Ketahui Kesan Suntikan Putih dengan Vitamin C

Jakarta - Suntikan putih dengan vitamin C adalah salah satu cara paling praktikal yang digunakan wanita jika mereka ingin memiliki kulit yang cerah. Walaupun harganya tidak murah, tetapi kaedah ini sebenarnya masih banyak permintaan kerana hasilnya cukup cepat. Vitamin C atau asid askorbik adalah salah satu nutrien yang dapat mengekalkan sistem ketahanan badan. Kandungan nutrien ini terbukti mempunyai banyak manfaat positif jika memasuki tubuh dalam dos yang tepat.

Tetapi kadang-kadang, sebilangan pengguna suntikan putih vitamin C tidak mengetahui kesan yang akan timbul daripada suntikan putih dengan vitamin C. terlalu kerap. Berikut adalah kesan suntikan vitamin C putih pada tubuh:

1. Masalah gastrousus

Walau bagaimanapun, masalah gastrointestinal biasanya jarang dijumpai dalam penggunaan suntikan vitamin C putih dengan dos yang tepat. Sebaiknya jangan keterlaluan. Dengan dos yang berlebihan akan menyebabkan masalah gastrousus seperti pedih ulu hati dan juga cirit-birit.

2. Kerja Ginjal Menjadi Lebih Berat

Apabila anda menggunakan vitamin C untuk menjadikan kulit anda lebih putih dan segar, buah pinggang anda akan bekerja lebih keras. Suntikan vitamin C mengandungi dos yang cukup tinggi sehingga vitamin C akan larut dan sampai ke buah pinggang. Sekiranya dos vitamin C yang digunakan berlebihan, ada kemungkinan buah pinggang akan bekerja lebih keras. Dengan cara itu, fungsi ginjal tidak akan optimum. Anda tidak boleh terlalu kerap menyuntik vitamin C untuk menjaga kesihatan buah pinggang anda.

3. Merumitkan Prestasi Hati

Bukan hanya buah pinggang, organ lain yang akan bekerja lebih keras adalah hati. Sama seperti buah pinggang, penggunaan vitamin C yang berlebihan sebenarnya akan menjadikan hati bekerja lebih keras. Sebaliknya, lakukan suntikan vitamin C seminggu sekali. Itu juga dengan dos yang tidak berlebihan. Hati-hati kerosakan fungsi hati jika anda melakukan suntikan putih dengan vitamin C berlebihan.

4. Alahan

Melakukan suntikan putih dengan vitamin C sememangnya sangat praktikal untuk mencantikkan penampilan anda. Tetapi anda harus, sebelum mengambil suntikan vitamin C, terlebih dahulu berjumpa dengan kesihatan anda dengan doktor. Salah satu kesan yang mungkin berlaku adalah alahan. Terdapat banyak gejala biasa yang perlu anda ketahui mengenai alahan seperti ruam atau lebam pada kulit, gatal-gatal pada kulit, batuk, demam, sesak nafas atau sesak nafas, mata gatal atau berair dan bengkak di beberapa bahagian badan .

5. Ketidakstabilan hormon

Ketidakstabilan hormon dalam badan akan dirasakan oleh orang yang melakukan suntikan putih dengan vitamin C. Banyak kesan hormon yang tidak stabil di dalam badan. Sebahagian daripadanya menyebabkan anemia hemolitik pada pesakit.

Anda harus memperhatikan penggunaan suntikan vitamin C putih di dalam badan anda. Tidak ada salahnya mencuba kaedah semula jadi terlebih dahulu sebelum melakukan suntikan putih dengan vitamin C. Anda boleh makan makanan yang mengandungi vitamin C dan juga menggunakan topeng badan untuk menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah dan lebih ketat. Ayuh, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya untuk bertanya mengenai penjagaan kulit yang sihat dengan bahan semula jadi. Gunakan ciri Hubungi Doktor untuk dilakukan Panggilan Suara / Video atau Berbual terus dengan doktor. Awak boleh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 4 Khasiat Vitamin E untuk Kecantikan
  • 5 Makanan Yang Boleh Membantu Kesihatan Kulit
  • 5 Jenis Makanan yang Baik untuk Kesihatan Kulit