Cemas Pada Malam, Kenali Tanda-Tanda Keganasan Malam

, Jakarta - Keganasan malam adalah episod malam yang berulang yang berlaku semasa anda tidur. Apabila ketakutan malam bermula, anda akan bangun, kemudian dapat berseru, menangis, bergerak, atau menunjukkan tanda-tanda ketakutan, kegelisahan, dan kegelisahan yang lain. Episod ini boleh berlangsung hingga beberapa minit, walaupun biasanya anda tidak bangun. Sebilangan besar orang tertidur selepas itu keganasan malam .

Keganasan malam Ia lebih biasa pada kanak-kanak kecil, tetapi jika anda mengalaminya sebagai orang dewasa, itu tidak sendirian. Dianggarkan bahawa 2 peratus orang dewasa juga mengalami keganasan malam . Pada hakikatnya, jumlah ini mungkin lebih tinggi, kerana orang sering tidak ingat mengalami ketakutan malam.

Baca juga: Tidak perlu risau, berikut adalah 4 cara untuk mengelakkan mimpi buruk

Duduk dan menangis sering kali menjadi tanda pertama ketakutan malam. Kemudian, tanda-tanda lain adalah menjerit atau menangis, menatap kosong, memukul atau meronta-ronta di tempat tidur, bernafas pantas, mengalami peningkatan degupan jantung.

Selain itu, memerah dan berpeluh, kelihatan bingung, bangun, melompat di tempat tidur, atau berlari di sekitar bilik, dan menjadi agresif jika pasangan atau ahli keluarga cuba menghalang anda berlari atau melompat

Keganasan malam biasanya berlaku pada awal malam, pada separuh pertama tempoh tidur. Ini berlaku semasa anda berada di tahap 3 dan 4 tidur pergerakan mata tidak pantas (NREM), juga dikenali sebagai tidur gelombang perlahan.

Baca juga: Bolehkah Hati Patah Menyebabkan Mimpi Buruk?

Biasanya, keganasan malam ini hanya berlangsung selama beberapa saat hingga satu minit, tetapi juga boleh berterusan selama 10 minit atau lebih. Selepas ketakutan malam, orang biasanya berbaring dan tidur, tidak mengingati episod ketika mereka bangun pada waktu pagi. Anda mungkin mengalaminya secara berkala atau hanya beberapa kali setiap tahun.

Keganasan malam mungkin kelihatan serupa dengan mimpi ngeri, tetapi berbeza. Apabila anda bangun dari mimpi buruk, anda mungkin akan mengingati sekurang-kurangnya beberapa perkara yang terlibat dalam mimpi itu. Semasa keganasan malam , anda tetap tidur dan biasanya tidak ingat apa yang berlaku semasa anda bangun.

Punca Keganasan Malam

Keganasan malam cenderung berlaku semasa anda terjaga sebahagiannya dari tidur NREM. Ini berlaku semasa peralihan antara tahap tidur yang berbeza, ketika anda tidak terjaga, tetapi juga tidak tidur sepenuhnya.

Punca sebenar kebangkitan separa ini dan kaitannya dengan keganasan malam tidak diketahui. Namun, ada beberapa perkara yang dapat mencetuskannya, iaitu:

  1. Keadaan Kesihatan Mental yang Mendasari

Ramai orang dewasa yang mengalami ketakutan malam hidup dengan keadaan kesihatan mental yang berkaitan dengan mood, seperti kemurungan, kegelisahan, atau gangguan bipolar. Keganasan malam Ia juga dikaitkan dengan pengalaman trauma dan tekanan yang teruk atau jangka panjang.

  1. Masalah pernafasan

Keadaan pernafasan, seperti apnea tidur , juga dapat meningkatkan risiko anda mengalami keganasan malam . Orang dengan gangguan tidur yang mengganggu cenderung mengalami masalah pernafasan semasa tidur.

Selain daripada dua perkara ini, beberapa pencetus ketakutan malam, iaitu gangguan tidur yang berkaitan dengan perjalanan, sindrom kaki gelisah, kurang tidur, keletihan, ubat-ubatan, termasuk perangsang dan beberapa antidepresan, demam atau penyakit, dan penggunaan alkohol.

Baca juga: Kemurungan dan Kegelisahan Berlebihan Boleh Mencetuskan Mimpi buruk

Menangani keganasan malam secara berkesan, adalah penting untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang menyebabkannya. Mengatasi sebab-sebab ini boleh menyebabkan episod lebih sedikit, dan bahkan dapat membantu mereka berhenti sepenuhnya.

Membentuk tabiat tidur yang baik dapat membantu anda mengatasi ketakutan malam. Sebelum tidur, cuba elakkan penggunaan alat elektronik, kerja, atau aktiviti merangsang. Sebaliknya, cubalah bermeditasi, bersantai di bilik mandi, atau membaca buku. Mengelakkan kafein pada waktu malam dan mengehadkan penggunaan alkohol juga dapat membantu mengurangkan episod.

Meminta seseorang bangun ketika keganasan malam berlaku adalah salah satu cara untuk mengatasi gangguan ini. Dalam beberapa kes, keganasan malam boleh menjadi tanda tekanan, trauma, kegelisahan, kemurungan, atau masalah kesihatan mental yang lain. Sekiranya tidak ada yang berfungsi, pertimbangkan untuk mendapatkan sokongan daripada ahli terapi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keganasan malam dan gangguan kecemasan yang lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .