Makanan Sihat Yang Dapat Mencegah Leukoplakia

Jakarta - Pernahkah anda melihat tompok-tompok putih atau kelabu di gusi, lidah, bahagian dalam pipi, atau lantai mulut anda? Keadaan ini disebut leukoplakia, yang berlaku akibat reaksi mulut terhadap perengsa, seperti merokok. Dalam beberapa kes, bintik-bintik akibat leukoplakia juga boleh menjadi tanda awal kanser mulut. Keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada orang dewasa.

Untuk mencegah leukoplakia, perubahan gaya hidup diperlukan, seperti berhenti merokok dan mengurangkan pengambilan alkohol. Selain itu, leukoplakia juga dapat dicegah dengan memakan makanan yang sihat, yang mengandung antioksidan, seperti bayam dan wortel. Kerana ia juga berkaitan dengan kekurangan vitamin A dan B, anda juga perlu makan banyak makanan yang mengandungi 2 jenis vitamin ini.

Baca juga: Tabiat Merokok Menyebabkan Leukoplakia, Benarkah?

Berhati-hatilah dengan Gejala Leukoplakia

Seperti disebutkan sebelumnya, leukoplakia dicirikan oleh penampilan tompok-tompok putih atau kelabu di mulut. Bintik biasanya berkembang dengan perlahan, selama beberapa minggu atau bulan. Ciri-ciri bintik leukoplakia tebal, menonjol, dan terasa keras dan kasar ketika disentuh. Walaupun tidak menyakitkan, tompok leukoplakia sensitif terhadap panas, makanan pedas, dan sentuhan.

Selain tompok putih kelabu, terdapat juga jenis leukoplakia yang dikenali sebagai leukoplakia berbulu. Disebut kerana bentuk tompoknya beralun dan mempunyai garis-garis nipis seperti rambut. Biasanya muncul di sebelah kanan dan kiri lidah. Leukoplakia boleh menjadi tanda keadaan yang serius, jadi jika anda mengalaminya anda seharusnya muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor atau membuat temu janji dengan doktor di hospital.

Terutama jika gejala berikut muncul:

 • Tompok-tompok atau luka putih di mulut yang tidak hilang selepas 2 minggu.
 • Kesukaran membuka rahang.
 • Benjolan atau tompok putih, merah, atau gelap di mulut.
 • Sakit di telinga ketika menelan makanan.
 • Perubahan pada tisu mulut.

Baca juga: 5 Punca Leukoplakia yang Perlu Anda Ketahui

Bagaimana Leukoplakia dirawat?

Rawatan untuk leukoplakia bergantung kepada apa yang menyebabkannya. Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan leukoplakia, ada beberapa perkara yang dapat merengsakan rongga mulut dan mencetuskan leukoplakia, iaitu:

 • Asap.
 • Geseran antara lidah atau gusi dan gigi yang tajam atau patah.
 • Gigi palsu yang tidak dilekatkan dengan betul.
 • Pengambilan alkohol jangka panjang.
 • Keadaan keradangan di badan.
 • Pendedahan cahaya matahari.
 • HIV / AIDS.

Sekiranya misalnya leukoplakia disebabkan oleh tabiat merokok, doktor akan menasihati penghidapnya untuk berhenti merokok. Sementara itu, jika leukoplakia disebabkan oleh geseran dari gigi tajam atau patah, doktor akan membetulkan keadaan gigi.

Leukoplakia umumnya tidak berbahaya dan hilang sendiri dalam beberapa minggu atau bulan, setelah perengsa dirawat. Walau bagaimanapun, jika bintik leukoplakia tidak hilang, pembedahan membuang bintik dengan sayatan pisau bedah, sinar laser, atau pembekuan (cryoprobe) mungkin menjadi pilihan.

Baca juga: Menjaga Kebersihan Mulut untuk Mengelakkan Leukoplakia

Pada leukoplakia berbulu, ubat antivirus akan diberikan untuk mencegah perkembangan tompok. Ini kerana leukoplakia berbulu disebabkan oleh virus Epstein-Barr. Selain itu, krim yang mengandungi asid retinoid, seperti tretinoin topikal, juga dapat diberikan untuk mengurangkan penampilan noda. Semasa rawatan, penghidap leukoplakia juga akan dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan berkala.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Leukoplakia.
Pusat Nasional untuk Memajukan Ilmu Translasi. Pusat Maklumat Genetik dan Penyakit Jarang. Diakses tahun 2020. Leukoplakia
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Leukoplakia Berbulu Mulut.
Garis Kesihatan. Diakses tahun 2020. Leukoplakia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found