Tidak Selalu Menjadikan Anda Lemak, Lemak Dapat Membantu Diet

, Jakarta - Selalunya, lemak dianggap penyebab utama kenaikan berat badan. Namun, pengambilan lemak sebenarnya tidak menjadikan badan anda gemuk secara automatik, anda tahu. Peningkatan berat badan sebenarnya boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti tekanan atau pengambilan makronutrien yang berlebihan, seperti protein, lemak, dan karbohidrat.

Kedua-dua faktor ini meningkatkan risiko kenaikan berat badan dan menyebabkan kegemukan. Namun, bagi anda yang memulakan diet, itu tidak bermakna anda harus berhenti makan lemak. Ini kerana, badan anda masih memerlukan lemak sebagai sumber tenaga. Selain itu, lemak juga dapat membantu anda menurunkan berat badan. Tetapi, mengapa lemak boleh membantu diet? Lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: Puasa Berselang, Diet Jennifer Aniston

Lemak Mempunyai Jenis Yang Berbeza

Terdapat dua jenis lemak, iaitu lemak baik dan lemak buruk. Perbezaan lemak dapat dilihat berdasarkan sumbernya. Lemak baik atau dikenali sebagai lemak tak jenuh, dan anda boleh dapatkan dari zat omega-6 dan omega-3. Lemak tak jenuh ini adalah asid lemak penting dan diperlukan oleh badan kerana badan anda tidak dapat menghasilkannya sendiri. Lemak baik itu sendiri, berfungsi menjaga kebersihan arteri, menghasilkan kolesterol baik dan mengurangkan kolesterol jahat. Ini tentu dapat mengurangkan risiko pelbagai masalah dan penyakit jantung. Bagi anda yang sedang menjalani diet, jangan berhenti makan lemak baik sehingga kesihatan jantung anda terjaga.

Sementara itu, lemak buruk juga dikenali sebagai lemak tepu dan lemak trans. Lemak buruk boleh datang dari pelbagai sumber makanan, seperti daging yang diproses, keju, mayonis, minuman bergula seperti soda dan makanan segera terutamanya yang digoreng. Pengambilan lemak jahat yang berlebihan akan meningkatkan pengeluaran kolesterol jahat dalam badan. Selain itu, kadar kolesterol baik yang dihasilkan oleh lemak baik juga akan menurun kerana terlalu banyak kolesterol jahat dalam tubuh. Atas sebab ini, pengambilan lemak jahat yang berlebihan harus dielakkan, kerana dapat meningkatkan risiko dan masalah pada jantung.

Baca juga: Kenali Diet Sirtfood yang Menjadikan Penampilan Adele Lebih Ramping

Lemak Dapat Membantu Anda Menurunkan Berat Badan

Daripada menjadikan anda gemuk, lemak sebenarnya membantu anda menurunkan berat badan ketika menjalani diet. Tetapi, lemak yang dimaksudkan adalah lemak baik atau lemak tak jenuh. Caranya adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan menggantikannya dengan pengambilan lemak baik. Anda juga harus mengurangkan makanan dan minuman dengan kandungan gula yang tinggi. Pengambilan gula yang berlebihan juga dapat meningkatkan pengeluaran lemak jahat di dalam badan, jadi penting bagi anda untuk menghadkannya. Sementara itu, anda boleh mendapatkan lemak baik dari pelbagai sumber makanan, seperti:

  • Minyak seperti zaitun, canola, dan minyak biji anggur.

  • Kacang dan biji.

  • Daging tanpa lemak.

  • Alpukat.

  • Sayuran berdaun hijau.

  • Tuna, salmon dan ikan tenggiri.

  • Makanan soya.

  • Walnut, kacang dan biji rami lain.

  • Kacang.

Lemak juga lebih sukar dicerna oleh tubuh jika dibandingkan dengan nutrien lain. Inilah sebab mengapa pengambilan lemak boleh menyebabkan rasa kenyang yang lama. Inilah sebabnya mengapa anda harus meningkatkan pengambilan lemak baik dan mengurangkan pengambilan karbohidrat. Kerana dengan rasa kenyang yang lebih lama, sudah tentu ia dapat mengurangkan godaan anda untuk makan atau snek secara sembarangan. Selain itu, lemak juga mampu meningkatkan proses metabolisme badan.

Tetapi, sebenarnya berapa banyak lemak yang disyorkan untuk anda konsumsi setiap hari? Rata-rata orang disarankan untuk mengambil sekitar 30 peratus lemak setiap hari. Walau bagaimanapun, keperluan ini akan berbeza kerana setiap orang mempunyai keadaan dan aktiviti badan yang berbeza. Anda boleh menjalani diet dengan menggunakan salah satu program yang sedang popular, iaitu diet keto. Diet ketogenik adalah diet tinggi lemak dan rendah karbohidrat. Dengan mengikuti diet keto, anda dapat menurunkan berat badan dengan berkesan.

Baca juga: Pemula Perlu Tahu, 4 Kesalahan Semasa Diet Keto

Ternyata, pengambilan lemak dapat membantu mengurangkan berat badan berlebihan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tentang cara mengikuti diet yang betul dan apa risikonya, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan di . Mengekalkan berat badan, tentu saja, dapat membantu tubuh anda tetap sihat, cergas dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

Rujukan:
WebMd.com. Diakses 2019. The Skinny on Fat: Good Fats vs. Lemak Buruk
WebMd.com. Diakses 2019. Apakah Diet Ketogenik?