5 Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Kelenjar Tiroid

Jakarta - Dari sekian banyak organ yang menyokong kehidupan, tiroid adalah salah satu organ yang sering mengalami gangguan. Penyakit tiroid seperti pembesaran kelenjar tiroid sering membuat penderita gelisah. Jadi, inilah yang perlu anda ketahui mengenai kelenjar tiroid?

Kerana Ketidakseimbangan Hormonal

Sebelum ini, anda mesti terlebih dahulu mengetahui fungsi organ yang satu ini. Kelenjar tiroid, yang terletak di bawah epal Adam, berperanan mengatur pelbagai sistem metabolik dalam tubuh. Oleh itu, peranannya sangat penting untuk tubuh manusia.

Baca juga: Inilah Arti Nodus Limfa Bengkak

Nah, penyakit tiroid itu sendiri disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tiroid di dalam badan. Ketidakseimbangan ini boleh berlaku apabila kelenjar kurang aktif (hipotiroid) atau terlalu aktif (hipertiroid). Kelenjar berbentuk seperti rama-rama kecil yang terdapat di depan leher.

Seperti organ tubuh yang lain, prestasi kelenjar ini dikendalikan oleh otak. Tepat di kawasan kelenjar pituitari (hipofisis) dan hipotalamus. Nah, apabila tahap kelenjar bermasalah, alias tidak seimbang, otak akan merangsang kelenjar tiroid untuk menyesuaikan kinerjanya. Tujuannya, supaya tahap hormon kembali seimbang.

Ketahui Jenis Penyakit

Masalah dengan organ ini tentunya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa penyakit tiroid yang sering berlaku:

1. Nodul Tiroid

Keadaan ini dicirikan oleh benjolan pepejal atau berisi air yang terbentuk di dalam kelenjar tiroid. Apa yang mesti diketahui, benjolan ini boleh menjadi tumor jinak atau lebih daripada satu kista. Malangnya, penyakit ini jarang menimbulkan gejala. Jadi ia hanya dapat dikesan ketika penghidapnya melakukan pemeriksaan kesihatan umum.

2. Gondok

Penyakit ini tidak asing bagi banyak orang. Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan kelenjar tiroid yang dapat dilihat sebagai benjolan di leher. Jangan memandang rendah keadaan ini, jika benjolan menekan tekak, ia boleh menyebabkan perubahan suara, batuk, dan kesukaran menelan dan bernafas. Pakar mengatakan, gondok juga boleh disebabkan oleh kekurangan iodin.

Baca juga: 4 Cara Merawat Buasir

3. Hipotiroidisme

Keadaan ini berlaku apabila tiroksin terlalu sedikit dihasilkan oleh kelenjar tiroid. Pakar mengatakan, keadaan ini umumnya dialami oleh wanita tua berusia lebih dari 60 tahun. Gejala penyakit ini boleh dicirikan oleh sembelit, keletihan, kenaikan berat badan tanpa sebab yang jelas, kulit kering, dan kepekaan terhadap sejuk.

Punca Penyakit Tiroid

Pada dasarnya, pengeluaran hormon tiroid yang tidak mencukupi boleh menyebabkan ketidakseimbangan tindak balas kimia di dalam badan. Nah, menurut pakar, ada pelbagai penyebab yang boleh menyebabkan penyakit tiroid. Contohnya, penyakit autoimun, terapi radiasi, pembedahan tiroid, atau rawatan untuk hipertiroidisme. Selain itu, gangguan tiroid ini juga dapat dipicu oleh jangkitan kelenjar tiroid oleh bakteria atau virus.

Bukan hanya itu, kata pakar, tahap hormon tiroid yang tinggi atau rendah juga sering menyebabkan penyakit tiroid. Lalu, apa yang boleh mencetuskan hormon tiroid yang terlalu tinggi atau rendah?

 • Pembuangan kelenjar tiroid secara pembedahan.
 • Kelenjar tiroid yang rosak, contohnya disebabkan oleh radiasi.
 • Masalah dengan kelenjar pituitari atau hipotalamus di otak.
 • Kadar tinggi iodin di dalam badan.
 • Masalah dengan sistem autoimun.

Siapa yang Berisiko?

Sebenarnya setiap orang mempunyai risiko yang sama untuk gangguan dan penyakit tiroid. Walau bagaimanapun, risiko penyakit tiroid meningkat pada orang dengan keadaan berikut:

 • Mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit tiroid.
 • Lebih 60 tahun
 • Mempunyai penyakit autoimun.
 • Menjalani pembedahan tiroid.
 • Menjalani rawatan dengan ubat iodin radioaktif atau anti-tiroid.
 • Biasa menerima sinaran ke leher atau dada atas.

Ada masalah dengan tiroid? Tidak perlu panik, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!