Dapat Mendiagnosis Pelbagai Penyakit, Inilah Cara Ultrasound Doppler Berfungsi

Jakarta - Ultrasound Doppler, atau ultrasound Doppler, adalah tes non-invasif yang digunakan untuk menentukan perkiraan aliran darah melalui pembuluh darah dengan memantulkan gelombang suara ultrasonik dari sel darah merah yang beredar.

Ultrasound ini menganggarkan seberapa cepat darah mengalir dengan mengukur kadar frekuensi. Ujian ini dilakukan sebagai prosedur alternatif, seperti angiografi yang melibatkan menyuntikkan pewarna ke saluran darah, sehingga terlihat jelas pada gambar. Ultrasound Doppler hanya dapat dilakukan jika seseorang mempunyai penyakit tertentu, terutama gangguan saluran darah.

Bagaimana Ultrasound Doppler Berfungsi?

Ujian ultrasound Doppler cenderung tidak berbahaya dan tidak menyakitkan semasa prosedur. Dari sekian banyak kes, hanya sebilangan kecil orang yang merasa tidak selesa ketika melakukan ujian ini. Jadi, bagaimana sebenarnya teknologi ultrasound Doppler dilakukan?

Baca juga: 4 Keadaan yang Dapat Dikesan oleh Ultrasound Doppler

  • Pertama, anda diminta untuk menanggalkan pakaian anda, semua barang kemas dan benda-benda yang melekat pada bahagian badan yang akan diperiksa. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengeluarkan cermin mata, kanta lekap, gigi palsu atau alat bantu pendengaran anda. Selepas itu, anda akan menggunakan pakaian yang disediakan khas untuk prosedur ini.

  • Sebelum prosedur dimulakan, doktor atau pegawai meminta untuk berbaring dengan selesa mungkin di atas katil yang telah disediakan.

  • Kemudian, pegawai tersebut menggunakan gel pada transduser yang berfungsi mengarahkan gelombang bunyi ultrasonik ke dalam arteri atau urat bahagian badan yang diperhatikan.

  • Untuk pemeriksaan arteri, pegawai memberi manset tekanan darah di kawasan tubuh yang berlainan, umumnya di betis, paha, pergelangan kaki, atau pada titik yang berlainan di sepanjang lengan. Cuffs ia membantu membandingkan tekanan darah di bahagian kaki atau lengan yang berlainan.

  • Apabila transduser ditekan ke kulit, gambar akan mula diproyeksikan. Transduser menghantar gelombang bunyi melalui kulit dan tisu badan yang lain ke saluran darah. Gelombang suara berkumandang dari urat dan menghantar maklumat ke komputer untuk diproyeksikan.

  • Semasa memeriksa arteri dan urat di kaki, pegawai mencari sama ada terdapat penyempitan pada saluran darah atau tidak. Keadaan ini dicirikan oleh perubahan warna kulit, sakit ketika berjalan atau berehat, dan penampilan bisul pada kaki atau pergelangan kaki.

Baca juga: Mengapa Pemeriksaan Ultrasound Doppler Mesti Dilakukan?

Hasil ultrasound Doppler diserahkan terus ke doktor untuk pemerhatian selanjutnya. Sekiranya terdapat kelainan, doktor akan memberikan penjelasan lebih lanjut dan juga memberi petunjuk mengenai rawatan selanjutnya yang mungkin dijalankan. Hasil ujian normal menunjukkan bahawa tidak ada penyempitan atau penyumbatan di arteri, dan tekanan darah adalah normal.

Baca juga: Kapal Darah Bermasalah, Masa untuk Ultrasound Doppler

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai sebarang masalah kesihatan yang dapat dikenal pasti dengan kaedah pemeriksaan ultrasound Doppler ini. Untuk menjadikan soalan dan jawapan anda lebih mudah, gunakan aplikasinya , yang anda boleh muat turun terus melalui App Store atau Play Store. Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli vitamin atau ubat tanpa perlu mengunjungi farmasi, atau melakukan pemeriksaan makmal rutin setiap bulan di mana sahaja dan kapan saja tanpa perlu mengunjungi makmal, tentu saja dengan menggunakan aplikasi. .