Ketagihan Permainan Boleh Menyebabkan Kejang pada Kanak-kanak

Jakarta - Media sosial terkejut dengan muat naik video yang menunjukkan seorang kanak-kanak mengalami sawan dan dikatakan kesan ketagihan permainan. Memetik halaman Panduan Psik, walaupun belum dikenali oleh Persatuan Perubatan Amerika Sebagai gangguan yang didiagnosis, ketagihan permainan adalah masalah yang sangat nyata bagi banyak orang.

Kajian terbaru dari University of New Mexico menunjukkan bahawa 6 hingga 15 peratus daripada semua pemain menunjukkan tanda-tanda yang boleh dicirikan sebagai ketagihan. Namun, adakah benar ketagihan permainan boleh menyebabkan kejang pada kanak-kanak, seperti yang dikhabarkan? Baca penjelasan lebih lanjut, ya.

Baca juga: Berkenalan dengan Gaming Gangguan yang Sedia Disasarkan

Ketagihan Permainan Tidak Membuat Kejang

Ketagihan permainan tidak menyebabkan kejang pada kanak-kanak. Gejala yang dialami oleh budak lelaki itu dalam video viral bukanlah kejang, tetapi gangguan pergerakan yang tidak dapat dikendalikan atau gangguan pergerakan. Gangguan pergerakan dialami oleh budak-budak ini dinyatakan sebagai Chorea Hemiballismus. Chorea adalah pergerakan spontan, berirama, tersentak, dan cepat. Pergerakan korea dapat dimasukkan ke dalam tindakan semifungsi yang menutupi gerakan tidak disengajakan.

Nah, hemiballismus adalah bentuk korea yang teruk. Hemiballismus adalah pergerakan lengan atau kaki sepihak yang cepat, aritmia, tanpa tekanan, dan sangat tidak terkawal.

Hemiballismus disebabkan oleh lesi, biasanya infark, di dalam atau di sekitar inti subthalamic kontralateral, nukleus berbentuk lensa kecil di otak. Walaupun melumpuhkan, hemiballismus biasanya mengehadkan diri, dan berlangsung selama 6 hingga 8 minggu.

Baca juga: Kanak-kanak Selalunya Bermain Permainan? Berhati-hati dengan 7 kesan ini

Walau bagaimanapun, jika keadaannya teruk, hemiballismus dapat dirawat dengan antipsikotik selama 1 hingga 2 bulan. Jadi, ketagihan permainan tidak menyebabkan kejang pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, tabiat buruk ini masih boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti kesihatan mata yang merosot, masalah motorik, sakit sendi, dan menurunkan tahap kepekatan anak. Oleh itu, jika anak anda ketagih dengan permainan, segera ambil langkah tegas untuk menghadkan kekerapan kanak-kanak bermain permainan.

Sekiranya si kecil anda sakit, hubungi doktor melalui permohonannya . Bercakap mengenai masalah kesihatan yang dialami anak kecil anda dan minta nasihat doktor melalui kesihatan Panggilan Video / Suara dan ctopi bila-bila masa dan di mana sahaja. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Lebih Banyak Mengenai Ketagihan Permainan

Hari ini, permainan video semakin canggih dan terdapat lebih banyak jenis. Terdapat jenis permainan yang dirancang untuk dimainkan oleh pemain tunggal yang biasanya mempunyai tujuan atau misi yang lebih jelas. Contohnya, menyelamatkan seorang puteri.

Ketagihan pada permainan ini biasanya berkaitan dengan rasa ingin tahu untuk menyelesaikan misi atau mengalahkan skor atau standard tertinggi yang telah ditetapkan. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis permainan lain yang melibatkan berbilang pemain. Permainan ini dimainkan dalam talian, jadi anda boleh mengundang orang lain untuk menyertai permainan ini. Nah, jenis permainan dalam talian ini lebih kerap ketagihan. Ini kerana persaingan dengan orang lain dianggap lebih menarik.

Sebenarnya, pemain dalam talian sering membina hubungan dengan rakan pemain dalam talian yang lain sebagai pelarian dari kenyataan. Bagi sesetengah orang, komuniti permainan dalam talian adalah tempat di mana mereka merasa sangat dialu-alukan.

Baca juga: WHO: Ketagihan permainan adalah gangguan mental

Ciri-ciri Kanak-kanak yang Ketagih dalam Permainan

Seorang kanak-kanak yang ketagihan permainan dapat dilihat dari ciri fizikal dan mental yang ditunjukkannya. Berikut adalah ciri-ciri kanak-kanak yang ketagihan permainan apabila dilihat dari sudut emosi:

  • Rasa gelisah atau mudah marah apabila tidak dibenarkan bermain.
  • Fikirannya sibuk dengan permainan atau strategi dalam talian sebelumnya untuk sesi permainan dalam talian seterusnya.
  • Berbohong dengan ahli keluarga tentang berapa banyak masa yang dihabiskan untuk bermain permainan.
  • Mengasingkan diri dari orang lain untuk menghabiskan lebih banyak masa bermain permainan.

Sementara itu, ciri-ciri ketagihan permainan dari segi fizikal, antara lain:

  • Keletihan.
  • Migrain kerana kepekatan yang kuat atau ketegangan mata.
  • Sindrom terowong karpal disebabkan oleh menekan pengawal atau tetikus komputer terlalu kerap.
  • Tidak memperhatikan kebersihan diri.

Kesimpulannya, terlalu banyak melakukan perkara yang tidak baik, termasuk dari segi permainan. Walaupun berguna sebagai hiburan, jangan biarkan kanak-kanak bermain permainan terlalu lama dan akhirnya membuat mereka ketagih. Oleh itu, peranan ibu bapa sangat penting untuk mengawasi anak-anak dalam menjalankan aktiviti mereka, termasuk ketika bermain permainan.

Rujukan:
Panduan Psik. Diakses pada tahun 2021. Gejala, Sebab dan Kesan Ketagihan Permainan Video.
Manual MSD. Diakses pada tahun 2021. Chorea, Athetosis, dan Hemiballismus.