7 Trik Mendidik Anak-anak untuk Sentiasa Berkeyakinan

Jakarta - Anak-anak perlu mempunyai keyakinan diri. Kerana jika tidak, mereka dapat menjadi orang yang mudah merasa rendah diri dan enggan mencuba sesuatu kerana terlalu takut. Keyakinan dapat diberikan sekiranya ibu bapa memberikan rangsangan yang betul. Jangan memanjakan atau melindungi terlalu banyak, kerana ibu bapa yang terlalu melindungi menjadikan anak-anak tidak selamat. Inilah cara menumbuhkan keyakinan diri anak!

Baca juga: Panduan Memenuhi Pemakanan untuk Balita Berumur 4-5 Tahun

  • Komunikasi yang lancar

Komunikasi yang baik antara ibu bapa dan anak-anak berkesan dalam membina hubungan yang sihat. Anak kecil anda mungkin merasa bingung dan takut, dan mempunyai banyak soalan mengenai perkara yang baru mereka pelajari. Cara pertama yang dilakukan oleh ibu adalah membina kepercayaan dan rasa selesa pada anak-anak, sehingga mereka dapat memberitahu alasan mereka tidak mempunyai keyakinan, kemudian bekerjasama untuk mencari jalan keluar.

  • Cari Bakat Kanak-kanak

Membantu menumbuhkan keyakinan diri anak kemudian dapat dilakukan dengan mencari bakat anak dari usia dini. Apabila mereka mendapati aktiviti yang menyeronokkan mengikut bakat mereka, mereka akan merasa yakin, kerana mereka mendapat sesuatu yang mereka mahukan. Dengan mempunyai kepakaran, anak-anak akan lebih bermotivasi. Dengan cara itu, keyakinan dirinya akan bertambah dengan sendirinya.

  • Ajar Anak Berfokus

Mengajar anak-anak untuk fokus pada masa depan boleh menjadi salah satu langkah untuk meningkatkan keyakinan diri anak-anak. Banyak orang dapat mencapai kejayaan dan kemahiran tanpa mengatasi ketakutan mereka. Mereka hanya perlu percaya pada diri mereka sendiri. Ajar anak kecil anda bahawa kegagalan adalah peluang yang tertunda. Dengan memberi semangat kepadanya, keyakinan diri akan bertambah perlahan.

  • Bimbing Anak-anak untuk Mencapai Impian

Untuk membimbing anak-anak mencapai cita-cita, ibu dapat memberi mereka gambaran yang realistik tentang diri dan kemampuan mereka. Kemudian, biarkan mereka memilih, ibu hanya menawarkan alternatif. Bantu anak dengan pandangan mengenai matlamat yang dicapai dengan kerja keras. Apabila mereka dapat memperoleh sesuatu yang mereka inginkan, ia menjadi salah satu langkah untuk meningkatkan keyakinan diri anak-anak.

Baca juga: Jaga Kekebalan Kanak-kanak ketika Memasuki Sekolah di New Normal

  • Ajar Anak Bagaimana Mendapat Hasil Terbaik

Walaupun belajar adalah salah satu cara untuk mendapatkan hasil yang terbaik, kanak-kanak memerlukan keseimbangan yang baik antara belajar dan bersenang-senang. Kedua-duanya dapat dilakukan secara seimbang sekiranya ibu dapat menguruskan masa anak dengan berkesan. Dengan keseimbangan ini, anak-anak tidak akan dibebani dengan tanggungjawab belajar, sehingga keyakinan diri akan muncul.

  • Amalkan Aktiviti Fizikal Kanak-kanak

Fikiran yang sihat berganding bahu dengan badan yang sihat. Untuk mendapatkan fizikal yang sihat, ibu dapat melatih anak mereka melakukan sukan atau latihan fizikal yang lain. Latihan fizikal tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan fizikal, tetapi kesihatan otak. Apabila bersenam dilakukan di tempat awam, kanak-kanak dapat meningkatkan kemahiran sosial dan melatih keyakinan diri.

  • Ajar Tanggungjawab Anak

Sekiranya kanak-kanak memahami mengapa mereka perlu melakukan pekerjaan untuk mencari nafkah, mereka akan mempunyai pandangan hidup yang berbeza. Dengan cara ini, kanak-kanak tahu bahawa mereka mampu melakukan banyak perkara, yang membina watak dan membantu membina keyakinan diri.

Baca juga: Hanya 12 Bulan, Adakah Kanak-kanak perlu memasuki sekolah?

Bincangkan segera dengan doktor di aplikasi sekiranya kanak-kanak mempunyai pertumbuhan dan perkembangan yang lebih perlahan daripada kanak-kanak seusianya. Di samping itu, ibu boleh bertanya secara langsung kepada doktor mengenai petua mengenai keyakinan diri anak-anak sejak usia dini. Ingat, keyakinan diri perlu diasah dan dikembangkan sejak usia dini dan memerlukan proses yang panjang. Jadi, lebih baik anda tidak menyerang di tengah jalan, ya!

Rujukan:
Institut Minda Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. 12 Petua untuk Membesarkan Anak-Anak yang Berkeyakinan.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 12 Cara untuk Membesarkan Anak yang Kompeten dan Berkeyakinan dengan Grit.