Cegah ARI pada Bayi dengan 4 Cara Ini

Jakarta - Jangkitan pernafasan akut atau ARI adalah jangkitan yang boleh mengganggu pernafasan normal. Ia hanya boleh mempengaruhi sistem pernafasan atas yang bermula pada sinus dan berakhir pada pita suara, atau hanya sistem pernafasan bawah, yang bermula pada pita suara dan berakhir di paru-paru.

Jangkitan ini amat berbahaya bagi kanak-kanak, orang dewasa yang lebih tua, dan orang yang mempunyai sistem imun yang terganggu. Terdapat beberapa penyebab jangkitan pernafasan akut yang berbeza. Penyebab jangkitan saluran pernafasan atas, termasuk faringitis akut, jangkitan, jangkitan telinga akut, dan selesema biasa. Manakala penyebab jangkitan saluran pernafasan bawah, iaitu bronkitis, radang paru-paru, dan bronkiolitis.

Baca juga: Ini adalah 7 orang yang berpotensi terkena ARI

Bayi boleh mendapat ARI, jadi ibu bapa perlu berhati-hati dalam menjaga kebersihan. Petua berikut untuk mencegah ARI pada bayi termasuk:

  • Jaga kebersihan tangan. Setiap orang harus mencuci tangan beberapa kali sehari agar kuman tidak merebak.

  • Elakkan berkongsi peralatan makan, minum gelas, berus gigi, kain lap, atau tuala dengan sesiapa yang demam atau demam.

  • Basuh pinggan dan perkakas dalam air sabun yang panas.

  • Jangan merokok di sekitar kanak-kanak, di dalam kereta atau di sekitar rumah.

Sebenarnya, tindakan yang betul ketika anak kecil anda menghadapi masalah selesema adalah salah satu usaha untuk mencegah penyakit menjadi semakin teruk, berikut adalah jangkaan:

Kids First Pediatrics boleh mengesyorkan cara berikut untuk menenangkan anak yang sakit:

  1. Untuk Meringankan Hidung Tersumbat

Gunakan titisan hidung masin (air masin) untuk mengurangkan rembesan hidung. Letakkan beberapa tetes garam ke dalam setiap lubang hidung diikuti dengan penyedut ubi yang lembut. Ia berfungsi paling baik untuk bayi di bawah 3 bulan.

Semasa sakit, gunakan pelembap kabut sejuk atau penyejat di bilik kanak-kanak. Ini membantu melembapkan udara dan dapat membersihkan saluran hidung anak anda. Pastikan kerap membersihkan pelembap atau penguap, seperti yang disyorkan oleh profesional kesihatan.

Baca juga: Sebab Kanak-kanak Lebih Mudah Terhadap Jangkitan Saluran Pernafasan

  1. Untuk Mengurangkan Kesesakan Dada

Terapi fizikal dada dapat melonggarkan lendir dan dapat membantu batuk bayi dan anak kecil. Letakkan anak di lutut, menghadap ke bawah, menggunakan cuping tangan dan mengetuk belakang anak dengan lembut. Atau duduk anak anda di pangkuan anda dan kemudian, bersandar ke hadapan sekitar 30 darjah, menggunakan telapak tangan anda untuk menekan perlahan ke belakang.

Semasa sakit, gunakan pelembap kabut sejuk atau penyejat di bilik kanak-kanak. Ini membantu melembapkan udara dan dapat membantu membersihkan kesesakan anak.

  1. Untuk Melegakan Batuk

Cuba setengah sudu teh madu untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun, 1 sudu teh untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun, dan 2 sudu teh untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas. Sekiranya madu diberikan sebelum tidur, pastikan ibu bapa menyikat gigi anak selepas itu. Ingat, tidak selamat memberi madu kepada bayi yang berumur di bawah 1 tahun.

Baca juga: Menyebabkan Jangkitan Pernafasan pada Kanak-kanak, Berikut adalah 2 Jenis Croup

Bagi kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas, batuk atau ubat batuk dapat menenangkan tekak. Ingatlah untuk tidak memberi ubat batuk atau lozenges kepada anak di bawah 4 tahun kerana dia mungkin tersedak. Juga jangan berikan anak batuk lebih banyak daripada yang diarahkan pada bungkusan.

  1. Untuk Melegakan Demam

Berikan acetaminophen kepada bayi 6 bulan ke bawah. Berikan acetaminophen atau ibuprofen kepada anak yang berumur lebih dari 6 bulan. Tanyakan kepada pakar pediatrik anda mengenai dos yang tepat untuk usia dan saiz anak anda. Jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak kerana telah dikaitkan dengan sindrom Reye, penyakit yang jarang berlaku tetapi sangat serius yang mempengaruhi hati dan otak.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ARI dan mencegahnya pada kanak-kanak, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .