Inilah yang dimaksudkan dengan penyakit jantung koronari

, Jakarta - Jantung adalah organ penting dalam tubuh yang berfungsi mengepam darah ke paru-paru dan ke bahagian tubuh yang lain sehingga nutrien dan oksigen dapat diserap oleh tubuh. Dengan bertambahnya usia, tahap keanjalan saluran darah menurun. Terutama dengan serangan radikal bebas dan pengambilan makanan kolesterol yang menyebabkan plak, sehingga mengganggu peredaran darah.

Penyakit yang menyerang jantung ketika orang bertambah tua adalah penyakit jantung koronari. Penyakit ini juga disebut penyakit jantung iskemik dalam bahasa perubatan dan merupakan salah satu penyebab kematian tertinggi di Indonesia. Kira-kira 35 peratus kematian yang berlaku di Indonesia disebabkan oleh penyakit ini.

Baca juga: Gejala Serangan Jantung pada Usia Muda

Punca Jantung Koronari

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Penyebab utama penyakit jantung koronari adalah kemunculan plak pada dinding arteri. Plak ini antara lain terdiri daripada kolesterol, kalsium atau fibrin yang terbentuk ketika seseorang masih muda. Di samping itu, semakin tua anda mendapat, semakin tinggi risiko pembentukan plak. Sekiranya rawatan dan pencegahan tidak segera dilakukan, plak ini menyebabkan penurunan keanjalan arteri dan mengganggu aliran darah.

Sekiranya plak bertambah besar kerana tidak dirawat, arteri jantung akan menjadi sempit. Kesannya, bekalan darah yang kaya dengan oksigen ke jantung berkurang. Plak juga dapat memutuskan dan menyekat sebahagian besar aliran darah di arteri. Sekiranya ia berlaku di arteri koronari, serangan jantung boleh berlaku.

Gejala Jantung Koronari

Gejala penyakit jantung koronari biasanya timbul apabila terdapat air mata di plak yang akhirnya mengganggu aliran darah Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Terdapat beberapa gejala utama penyakit jantung koronari, seperti sakit dada dan sukar bernafas. Ketahui simptom lain yang mungkin dialami oleh penghidap penyakit jantung koronari, iaitu:

  • Ketidakselesaan seperti sakit di bahagian dada, tetapi juga boleh memancar ke leher, rahang, bahu, tangan kiri, belakang, dan juga bahagian kiri perut.

  • Keringat sejuk yang kerap, loya, muntah, dan mudah letih.

  • Irama degupan jantung mula menjadi tidak stabil malah menyebabkan jantung berhenti yang jika tidak dirawat dengan segera akan mengakibatkan kematian.

Baca juga: Tekanan yang berpanjangan boleh menyebabkan penyakit jantung koronari

Perkara yang Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung Koronari

Walaupun tidak ada sebab pasti plak muncul di arteri, beberapa perkara dapat meningkatkan risiko penyakit jantung koronari:

  1. Rokok

Dilaporkan dari Klinik Cleveland , perokok aktif mempunyai risiko penyakit jantung koronari yang lebih tinggi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang merokok mempunyai risiko 24 persen lebih besar terkena penyakit ini. Ini kerana kandungan nikotin dan karbon monoksida dalam rokok menjadikan jantung berfungsi lebih daripada biasa.

  1. Kolesterol

Kolesterol jahat yang terdapat dalam makanan berminyak dan daging boleh menyebabkan plak terbentuk di arteri. Kolesterol ini kemudian cenderung melekat pada saluran darah dan terkumpul, sehingga menjadi plak.

  1. Diabetes

Pesakit diabetes dianggap mempunyai dua kali ganda risiko penyakit jantung koronari. Ini berlaku kerana penghidap diabetes mempunyai lapisan dinding saluran darah yang lebih tebal. Dinding tebal arteri koronari mengganggu aliran darah yang lancar ke jantung.

Baca juga: Orang tua terdedah kepada penyakit jantung koronari

Cara untuk mencegah penyakit jantung koroner, anda dapat menerapkan tabiat sihat seperti berhenti merokok, makan secara sihat, bersenam secara teratur, dan menghindari tekanan.

Sekiranya anda merasakan terdapat beberapa gejala penyakit jantung koronari, anda harus menghubungi doktor anda. Anda boleh menghubungi doktor di aplikasi melalui perkhidmatan Panggilan Video / Suara atau Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Arteri Koronari
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Arteri Koronari
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Arteri Koronari
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Penyakit Jantung Koronari