4 Makanan Diet Perimenopaus untuk Mengatasi Menopaus

, Jakarta - Perimenopause adalah tempoh peralihan semula jadi ke menopaus yang menandakan berakhirnya tahun pembiakan. Setiap wanita memulakan perimenopause pada usia yang berbeza. Anda boleh mengetahui tanda-tanda menopaus dari ketidakteraturan haid, pada usia 40-an. Tahap estrogen hormon wanita akan turun naik semasa perimenopause. Kitaran haid boleh memanjang atau memendekkan, dan mungkin untuk memulakan kitaran haid di mana ovari tidak melepaskan telur (ovulasi).

Anda juga mungkin mengalami gejala seperti menopaus, seperti: kilat panas , masalah tidur, dan vagina kering. Setelah melalui 12 bulan berturut-turut tanpa haid, ini bermakna anda telah mencapai putus haid. Diet dan gaya hidup boleh menjadi salah satu cara untuk anda menyesuaikan diri dengan perimenopause.

Baca juga: Menyebabkan Wanita Mengalami Perimenopause

Perubahan Makanan semasa Perimenopause

Berfokus pada makanan yang betul dan membuat pilihan gaya hidup sihat dapat membantu mempersiapkan diri untuk kesihatan jangka panjang ketika anda memasuki menopaus. Apabila anda mengamalkan diet yang sihat, ia akan membantu menghilangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh perimenopause.

Bagaimana saya memulakan? Mula-mula cuba menilai gaya hidup keseluruhan anda. Sekiranya anda merokok, sekarang adalah masa yang tepat untuk berhenti. Sekiranya anda tidak bersenam secara teratur, sekarang adalah masa untuk memulakan. Ia dapat menjadikan stamina badan menjadi lebih baik.

Protein, asid lemak omega-3, serat, dan kalsium adalah jenis makanan atau bahan yang disyorkan untuk dimakan semasa perimenopause. Kemudian, buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan produk tenusu rendah lemak adalah jenis lain yang disyorkan.

Baca juga: Cegah Perimenopause Awal dengan 5 Langkah Ini

1. Protein

Perubahan semasa perimenopause menjadikan tubuh menggunakan lebih banyak nutrien tertentu. Sebagai contoh, jisim otot mula berkurang semasa perimenopause. Jadi, anda perlu meningkatkan pengambilan protein untuk membantu mengekalkan jisim otot.

Protein juga dapat membantu mengatur selera makan dan kadar gula dalam darah, dan bahkan dapat membantu menyeimbangkan tahap hormon. Untuk mendapatkan faedah maksimum, disarankan untuk makan makanan ringan protein sekurang-kurangnya tiga kali sehari. Contohnya, semasa makan roti, anda boleh menambah mentega kacang, masukkan salmon atau ayam panggang ke dalam salad. Telur, lentil, dan yogurt adalah pilihan protein tinggi yang lain.

2. Asid Lemak Omega-3

Asid lemak omega-3 dikaitkan dengan keradangan yang berkurang, serta mood yang lebih baik. Omega-3 juga dikaitkan dengan penurunan kemurungan, yang dialami oleh banyak wanita semasa perimenopause. Anda juga boleh mengambil suplemen minyak ikan dan ini adalah pilihan untuk berbincang dengan doktor anda.

Maklumat lebih lanjut mengenai makanan diet untuk perimenopause boleh diminta terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Pilihan lain adalah menambahkan minyak biji rami ke dalam diet anda mood.

3. Serat

Serat dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama, yang dapat mengekang keinginan. Ini akan sangat membantu usaha menurunkan berat badan, yang boleh menjadi sukar terutama ketika usia anda dan metabolisme anda menjadi perlahan.

Serat juga terbukti dapat mengurangi risiko penyakit yang sering dialami seiring bertambahnya usia, termasuk penyakit jantung, strok, dan barah. Adalah idea yang baik untuk mensasarkan penggunaan serat sekurang-kurangnya 21 gram setiap hari secara konsisten. Buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian dan kacang-kacangan juga merupakan sumber serat yang baik.

Baca juga: 6 Perkara Yang Membuat Kesuburan Wanita Berkurang

4. Kalsium

Dengan bertambahnya usia, risiko osteoporosis juga meningkat. Untuk menjaga kesihatan tulang, tingkatkan pengambilan kalsium anda kepada 1,200 miligram setiap hari. Vitamin D juga penting, tanyakan kepada doktor anda cadangan untuk pengambilan vitamin D yang ideal untuk kesihatan tulang semasa perimenopause.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Perimenopause.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Perimenopause: Mesti Tahu.