Adakah berbahaya untuk tidur dengan anjing peliharaan?

, Jakarta - Banyak orang yang mempunyai anjing peliharaan mempunyai hubungan yang sangat erat dengan haiwan ini, sehingga mereka sering dianggap sebagai anggota keluarga. Itulah sebabnya 56 peratus pemilik anjing mengakui membiarkan haiwan peliharaan mereka tidur di sebelah mereka.

Tidur dengan rakan berkaki empat terasa selesa. Namun, ini bukan tanpa menimbulkan masalah. Ketahui mengenai kesan kesihatan tidur dengan anjing peliharaan di sini.

Kesan Buruk Tidur Dengan Anjing terhadap Kesihatan

Walaupun anjing boleh menjadi teman tidur yang baik, tidur dengan anjing peliharaan berpotensi menyebabkan kesan buruk berikut:

  • Kurangkan Kualiti Tidur

Anjing selalu berjaga-jaga dengan haiwan, jadi mereka mudah bangun.

Kajian tahun 2020 menunjukkan bahawa tidur dengan anjing dapat meningkatkan pergerakan manusia, berpotensi mengganggu tidur. Walau bagaimanapun, kajian ini dilakukan pada sebilangan kecil peserta wanita, jadi kajian dengan populasi yang lebih luas mungkin diperlukan.

Selain itu, anjing biasanya juga berdengkur, air liur, atau terlalu panas ketika tidur di tempat tidur. Mungkin membangunkan anda pada waktu malam dan mengurangkan kualiti tidur anda. Akibatnya, anda akan bangun dengan rasa letih atau ingin tidur siang.

  • Boleh Menjadikan Alergi Lebih Buruk

Haiwan peliharaan boleh membawa alergen seperti debu dan debunga ke tempat tidur anda, yang dapat memperburuk alergi dan asma yang teruk.

  • Boleh Menyebarkan Penyakit

Anjing peliharaan juga berpotensi menyebarkan agen berjangkit, seperti bakteria, parasit, dan kulat kepada manusia. Ejen berjangkit ini boleh menjangkiti jika anda menyentuh kotoran mereka secara tidak sengaja, atau anjing anda menjilat wajah anda atau luka terbuka, atau boleh terjadi akibat calar dan gigitan.

Baca juga: 5 Penyakit Berjangkit dari Haiwan

  • Boleh Menyebabkan Kecederaan

Keturunan anjing yang agresif di tempat tidur berpotensi menggigit dan menyebarkan penyakit, terutama pada anak-anak.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Karakter Anjing Berdasarkan Bangsa

Petua Sihat Tidur Bersama Haiwan Peliharaan

Walaupun tidur dengan anjing peliharaan berpotensi menyebabkan kesan buruk di atas terhadap kesihatan.Namun demikian, menurut halaman Haiwan kesayangan MD , ia masih selamat dilakukan selagi anda dan anjing dalam keadaan sihat.

Itulah sebabnya penting untuk memeriksa kesihatan anjing anda setiap tahun kepada doktor haiwan. Dengan cara itu, doktor haiwan dapat mengenal pasti risiko penyakit yang dialami oleh haiwan tersebut sehingga dapat mencegah haiwan tersebut menyebarkannya kepada anda.

Di samping itu, anda juga mesti berada dalam keadaan sihat sekiranya anda ingin tidur dengan anjing peliharaan. Ini bermaksud bahawa anda tidak mempunyai sistem imun yang rendah. Orang yang menghidap barah, penerima transplantasi, dan orang yang positif HIV adalah antara kumpulan yang tidak dibenarkan tidur dengan haiwan peliharaan.

Baca juga: Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

Sekiranya kedua-dua syarat ini dipenuhi, berikut adalah petua supaya anda dapat tidur dengan anjing peliharaan anda dengan tenang:

  • Bawa anjing anda berjalan-jalan sebelum tidur. Ini bertujuan untuk membuat anjing menjadi letih, supaya mereka dapat tidur lena dan tidak mengganggu tidur anda.
  • Latih dia untuk menunggu kebenaran untuk tidur.
  • Selaras dengan peraturan. Sekiranya anda tidak mahu anjing anda berada di bawah selimut, atau tidur di bantal, larang dia secara konsisten.
  • Berikan cacing anjing peliharaan anda secara berkala mengikut nasihat doktor haiwan.
  • Tukar cadar dan selimut dengan kerap.

Semasa tidur dengan anjing peliharaan menyebabkan anda tidak dapat tidur nyenyak, lebih baik membiarkan anjing tidur di tempat lain.

Anda juga boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor haiwan jika anda ingin tidur dengan anjing peliharaan melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Tidur bersama Anjing Anda di Ranjang ?.
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Tidur Bersama Haiwan Peliharaan Anda ?.