Inilah Sebab Bagaimana Imunisasi Campak Penting

, Jakarta - Semasa anak dilahirkan, tubuhnya sudah mempunyai antibodi semula jadi yang berasal dari ibu. Tetapi antibodi ini akan menurun seiring bertambahnya usia. Oleh itu, imunisasi diperlukan untuk mengelakkan penyakit tertentu menyerang tubuh.

Imunisasi adalah langkah memberi imuniti (imunisasi) kepada seseorang yang berguna untuk mencegah penyakit tertentu berdasarkan jenis imunisasi yang diberikan. Manfaat imunisasi baik untuk mengelakkan penyakit berjangkit berbahaya sehingga anak-anak dapat membesar dengan sihat. Di samping itu, faedah imunisasidapat mengurangkan kejadian penyakit, kecacatan, kehilangan nyawa yang disebabkan oleh penyakit berjangkit, dan mencegah penyakit wabak pada generasi akan datang. Secara tidak langsung, faedah imunisasi juga dapat mengurangkan perbelanjaan atau menjimatkan kos kesihatan. Imunisasi bermula dari bayi sehingga memasuki usia sekolah.

Salah satu imunisasi yang mesti diberikan semasa kecil adalah vaksinasi campak. Campak adalah penyakit berjangkit virus yang mempunyai tanda-tanda seperti ruam di seluruh badan dan boleh menular.

Gejala awal campak yang dapat dilihat termasuk batuk, hidung berair, sakit tekak, demam, mata merah dan berair, tompok-tompok putih kelabu di mulut dan tekak, dan ruam kulit khas yang muncul pada hari ketiga hingga ketujuh. Campak kelihatan seperti jangkitan virus biasa, tetapi anda tidak boleh menganggapnya ringan. Campak adalah penyakit berbahaya dan mudah menjadi wabak.

Vaksinasi campak biasanya dilakukan dua kali, iaitu ketika anak berusia sembilan bulan dan yang kedua pada usia enam tahun melalui program Bulan Imunisasi Anak di Sekolah (BIAS) di kelas 1. Terdapat kajian mengenai antibodi campak pada anak sekolah berumur 10-12 tahun menunjukkan jika hanya 50% di badannya yang masih mempunyai antibodi campak. Sementara itu, 28.3% di antara kumpulan umur 5-7 tahun pernah mengalami campak walaupun mereka telah diimunisasi semasa bayi.

Sama seperti imunisasi lain, vaksinasi campak juga memberi kesan sampingan pada anak. Tetapi masih agak ringan dan tidak berbahaya. Kesan sampingan yang dapat dirasakan adalah pembengkakan di tempat suntikan yang berlaku 24 jam setelah vaksinasi dan sakit ringan. 5-15% kes berlaku sebagai kesan sampingan demam selama 1-2 hari yang berlaku 8-10 hari selepas vaksinasi. 2% kanak-kanak mengalami kemerahan selama 2 hari, biasanya 7-10 hari selepas vaksinasi.

Campak mempunyai nama lain, iaitu rubeola atau campak merah. Sebagai tambahan kepada vaksin campak, sekarang ada juga vaksin MMR, yang merupakan vaksin kombinasi untuk mencegah campak, gondok, dan campak Jerman.

Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, jika jumlah penderita campak telah menurun secara signifikan, data yang diperoleh dari sejumlah 18.488 kes pada akhir tahun 2007 menjadi 8.185 kes pada tahun 2015. Ini membuktikan bahawa manfaat imunisasi campakdapat memberi kesan positif kepada masyarakat Indonesia. Walaupun begitu, perlu diperluas ke seluruh pelosok Indonesia untuk mencapai target Indonesia Bebas Campak pada tahun 2020.

Sekiranya anda menemui simptom campak seperti yang dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor supaya mereka dapat dirawat dengan lebih cepat dan tepat menggunakan aplikasinya .

Kerana adalah memulakan tertumpu pada perkhidmatan kesihatan. Dalam aplikasi tersebut terdapat perkhidmatan yang memudahkan anda menggunakannya. Perkhidmatan yang ada adalah Hubungi Doktor. Dalam menu ini anda boleh berbincang dengan doktor melalui sembang, suara, atau video. Sementara perkhidmatan lain adalah: Penghantaran Farmasi, yang membolehkan anda memesan ubat atau vitamin yang akan dihantar terus ke destinasi anda.

Semasa perkhidmatan Hubungi Doktor, sudah ada ribuan doktor yang telah bergabung bersama dengan berbagai kategorisasi kepakaran penyakit yang berasal dari beberapa kota di Indonesia, seperti Surabaya, Jambi, Bandung, Jakarta, dan beberapa kota di Sumatera. Perbincangan dengan doktor di ,sama seperti doktor di Hospital dan Klinik yang mengenakan bayaran untuk setiap pemeriksaan. Jumlah nominal kadar interaksi juga merupakan peruntukan dari doktor sendiri, tidak ditentukan oleh doktor . Ayuh, mari jaga kesihatan kita dengan memuat turun aplikasi di Google Play dan App Store.