Menghidap selesema ketika berpuasa, berikut adalah cara mengatasinya

, Jakarta - Flu aka influenza adalah keadaan yang berlaku akibat jangkitan virus sistem pernafasan, termasuk hidung, tekak, dan paru-paru. Terdapat pelbagai gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, termasuk demam, sakit kepala, batuk, sakit, nafsu makan menurun, dan sakit tekak.

Gejala-gejala ini bukan sahaja mencetuskan rasa sakit, tetapi juga boleh mengganggu aktiviti harian, terutama jika ia berlaku ketika berpuasa. Masa inkubasi virus yang menyebabkan selesema agak singkat, sehingga dapat menyebabkan gejala segera setelah menyerang. Gejala selesema boleh muncul dalam satu hingga tiga hari setelah dijangkiti pertama kali. Jadi, bagaimana mengatasi selesema yang menyerang semasa berpuasa?

Baca juga: 4 Petua Berpuasa Ketika Sakit

Petua Mengatasi Selsema Semasa Berpuasa

Pada dasarnya, kebanyakan selesema tidak memerlukan rawatan khas kerana boleh sembuh dengan sendirinya. Namun, ada beberapa ubat-ubatan sendiri yang boleh dilakukan di rumah untuk mengatasi selesema. Rawatan selesema yang boleh dilakukan adalah dengan berehat secukupnya, minum banyak air, dan menjaga agar badan sentiasa panas.

Hanya saja, semasa berpuasa, anda mungkin perlu mengubah suai program rawatan. Kerana, ketika berpuasa badan tidak mendapat pengambilan cecair selama hampir 12 jam. Walaupun begitu, anda masih dapat mengekalkan keperluan dan tahap cecair dalam badan dengan menerapkan corak 2-4-2. Orang dewasa perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air atau bersamaan 2 liter air dalam satu hari. Dengan corak ini, anda dapat menyesuaikan dan memenuhi keperluan ini walaupun anda sedang berpuasa.

Pola air minum ketika berpuasa adalah dengan mengambil 2 gelas air pada waktu subuh, 4 gelas air ketika berbuka puasa, dan 2 gelas air pada waktu malam atau sebelum tidur. Agar badan pulih lebih cepat dari selesema, pastikan anda cukup berehat dan jangan memaksakan diri. Anda juga boleh memilih makanan sihat yang dapat menghilangkan selesema, seperti sup suam, untuk sahur atau iftar.

Cara Berkesan untuk Mencegah Selsema Semasa Berpuasa

Menjaga kesihatan badan anda adalah kunci untuk memastikan perjalanan anda berjalan lancar. Nah, untuk mengelakkan selesema semasa berpuasa, ada pelbagai perkara yang boleh anda lakukan. Antaranya:

1. Memenuhi Pengambilan Nutrien

Mencegah selesema boleh dilakukan dengan "menguatkan" diri anda, salah satu caranya adalah dengan makan makanan sihat pada waktu subuh dan iftar. Jenis nutrien yang mesti ada dan diterima oleh tubuh adalah vitamin dan mineral yang dapat meningkatkan sistem ketahanan badan. Dengan cara itu, virus yang menyebabkan selesema tidak akan mudah dijangkiti. Pastikan makan makanan yang mengandungi banyak vitamin A, C, E, dan Zink.

Baca juga: Sistem imun yang lemah, ini adalah cara untuk mencegah selesema dengan bersenam

2. Rajin Basuh Tangan Anda

Telapak tangan manusia boleh menjadi medium termudah untuk menyebarkan virus. Kerana, ada banyak kuman yang terkumpul di sana, dan boleh masuk kapan saja ke dalam badan. Oleh itu, menjaga kebersihan dengan mencuci tangan dengan kerap boleh menjadi kaedah terbaik untuk mencegah penyakit, salah satunya adalah selesema. Biasakan mencuci tangan sebelum makan, sebelum memasak, dan ketika keluar dari bilik mandi.

3. Makanan Tambahan

Menjaga kesihatan dan kecergasan juga dapat dilakukan dengan mengambil makanan tambahan. Anda boleh menyesuaikan jenis suplemen untuk keperluan badan anda, contohnya makanan tambahan yang mengandungi vitamin C, D, atau E.

Baca juga: 7 Makanan untuk Meningkatkan Sistem Imun Semasa Berpuasa

Jangan memandang rendah jika selesema yang anda alami tidak sembuh. Segera berbincang dengan doktor anda mengenai aduan yang anda alami. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

NHS. Diakses pada tahun 2021. Selesema.

WebMD. Diakses pada tahun 2021. 9 Petua untuk Meringankan Gejala Selsema.