Adakah benar hidung berair adalah tanda resdung?

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami atau mengalami kesesakan hidung, demam, sakit kepala, dan sakit di wajah? Hati-hati, aduan ini boleh menjadi tanda sinusitis. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus atau alergi yang menyebabkan pembengkakan dinding di hidung. Tepatnya dinding tulang pipi dan dahi yang fungsinya mengatur suhu dan kelembapan udara sebelum memasuki paru-paru. Nah, rongga ini juga biasa dikenali sebagai rongga sinus.

Sinusitis sering membuat penderita terbeban, malah boleh mengganggu aktiviti harian. Jadi, apakah gejala sinusitis? Adakah benar hidung berair boleh menjadi tanda sinusitis?

Baca juga: 15 Petua Untuk Mencegah Sinusitis Berulang

Menyebabkan Banyak Gejala

Ketika menghidap sinusitis, seseorang dapat mengalami pelbagai gejala pada tubuhnya, salah satunya adalah hidung berair. Orang yang menghidap sinusitis boleh mengalami simptom dalam bentuk lendir hidung hijau atau kuning. Walau bagaimanapun, gejala sinusitis sebenarnya bukan hanya mengenai hidung berair. Penyakit ini juga boleh membuat kepala pening sehingga boleh mengganggu aktiviti, anda tahu. Nah, inilah penjelasan mengenai jenis dan gejala sinusitis.

1. Sinusitis akut

Sinusitis yang satu ini biasanya berlangsung selama 4-12 minggu. Penyakit ini biasanya disebabkan oleh selesema yang disebabkan oleh jangkitan virus. Namun, ada kalanya alahan dan jangkitan bakteria dan kulat juga boleh mencetuskan sinusitis akut.

Apabila seseorang mengalami sinusitis akut, rongga di sekitar hidungnya (sinus) menjadi radang dan kemudian membengkak. Ini boleh mengganggu cecair di hidung dan lendir akan dihasilkan lebih banyak daripada biasa. Nah, inilah yang akan menyukarkan pernafasan bagi penghidapnya. Lalu, bagaimana dengan gejala sinusitis akut?

 • Batuk;

 • Hidung tersumbat;

 • Deria bau semakin teruk; dan

 • Muka terasa sakit atau tekanan.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, sinusitis akut kadang-kadang boleh membuat pesakit lelah, bau mulut, dan sakit gigi.

Baca juga: 8 Cara Merawat Sinusitis di Rumah

2. Sinusitis kronik

Sinusitis kronik biasanya berlangsung lebih lama daripada 12 minggu, atau anda pernah menghidap penyakit ini berkali-kali. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan, polip hidung, atau kelainan tulang di rongga hidung.

Seperti sinusitis akut, kita juga dapat mengalami kesukaran bernafas melalui hidung dan mengalami sakit di muka dan kepala. Berikut adalah gejala sinusitis kronik yang lain:

  • Permulaan kesakitan, kepekaan, atau pembengkakan di sekitar mata, pipi, hidung atau dahi.

  • Kehadiran pelepasan tebal dan berubah warna dari hidung atau kehadiran cecair yang mengalir dari belakang tekak.

  • Penurunan deria bau dan rasa (pada orang dewasa) atau batuk (pada kanak-kanak).

  • Penyumbatan hidung, menjadikannya sukar untuk bernafas.

Baca juga: Adakah Sinusitis Selalu Perlu Dikendalikan

Rawat Segera, Cegah Komplikasi

Ingat, sinusitis kronik yang tidak dirawat dengan baik dan cepat boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Komplikasi berikut boleh timbul:

  • Masalah penglihatan, penglihatan dapat dikurangkan atau buta.

  • Mencetuskan jangkitan kulit atau tulang.

  • Sekiranya jangkitan merebak ke dinding otak boleh menyebabkan meningitis.

  • Menyebabkan kerosakan sebahagian atau keseluruhan deria bau.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Sinusitis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Sinusitis akut. Perubatan Johns Hopkins. Diakses tahun 2020. Sinusitis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Adakah Jangkitan Sinus Berjangkit?