fibrilasi atrium) yang dapat meningkatkan risiko strok, dan kegagalan jantung. Awas, kegagalan jantung menyebabkan jantung tidak dapat mengedarkan darah ke organ-organ badan. Itu menakutkan, bukan?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hipertiroidisme? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Hyperthyroidism (tiroid yang terlalu aktif).
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Hyperthyroidism? Apakah Simptomnya?