Apakah Perbezaan Antara Endophthalmitis Endogen dan Endofthalmitis Exogenous?

, Jakarta - Endophthalmitis berlaku apabila bahagian dalam mata menjadi radang teruk akibat jangkitan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh tusukan objek yang tajam atau pembedahan mata. Walaupun sangat jarang berlaku, endophthalmitis adalah keadaan darurat dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Endophthalmitis terbahagi kepada dua kategori, iaitu endophthalmitis eksogen dan endogen. Jadi, apa perbezaan antara keduanya? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Risiko Pembedahan Mata untuk Endofthalmitis, Mengapa?

Perbezaan Antara Endofthalmitis Exogen dan Endogen

Sekiranya dipetik dari garis kesihatan, Endophthalmitis dikategorikan sebagai eksogen jika penyebab jangkitan disebabkan oleh sumber luaran, seperti tusukan oleh badan asing atau pembedahan mata. Endofthalmitis eksogen sering berlaku semasa pembedahan mata tertentu, seperti pembedahan katarak. Operasi lain yang lebih kerap menyebabkan jangkitan jenis ini adalah pembedahan pada bola mata, iaitu pembedahan intraokular.

Faktor risiko untuk endofthalmitis eksogen termasuk kehilangan cecair di belakang mata, penyembuhan luka yang buruk dan pembedahan yang memakan masa. Pada endophthalmitis endogen, penyebabnya adalah jangkitan dari dalam badan, seperti jangkitan bakteria, kulat atau parasit yang menyebar secara hematogen.

Amaran Gejala Endofthalmitis

Gejala endophthalmitis dapat berkembang dengan cepat setelah jangkitan berlaku. Gejala boleh muncul dalam satu hingga dua hari atau kadang-kadang hingga enam hari selepas pembedahan atau trauma pada mata, seperti:

  • Sakit mata setelah menjalani pembedahan atau kecederaan mata;
  • Berkurang atau hilang penglihatan;
  • Mata merah;
  • pelepasan nanah dari mata;
  • Kelopak mata bengkak.

Gejala juga boleh muncul enam minggu selepas pembedahan. Gejala ini biasanya cenderung lebih ringan dan termasuk, seperti:

  • Penglihatan kabur;
  • Sakit mata ringan;
  • Kesukaran melihat cahaya terang.

Walaupun gejalanya ringan, anda tetap tidak boleh memandang rendah jika anda mengalami tanda-tanda ini. Semakin cepat endophthalmitis dirawat, semakin kecil kemungkinannya mengalami masalah penglihatan yang serius dan berterusan.

Baca juga: Jenis Jangkitan Yang Menyebabkan Endofthalmitis

Bagaimana Mengesan Endofthalmitis?

Sekiranya anda mengalami simptom endophthalmitis, doktor anda mungkin melakukan beberapa ujian untuk melihat keadaan mata anda dan menguji penglihatan anda. Doktor boleh merujuk anda untuk melakukan ultrasound untuk melihat apakah terdapat objek asing di bola mata.

Sekiranya disyaki ada jangkitan, doktor anda mungkin melakukan ujian yang disebut ketukan vitreous. Ujian ini dilakukan dengan menggunakan jarum kecil untuk mengalirkan cecair dari bola mata. Cecair tersebut kemudian diuji sehingga doktor dapat memutuskan rawatan yang harus diambil.

Bagaimana Endophthalmitis dirawat?

Rawatan endophthalmitis bergantung sebahagiannya kepada penyebab jangkitan. Namun, rawatan utamanya adalah memberi antibiotik secepat mungkin. Biasanya, antibiotik untuk mata diberikan menggunakan jarum kecil. Kortikosteroid biasanya juga diberikan untuk mengurangkan bengkak.

Sekiranya endophthalmitis disebabkan oleh kemasukan objek asing, maka objek tersebut mesti dikeluarkan secepat mungkin melalui prosedur yang dilakukan oleh doktor. Gejala biasanya mula bertambah baik dalam beberapa hari selepas rawatan. Kesakitan mata dan kelopak mata bengkak cenderung bertambah baik sebelum penglihatan bertambah baik.

Baca juga: Jangan Dipandang Rendah, Ketahui Komplikasi Akibat Endofthalmitis

Sekiranya anda mengalami mata merah yang mengganggu penglihatan anda, anda harus berjumpa doktor. Sebelum melawat hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Endophthalmitis ?.
Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Diakses pada tahun 2020. Endophthalmitis endogen: Laporan Kes dan Kajian Ringkas.