Lebaran Tiba, Pilih Nasi atau Ketupat, ya?

Jakarta - Rendang, opor ayam, sumur daging, adalah menu yang disukai oleh banyak orang pada hari lebaran. Biasanya ketiga-tiga makanan itu disertakan dengan menu sampingan, seperti sayur lontong. Namun, ada juga sebilangan orang yang lebih gemar nasi, walaupun mereka mengatakan ia tidak begitu sedap seperti sayur lontong. Kemudian, nasi atau ketupat lebih baik, bukan?

Tinggi Kalori dan Kolesterol

Sepinggan ketupat sayur-sayuran lengkap dengan lauk pauk ternyata tinggi kalori. Sos ketupat sayur ini biasanya mengandungi santan dan sejumlah besar lemak tepu. Menurut data dari fatsecret, sepinggan ketupat lontong atau sayur-sayuran mengandungi 357 kalori, 21 peratus lemak, 66 peratus karbohidrat, dan 12 peratus protein. Yang perlu anda ketahui, 90 peratus daripada jumlah lemak adalah lemak tepu.

Apa yang mesti diingat, kandungan sebanyak 357 kalori dalam pinggan kek nasi sayur ini tidak termasuk lauk, seperti rendang atau ayam goreng. Satu hidangan dalam piring rendang mengandungi 195 kalori dan lebih dari separuh daripadanya adalah lemak. Rendang lengkap mengandungi 6.5 g lemak tepu, 29 mg kolesterol, 1.7 g serat, 4.49 g karbohidrat, dan 19.68 g protein.

( Baca juga: Bahaya di Sebalik Menu Iftar dengan Susu Kelapa)

Walaupun menu ketupat dan hidangan sampingannya tinggi kalori dan kolesterol, anda masih boleh makan makanan ini tanpa perlu risau. Caranya, tentu saja, adalah dengan mengehadkan jumlah penggunaan, ya, dan yang terakhir, tetapi anda mesti mengimbangkannya dengan pelbagai makanan yang dapat melambatkan penyerapan kolesterol dalam badan. Bukan itu sahaja, jangan lupa untuk kerap bersenam semasa dan selepas Lebaran secara konsisten.

Lalu, bagaimana dengan nasi?

Pakar mengatakan, sebenarnya kandungan nutrien ketupat lebih rendah daripada nasi. Sebagai contoh, 100 g beras mengandungi 180 kalori tenaga, 3 g protein, 0.3 g lemak dan 39.8 g karbohidrat. Nah, dalam jumlah yang sama, ketupat hanya mengandungi 144 kalori, 2,7 g protein, 0,28 g lemak, dan 31,5 g karbohidrat.

Lebih sihat dengan Beras Coklat

Menurut pakar pemakanan, makanan lebaran khas, yang didominasi oleh santan, adalah gabungan "sempurna" untuk kenaikan berat badan. Bukan hanya itu, makanan ini juga dapat mengumpulkan kolesterol jahat dan lemak di dalam badan. Sebenarnya ada acara sederhana untuk mengatasi perkara ini. Contohnya, dengan menggantikan beras putih dengan beras perang.

( Baca juga: Rahsia Menurunkan Berat Badan dengan Beras Brown)

Pada dasarnya, ia tidak jauh berbeza dengan menggantikan pengambilan beras putih dengan beras perang. Menurut pakar pemakanan, beras perang kaya dengan kandungan serat daripada beras putih. Nah, serat tinggi ini membuat anda merasa kenyang lebih cepat dan tidak mudah lapar. Menariknya, apabila beras perang ini digabungkan dengan ayam opor atau sayur labu santan, serat dari ketupat ini dapat membantu mengikat lemak berlebihan di dalam badan, dan membantu mengeluarkannya melalui pencernaan. Tidak ketinggalan, beras perang juga mengandungi banyak B1, B6, dan B12. Ketiga-tiga vitamin ini adalah kunci kepada pembentukan tenaga untuk badan anda.

Selain itu, serat dalam beras perang juga berperanan penting dalam melambatkan proses pencernaan dan kemasukan glukosa ke dalam darah. Oleh itu, lonjakan gula darah setelah anda makan beras perang tidak akan setinggi lonjakan setelah makan nasi putih. Bagi penghidap diabetes, ini sangat membantu. Sebabnya, mereka pasti harus mengekalkan kadar gula dalam darah untuk mengurangkan risiko diabetes.

Nah, sekarang pilihannya adalah milik anda. Ingin memilih ketupat nasi, ketupat, atau beras perang sebagai menu pelengkap untuk lebaran nanti?

( Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Makanan Yang Sihat Semasa Hari Raya)

Bagi anda yang ingin mengetahui menu sihat yang dapat anda rasakan pada hari lebaran nanti, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!