5 Penyakit Yang Boleh Menyerang Kelenjar Tiroid

Jakarta - Gangguan kelenjar tiroid timbul apabila terdapat ketidakseimbangan hormon tiroid di dalam badan. Apabila kelenjar tiroid di leher terganggu menghasilkan hormon, ketika itulah penyakit tiroid muncul. Sekiranya penghasilan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar kurang daripada yang diperlukan oleh badan, maka keadaan ini disebut hipotiroidisme.

Sementara itu, apabila kelenjar terlalu aktif dan menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid, keadaan ini dikenali sebagai hipertiroidisme. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, ia akan memicu bengkak di leher, yang akan membuat penderita merasa sangat tidak selesa. Jadi, apakah penyakit yang menyerang kelenjar tiroid? Inilah 5 penyakit!

Baca juga: Sebab Wanita Lebih Mudah Terhadap Penyakit Tiroid

Pelbagai Penyakit Yang Menyerang Kelenjar Tiroid

Secara umum, penyakit yang menyerang kelenjar tiroid terjadi kerana penghasilan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar tidak sesuai dengan apa yang diperlukan oleh tubuh, sehingga tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik. Berikut adalah pelbagai penyakit yang menyerang kelenjar tiroid:

1. Nodul Tiroid

Nodul tiroid adalah penyakit tiroid yang dicirikan oleh penampilan benjolan padat atau berisi air di kelenjar tiroid. Penyakit ini tidak menimbulkan gejala ketika benjolan masih sangat kecil. Apabila benjolan sudah mulai tumbuh, gejala akan meliputi kesukaran menelan, kesukaran bernafas, suara serak, dan pembengkakan leher.

2. Gondok

Goiter dicirikan oleh gejala umum dalam bentuk benjolan di leher. Pada beberapa penderita, benjolan ini disertai dengan gejala kesukaran menelan, kesukaran bernafas, batuk, suara serak, dan sakit di kawasan leher. Selain munculnya benjolan di leher, gondok dapat menyebabkan perubahan kadar hormon tiroid dalam darah penderita.

3. Hipotiroidisme

Hipotiroidisme adalah keadaan apabila badan menghasilkan kelenjar tiroid yang terlalu sedikit. Gejala penyakit ini akan merangkumi keletihan dan pening yang mudah, sembelit atau sembelit, kelemahan otot, kepekaan terhadap cuaca sejuk, kulit kering, keriput, mengelupas kulit dengan mudah, pembengkakan wajah, kuku rapuh, keguguran rambut, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Baca juga: Ini adalah penyebab penyakit tiroid mengikut jenisnya

4. Penyakit kubur

Penyakit Graves akan menjadikan sistem kekebalan tubuh yang seharusnya melindungi tubuh, sebaliknya menyerang kelenjar tiroid. Penyakit ini akan menjadikan kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid dalam kuantiti yang lebih banyak daripada yang diperlukan oleh badan.

Penyakit Graves akan dicirikan oleh sejumlah gejala, seperti gegaran, berdebar-debar, disfungsi ereksi, penurunan keinginan seksual, perubahan kitaran haid, penurunan berat badan, kehilangan selera makan, perubahan mood, gangguan tidur, cirit-birit, keletihan, dan keguguran rambut.

5. Penyakit Hashimoto

Penyakit Hashimoto adalah penyebab utama hipotiroidisme. Penyakit ini berkembang perlahan selama bertahun-tahun, menyebabkan beberapa gejala, seperti keletihan dan kelesuan, serak, kulit pucat, sembelit, kuku rapuh, keguguran rambut, kenaikan berat badan, sakit sendi, bengkak lidah, kemurungan, dan kemurungan. Mempunyai ingatan masalah. Lama kelamaan, penyakit ini akan membuatkan penghidapnya sukar menelan.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh apabila anda menghidap penyakit tiroid

Segera berjumpa doktor di hospital terdekat apabila anda menemui sejumlah gejala untuk mendapatkan langkah rawatan yang betul, ya! Pada dasarnya, penyakit yang menyerang kelenjar tiroid dapat dicegah dengan menjaga diet yang sihat dan menjalani gaya hidup yang sihat dengan mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya anda telah melakukan langkah-langkah ini, maka kelenjar dapat berfungsi dengan baik dengan menghasilkan hormon yang sesuai dengan keperluan tubuh.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Hashimoto.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 6 Gangguan & Masalah Tiroid yang Umum.
NIH. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Graves.