Bukan hanya pemanasan, ini adalah 6 faedah lain dari halia

, Jakarta - Dikenal sebagai badan yang lebih panas dalam cuaca sejuk, halia adalah tanaman rempah dari Asia Tenggara yang juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Begitu banyak, halia sering digunakan dalam perubatan alternatif di berbagai negara, seperti China, India, dan Timur Tengah. Jadi, apa faedahnya? Dengarkan dalam perbincangan berikut, ayuh!

1. Menghilangkan Sakit

Adakah anda sering merasa sakit dan sakit otot setelah seharian melakukan aktiviti? Cuba minum air rebusan halia, deh. Kerana, air halia dapat mengurangkan sakit otot yang disebabkan oleh senaman atau aktiviti yang berat. Bukan hanya itu, khasiat halia sebagai penghilang rasa sakit juga dapat digunakan oleh wanita yang sering mengalami sakit haid atau senggugut.

Baca juga: 5 Khasiat Halia Merah untuk Diet

Namun, harap maklum bahawa selain khasiat jahe dalam merawat sakit atau penyakit, rempah ini tidak dapat menggantikan rawatan perubatan. Pengambilan rempah ini setiap hari tidak menjamin penyembuhan penyakit, kerana dos penggunaannya juga tidak pasti.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala penyakit, jangan hanya bergantung pada halia, tetapi juga bincangkan keadaan anda dengan doktor anda, OK. Sekarang, perbincangan dengan doktor juga boleh dilakukan dalam aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual secara langsung dengan apa sahaja yang anda ingin tanyakan mengenai masalah kesihatan yang anda alami.

2. Mengurangkan Mual

Mual yang berlaku akibat daripada sakit pagi (pada wanita hamil), atau keadaan perubatan lain, seperti vertigo, dapat diatasi dengan memakan halia. Untuk mendapatkan khasiat halia sebagai pengurang loya, anda boleh memakannya secara mentah atau memprosesnya menjadi minuman suam.

Baca juga: Mual Selepas Makan, Mengapa?

3. Mengatasi Gangguan Pencernaan

Manfaat halia dalam mengatasi gangguan pencernaan mempunyai sejarah yang panjang. Manfaat ini diperoleh dari kandungan fenolik dalam halia, yang berfungsi untuk meredakan kerengsaan gastrointestinal, merangsang pengeluaran air liur, mencegah kontraksi di perut, untuk memudahkan pergerakan makanan dan minuman semasa pencernaan.

Bukan hanya itu, halia juga diketahui mempunyai sebatian karminatif , yang merupakan bahan yang dapat membantu membuang lebihan gas dalam sistem pencernaan. Itulah sebabnya, rempah ini mampu mengatasi pelbagai masalah pencernaan, seperti kolik dan dispepsia.

4. Sebagai Anti Keradangan

Manfaat penting lain dari halia adalah sifat anti-radang, yang dapat membantu tubuh melawan keradangan akut dan kronik. Komponen aktif yang terkandung dalam halia, seperti gingerol , gingerdione , dan zingeron boleh menghalang enzim siklooksigenase dan lipooksigenase . Ini dapat mengurangkan leukotrien dan prostaglandin yang mencetuskan keradangan. Selain itu, halia merah juga mengandungi oleoresin yang juga boleh berfungsi sebagai anti-radang.

Baca juga: Makanan untuk Mengatasi Sakit Pagi

5. Membantu Menyahtoksin dan Mencegah Penyakit Kulit

Dari banyak khasiat halia, rempah-rempah ini juga diketahui mempunyai sifat diaphoretic, kerana boleh memicu peluh. Berpeluh tentu sangat berguna, terutama ketika anda demam atau selesema, sebagai proses detoksifikasi.

Selain membantu proses detoksifikasi, berpeluh juga dapat melindungi tubuh dari mikroorganisma yang dapat menyebabkan jangkitan pada kulit. Ini kerana halia dapat merangsang pengeluaran sejenis protein yang dipanggil dermcidin di kelenjar peluh dan berfungsi melindungi tubuh daripada bakteria, seperti E coli , Staphylococcus aureus , serta kulat yang boleh menyebabkan penyakit kulit.

6. Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Kandungan antioksidan dan aktiviti androgenik dalam halia dapat meningkatkan pengeluaran testosteron hormon lelaki yang dapat mempengaruhi kesuburan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memperkukuhkan ini.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Halia .
Makanan Paling Sihat di Dunia. Diakses pada tahun 2019. Halia.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Halia: Manfaat Kesihatan, Fakta, Penyelidikan .