Rakan Menunjukkan Tanda Depresi Melalui Status Media Sosial, Apa Yang Harus Anda Lakukan?

Jakarta - Masalah kesihatan mental tidak lagi tabu. Pada masa ini, banyak orang menyedari pentingnya menjaga kesihatan mental, dan tidak teragak-agak untuk berkongsi kesedihan mereka di media sosial.

Sebilangan orang bertindak balas dengan baik, tetapi ada juga yang menuduh pemilik akaun tidak dekat dengan Tuhan. Setiap orang bebas mempunyai pendapat. Tetapi dalam kes kemurungan, penyebabnya tidak semudah kekurangan iman atau tidak bersyukur seumur hidup.

Baca juga: Kemurungan Boleh Berlaku Pada Umur Umur

Depresi dipengaruhi oleh banyak faktor

Depresi lebih daripada sekadar perasaan sedih dan putus asa. Depresi mengubah mood penderita menjadi ekstrem sehingga mempengaruhi corak pemikiran, perasaan, dan bagaimana menangani aktiviti harian. Orang yang mengalami kemurungan biasanya merasa sedih, putus asa, merasa tidak berharga, kehilangan minat dalam aktiviti, dan menyalahkan diri sendiri.

Tanda ini jarang ditunjukkan kepada orang ramai kerana kebanyakan orang lebih selesa menunjukkan perasaan positif daripada negatif. Namun, ada juga orang yang mengalami kemurungan yang menunjukkan perasaan mereka melalui media sosial, seperti yang dilakukan oleh pemilik akaun @afifdhiaamru.

Afif kemas kini "Saya tidak mahu terus menjadi parasit di persekitaran saya, jadi mungkin lebih baik saya turun dari muka bumi ini. selamat tinggal! " pada 21 Januari, beberapa hari sebelum dia didapati membunuh diri di asrama. Setelah ceritanya menjadi viral, banyak orang mengunjungi akaunnya dan mengucapkan takziah. Sebilangan besar dari mereka juga mengatakan bahawa setiap orang harus peka dan mengambil berat tentang rakan yang mengalami kemurungan, untuk menghantar kenalan untuk mengadu. Persoalannya, apa yang dapat kita lakukan apabila rakan menunjukkan tanda-tanda kemurungan melalui status media sosial?

Tolong Rakan Menghadapi Situasi Sulit

Hampir semua orang menghadapi situasi sukar. Ada yang dapat melaluinya, ada juga yang memerlukan sokongan orang terdekat agar dapat (sekurang-kurangnya) bertahan dalam menghadapi situasi tersebut.

Itulah sebabnya anda tidak dapat menilai orang lain sebagai lemah atau membandingkan kemampuan mengatasi tekanan anda sendiri dengan orang lain. Sekiranya anda belum dapat mendengar keluhan orang lain, cubalah jangan membuat orang yang tertekan kerana mereka menganggap mereka telah gagal dalam hidup.

  • hubungan peribadi, tanyakan bagaimana keadaannya dan bagaimana perasaannya. Sekiranya keadaan mengizinkan, jemput rakan yang tertekan untuk bertemu untuk bertukar cerita.
  • Dengar saja, tunggu dia selesai bercakap. Elakkan mengganggu perbualan, apalagi mengganggu untuk berkongsi pengalaman anda dalam menghadapi situasi yang serupa. Orang yang mengalami kemurungan memerlukan rakan untuk bercakap untuk meyakinkan diri bahawa mereka tidak bersendirian dalam menjalani situasi yang sukar.
  • Menunjukkan empati, contohnya dengan memeluk, berpegangan tangan, atau membelai belakangnya. Anda boleh mengatakan "Jangan menyembunyikannya, katakan saja semuanya", "Anda boleh memberitahu saya apa-apa", dan kata-kata lain yang membuatnya merasa tidak sendirian.
  • Beritahu kenalan di mana untuk mengadu. Anda mungkin tidak selalu dapat dihubungi, sama ada kerana kesibukan atau faktor lain. Oleh itu, anda boleh memberitahu rakan yang mengalami kemurungan untuk pergi ke psikologi atau psikiatri. Yakinkan dia bahawa tidak ada yang salah dengan meminta pertolongan dari psikologi atau psikiatri. Atau, anda boleh memberitahu kenalan komuniti atau perkhidmatan ventilasi yang kini tersedia secara meluas.
  • Panggil kenalan kecemasan. Dalam kes yang melampau, orang yang tertekan akan memberi isyarat bahawa dia akan mengakhiri hidupnya sebagai selamat tinggal. Contohnya, menghantar gambar benda tajam atau racun, tangan berdarah, atau sekadar mengucapkan selamat tinggal. Sekiranya ini berlaku, segera hubungi ahli keluarga atau sesiapa sahaja yang tinggal berdekatan.
  • Jaga diri anda. Berurusan dengan rakan yang tertekan bukanlah situasi yang mudah kerana tidak jarang, empati membuat anda merasakan apa yang mereka lalui. Oleh itu, pastikan anda sentiasa memantau suasana hati anda, luangkan masa untuk melakukan apa yang anda gemari, tetapkan had pada apa yang anda boleh dan tidak dapat menolong ketika berhadapan dengan rakan yang tertekan, dan minta pertolongan jika anda tidak dapat menolongnya.

Baca juga: Hipnoterapi untuk Mengatasi Kemurungan, Adakah Perlu?

Perasaan negatif kadang-kadang sukar untuk dielakkan, tidak kira seberapa keras anda berusaha berfikir positif. Sekiranya anda berada dalam masa sukar dan fikiran anda keliru, cubalah berbincang dengan psikologi atau psikiatri . Gunakan ciri Hubungi Doktor dalam aplikasi kemudian hubungi psikologi atau psikiatri bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!