Kecederaan Saraf Tulang Belakang Boleh Menyebabkan Kelumpuhan?

, Jakarta - Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kecederaan saraf tunjang. Salah satu keadaan yang berlaku adalah kerana kerosakan atau gangguan saraf yang terletak di saluran tulang belakang. Biasanya, gangguan ini berlaku kerana kemalangan ketika memandu, bersenam terlalu keras, atau mengalami kekerasan fizikal.

Ini menjadi berbahaya kerana saraf tunjang mempunyai peranan yang sangat penting dalam menghantar isyarat dari otak ke seluruh badan, dan sebaliknya. Apabila saraf tunjang terganggu, ia boleh menyebabkan kerosakan pada beberapa fungsi badan. Salah satunya adalah kehilangan sensor motor dan kawalan gerakan yang boleh menyebabkan lumpuh.

Apabila seseorang mengalami gangguan ini, rawatan dan rawatan mesti dilakukan dengan segera. Oleh itu, keadaan ini tidak akan berkembang dan dapat mempercepat tempoh pemulihan. Penundaan rawatan juga boleh memperburuk keadaan dan mengakibatkan komplikasi.

Kecederaan saraf tunjang boleh berlaku kerana kerosakan pada tisu, kusyen, tulang, atau saraf tunjang itu sendiri. Selain itu, terdapat pergeseran, patah tulang, atau keseleo di tulang belakang akibat kemalangan atau akibat latihan. Jenis kecederaan ini dikenali sebagai kecederaan saraf tunjang traumatik.

Selain itu, terdapat juga kecederaan saraf tunjang yang tidak traumatik, iaitu kecederaan yang berlaku kerana keadaan kesihatan tertentu. Contohnya barah, artritis, osteoporosis, kelainan pertumbuhan tulang belakang sejak lahir, hingga radang tulang belakang.

Kecederaan saraf dan lumpuh tulang belakang

Jika dilihat dari gejala yang timbul, kecederaan saraf tunjang terbahagi kepada dua, iaitu kecederaan dengan gejala menyeluruh ( lengkap dan gejala yang tidak lengkap ( tidak lengkap ). Secara umum, kecederaan ini boleh menyebabkan penderita kehilangan semua kemampuan deria dan kawalan pergerakan. Sebaliknya, jika gejala yang muncul tidak muncul secara keseluruhan atau hanya menyerang bahagian tertentu, maka itu adalah kecederaan dengan gejala yang tidak lengkap.

Gejala kehilangan keupayaan deria dan kawalan pergerakan yang berlaku akibat kecederaan saraf tunjang terbahagi kepada 3 kategori. Ada apa-apa?

1. Tetraplegia atau Quadriplegia

Pada peringkat ini, kelumpuhan berlaku di kedua lengan dan kedua kaki. Selain menyebabkan kelumpuhan di bahagian badan, kecederaan pada saraf tunjang juga dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran bernafas. Sebenarnya, sehingga memerlukan alat pernafasan. Ini berlaku kerana kelumpuhan juga boleh mempengaruhi otot-otot di dada.

2. Paraplegia

Memasuki tahap ini, kelumpuhan juga boleh berlaku di bahagian bawah badan. Biasanya, kelumpuhan pada peringkat ini akan berlaku pada kedua tangkai.

Sebagai tambahan kepada gejala ini, sebenarnya setiap orang menunjukkan gejala yang berbeza ketika mengalami kecederaan saraf tunjang. Gejala yang muncul biasanya bergantung pada lokasi kecederaan dan keparahan keadaan yang berlaku di dalam badan.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih mudah menghubungi doktor melalui ciri tersebut Panggilan Video / Suara dan Berbual . Kirimkan aduan mengenai masalah kesihatan, dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 4 Latihan untuk Memperbaiki Struktur Tulang
  • Penyebab 3 Gangguan Tunjang
  • 6 Jenis Senaman untuk Tulang Belakang yang Kuat dan Sihat