5 Faedah Buah Naga untuk Kecantikan Kulit, Lihat Ulasan

"Siapa yang tidak berminat dengan penjagaan kulit kecantikan semula jadi? Buah naga boleh menjadi salah satu pilihan. Mengkonsumsi atau menjadikan buah naga sebagai bahan penjagaan kulit akan memberi manfaat untuk kecantikan kulit. Selaran matahari, jerawat, atau kerosakan radikal bebas dapat diatasi. ”

, Jakarta - Jika anda sering mengalami jerawat atau mempunyai jenis kulit kombinasi, maka memakan buah naga boleh menjadi pilihan untuk perawatan kulit wajah. Kerana buah naga kaya dengan vitamin C. Anda boleh mengisar buah naga, kemudian gunakan pulpa di kawasan jerawat yang aktif.

Buah naga juga dapat mencerahkan kulit secara semula jadi, dan terkenal dapat merawat selaran matahari. Masih banyak faedah buah naga untuk kulit. Anda boleh menggunakan buah naga dengan memakan atau memprosesnya sebagai bahan rawatan. Berikut adalah beberapa faedah buah naga yang menarik untuk diketahui:

Baca juga: Mempunyai kulit sensitif, ini adalah rawatan wajah yang tepat

  1. Menenangkan Kulit yang Terbakar Matahari

Buah naga mengandungi vitamin B3 yang berguna untuk menenangkan kulit yang terbakar sinar matahari. Buah ini dapat memberikan kelegaan segera dari keradangan, kemerahan, dan gatal yang disebabkan oleh sinar ultraviolet. Selain itu, buah naga juga akan melindungi kulit dari sinar matahari yang berbahaya.

Baca juga: Ketahui Kegunaan Vitamin C untuk Kesihatan Kulit

  1. Membantu Mengurangkan Jerawat

Apabila digunakan secara topikal, buah naga dapat membantu mengurangkan jerawat. Ini berkat kandungan vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan. Seperti diketahui, antioksidan dapat mencegah kulit dari kerosakan dan menjadikannya sihat dan bercahaya.

  1. Mencerahkan Kulit

Kandungan vitamin C pada buah naga dapat membantu melindungi kulit dari kusam dan menjadikan kulit kelihatan segar.

  1. Mencegah Kerosakan dari Radikal Bebas

Radikal bebas boleh merosakkan sel dan menyebabkan tekanan oksidatif. Ini menjadikan kulit kelihatan kusam dan kering sepanjang masa. Selain itu, kulit akan menua sebelum waktunya. Menjadikan buah naga sebagai topeng semula jadi dapat mencegah radikal bebas dan kulit kusam.

Baca juga: Adakah selamat memutihkan wajah anda dengan bahan semula jadi?

  1. Melawan Penuaan Pramatang

Gaya hidup yang buruk, seperti diet yang buruk, kurang tidur, dan pendedahan cahaya matahari, dapat mempercepat proses penuaan kulit. Maka tanda-tanda penuaan pramatang akan kelihatan, seperti penampilan garis-garis halus dan kedutan. Nah, dengan menggunakan buah naga secara teratur dapat mencegah penuaan dini.

Bukankah menakjubkan manfaat buah naga untuk kecantikan kulit? Sesiapa sahaja mahukan kulit yang sihat, cantik, dan awet muda. Oleh itu, tidak ada salahnya menggunakan buah naga sebagai penjagaan kulit. Tanya juga pakar dermatologi dalam permohonan itu mengenai penjagaan kulit pelengkap yang lain. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2021. Buah Naga Untuk Kulit: Inilah Cara Anda Boleh Menggunakan Buah Yang Cantik Untuk Mendapatkan Kulit Yang Cerah
The Indian Express. Diperoleh pada tahun 2021. Malaika Arora suka buah naga; berikut adalah beberapa manfaat kulit dan kesihatannya