Ketahui perbezaan antara beriberi kering dan beriberi basah

, Jakarta - Penyakit Beriberi berlaku kerana tubuh kekurangan pengambilan vitamin B1 atau tiamina pirofosfat. Sebenarnya, tiamina pirofosfat mempunyai fungsi sebagai koenzim untuk pembentukan glukosa dan digunakan dalam jalur metabolik lain. Vitamin B1 aka tiamin mempunyai peranan penting dalam membantu mengubah makanan menjadi sumber tenaga, serta dalam menjaga fungsi tisu badan.

Penyakit ini terbahagi kepada 2 jenis, iaitu beriberi kering dan beriberi basah. Kedua-duanya berlaku kerana kekurangan vitamin B1. Walau bagaimanapun, beriberi kering dan beriberi basah mempunyai simptom yang berbeza. Untuk lebih jelas, pertimbangkan perbezaan antara dua jenis penyakit!

Beriberi kering

Jenis penyakit ini biasanya berlaku pada orang yang jarang bersenam dan kurang kalori. Ini akhirnya menyebabkan sistem saraf terganggu. Beriberi kering berlaku kerana masalah dengan gangguan motorik, deria, dan refleks, terutama pada otot badan bawah.

Beriberi kering yang teruk boleh menyebabkan sindrom Wernicke-Korsakoff. Keadaan ini boleh mencetuskan gejala seperti mual dan muntah, gegaran mata kecil, penurunan fungsi visual, demam, penyakit yang mengganggu saraf motorik, dan kerosakan mental yang progresif. Berita buruknya adalah, tidak banyak orang dapat pulih atau pulih dari keadaan ini, terutamanya jika ia telah mencapai tahap kritikal.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai kesan penyakit beri-beri pada kehamilan

Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda beriberi kering, iaitu kesukaran berjalan, sakit kehilangan fungsi otot badan, mati rasa, kelumpuhan anggota badan bawah, kesukaran bercakap, dan mual. Orang dengan penyakit ini juga sering merasa bingung dan kelihatan gegaran atau kekejangan di mata.

Beri-Beri Basah

Berbeza dengan beriberi kering, beriberi basah biasanya menyerang jantung. Pada dasarnya, penyakit ini terbahagi kepada 3 peringkat yang saling berkaitan, iaitu potensi edema, kecederaan pada otot jantung, hingga akhirnya penyakit kardiovaskular akut, alias shoshin beriberi. Gejala yang mungkin dialami dengan beriberi basah adalah sesak nafas, kesukaran bernafas ketika tidur, peningkatan degupan jantung, dan bengkak di kaki bawah.

Beriberi basah boleh menyebabkan edema, disebabkan peningkatan aktiviti jantung yang kemudian mengakibatkan pengekalan garam dan air di buah pinggang. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini berpotensi menyebabkan pengekalan cecair di seluruh badan, alias edema. Sekiranya demikian, rawatan harus dilakukan dengan segera.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah 4 petua untuk memberi makanan tambahan untuk anak-anak

Edema senyap akan menyebabkan jantung bekerja lebih keras untuk membekalkan cecair dan oksigen yang diperlukan oleh organ tubuh lain. Ini boleh mengakibatkan kecederaan pada otot jantung dan mencetuskan simptom seperti degupan jantung, tekanan darah tinggi, dan sakit dada. Sekiranya tidak dirawat, kecederaan ini boleh berubah menjadi kerosakan yang lebih teruk. Pada tahap yang lebih teruk, keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan jantung hingga mati mendadak dalam beberapa jam atau hari.

Terdapat beberapa tabiat yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami beriberi, termasuk kebiasaan minum minuman beralkohol, dan kekurangan pengambilan vitamin B1 dari makanan yang dimakan. Selain itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami penyakit ini, mulai dari gangguan genetik, menjalani dialisis, menderita AIDS, mengambil ubat diuretik dalam jangka panjang, dan baru-baru ini mengalami penurunan berat badan bagi orang yang mengalami kegemukan.

Baca juga: Mengapa alkoholik berisiko untuk beriberi?

Selain makanan yang dimakan, pengambilan vitamin B1 atau tiamin juga dapat diperoleh dari makanan tambahan. Sekiranya anda sudah mempunyai preskripsi suplemen dari doktor, beli di aplikasi hanya! Selain lebih mudah, anda juga dapat membeli produk kesihatan lain hanya dalam satu aplikasi. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam dan penghantaran percuma, anda tahu. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!