Penghidap TB, hindari 4 tabiat ini ketika berpuasa

, Jakarta - Tuberkulosis atau TB adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria M. Tuberkulosis . Jangkitan ini terbahagi kepada 2, iaitu TB paru dan paru-paru tambahan (luar) yang mempunyai simptom yang berbeza bergantung pada organ atau tisu badan yang dijangkiti. Rawatan TB dijalankan bersama dengan beberapa ubat ( terapi pelbagai ubat ) untuk memastikan bahawa bakteria TB musnah sepenuhnya dan untuk mengelakkan berlakunya imuniti rawatan bakteria TB.

Sekiranya anda menjalani rawatan TB dan merancang untuk berpuasa pada bulan Ramadhan, anda boleh menyesuaikan jadual rawatan anda dengan berpuasa. Pengambilan ubat boleh dilakukan pada waktu pagi setelah sahur atau pada waktu petang setelah berbuka puasa atau boleh dimakan sebelum subuh atau iftar (perut kosong).

Perkara utama dalam rawatan tuberkulosis adalah mematuhi penggunaan ubat-ubatan yang diberikan sekurang-kurangnya enam bulan tanpa berbuka, dan juga ketika berpuasa. Masalah rawatan TB memang memerlukan perhatian khusus. Sekiranya rawatan terganggu, bukan hanya akan mengakibatkan TB tidak sembuh, tetapi juga meningkatkan statusnya menjadi TB yang tahan dadah atau TB RO. Sekiranya demikian, masa penyembuhan bakteria akan lebih lama dan mempunyai kesan sampingan yang lebih pelbagai.

Baca juga: Bukan Hanya Paru-paru, Tuberkulosis Juga Menyerang Organ-organ Tubuh Lain

Orang yang menghidap tuberkulosis mungkin berpuasa selagi mereka kuat. Cuma masalah pengambilan ubat, yang mungkin perlu diubah. Sekiranya Anda terbiasa minum ubat pada waktu pagi, pindahkan jadwal ke waktu sahur.

Tidak kurang pentingnya untuk diingat bahawa semasa mengambil ubat, perut mesti kosong. Ini bermaksud memberi rehat dengan waktu sahur, kira-kira satu jam selepas sahur maka anda boleh minum ubat tersebut. Ini kerana ubat akan berfungsi dengan baik apabila diambil semasa perut kosong.

Selain itu, jika anda ingin cepat sembuh dari penyakit TB, jauhi larangan diet. Sebabnya, ini adalah suatu keharusan bagi penghidap TB. Semasa berpuasa, berikut adalah perkara yang perlu dielakkan oleh penderita tuberkulosis:

Baca juga: 10 Gejala Tuberkulosis Yang Anda Perlu Tahu

  1. Elakkan makanan segera dan semua makanan yang mempunyai kandungan lemak tinggi. Lemak yang disyorkan untuk penghidap tuberkulosis tidak lebih dari 25 hingga 30 peratus daripada jumlah kalori harian. Lemak ini harus berasal dari lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda, yang boleh anda dapati dalam ikan, minyak sayuran, dan kacang-kacangan.
  2. Elakkan pengambilan kopi dan teh yang kuat semasa sahur, iftar, atau makan malam. Kafein adalah bahan yang menjadi perangsang untuk gangguan tuberkulosis.
  3. Kurangkan penggunaan sos dan gula, termasuk gula halus atau gula halus. Juga termasuk dalam bentuk makanan, seperti kek, roti putih, dan bijirin.
  4. Elakkan daging merah yang berlemak dan tinggi kolesterol.

Tuberkulosis atau TB adalah penyakit berbahaya dan mesti "dirawat" dengan betul, sehingga kadar penyembuhannya meningkat. Oleh itu, jika anda mengalami penyakit ini, pastikan untuk tidak lupa menerapkan diet yang telah dijelaskan. Selain itu, jangan lupa minum ubat yang diberikan oleh doktor mengikut peraturan, agar penyakit ini dapat dikendalikan sehingga sembuh sepenuhnya.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis

Sekiranya anda telah mengikuti peraturan yang ketat mengenai pengambilan ubat ketika berpuasa, tetapi ada gangguan penyakit TB yang datang, segera sampaikan kepada doktor di . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.