Petua Penjagaan Berkesan untuk Kucing yang Sihat dan Lemak

"Membuat kucing yang gemuk dan sihat dengan bulu rapi tanpa menumpahkan mesti menjadi impian setiap peminat kucing. Malangnya, tidak sedikit pemilik yang melakukan rawatan yang salah sehingga kucing menjadi gemuk tidak sihat. ”

Jakarta - Siapa yang tidak mahu memiliki kucing yang gemuk, sihat, dengan rambut licin dan bebas dari keguguran? Untuk mendapatkannya, sudah tentu anda harus menjaga haiwan comel ini secara rutin. Jangan hanya memberi makan kerana kucing akan menjadi lemak yang tidak sihat. Terutama jika anda tidak memperhatikan keperluan nutrisi tubuhnya. Kucing sebenarnya mungkin gemuk.

Baca juga: 4 Cara Melancong Dengan Kucing Haiwan Peliharaan Anda

Petua Menjaga Kucing Sihat dan Lemak

Agar kucing kesayangan anda mempunyai kehidupan yang baik, sangat penting untuk memulakannya dengan penjagaan yang betul. Juga, rawatan ini harus menjadi kebiasaan harian. Ada apa-apa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Secara rutin menyikat bulu

Menyikat atau menyikat bulu kucing setiap hari akan mengurangkan bola rambut yang boleh tumbuh di saluran pencernaan. Sebabnya ialah kucing menghabiskan banyak masa untuk menyiapkan diri, termasuk menjilat bulunya sehingga tidak banyak yang menyedari bahawa menyikat bulu mereka dapat membantu mencegah bola bulu pada kucing. Lakukan pada waktu yang tepat, ya, jadi ini boleh menjadi kebiasaan yang difahami oleh kucing. Contohnya, anda kerap menyikat bulunya sebelum memberi makan, supaya kucing tahu bahawa selepas itu dia akan diberi makanan yang lazat.

  • Elakkan Memberi Makanan Kering Terlalu Banyak

Tidak seperti anjing, kucing tidak boleh menjadi vegetarian, walaupun untuk waktu yang singkat. Haiwan yang satu ini bergantung pada daging sebagai menu makanan utama. Oleh itu, anda harus mengelakkan memberi makanan kering terlalu banyak kepada kucing anda. Ini kerana memberi makan kucing secara kering secara eksklusif dapat berarti mereka terlalu banyak memakan karbohidrat, yang boleh membahayakan kucing.

Anda perlu tahu bahawa kucing tidak boleh diberi pengambilan karbohidrat berlebihan kerana meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2 dan menjadi gemuk dari makanan kering yang terlalu banyak. Oleh itu, pertimbangkan untuk menambahkan protein ke dalam diet kucing anda, OK?

Baca juga: Petua Merawat Kucing Binatang Tanpa Sangkar

  • Perhatikan Keperluan Cairan

Kucing tidak mempunyai rasa haus yang sama seperti anjing. Namun, tidak banyak pemilik kucing tahu bahawa haiwan ini memenuhi sebahagian besar keperluan air mereka dari makanan. Sesuatu yang biasanya dimakan kucing di alam liar, seperti tikus, adalah sekitar 70 peratus air, sementara makanan dalam tin adalah 78 persen air. Sayangnya, makanan kering rata-rata hanya mengandungi 5 hingga 10 peratus air.

Jadi, selain memberi makanan yang betul, anda juga perlu memberi kucing anda akses ke air tawar setiap masa. Sekiranya kucing anda makan terlalu banyak makanan kering, anda akan melihatnya minum lebih banyak. Kucing dan kucing yang lebih tua yang menyusui boleh menjadi lebih mudah mengalami dehidrasi daripada yang lain, jadi perhatikan mereka dengan teliti untuk gejala, seperti mata yang tenggelam, kelesuan, dan terengah-engah.

Sekiranya anda melihat gejala ini pada kucing anda, segera tanyakan kepada doktor haiwan anda bagaimana merawatnya. Tidak perlu panik, cukup gunakan aplikasinya Sekarang anda juga boleh mengemukakan soalan mengenai kesihatan haiwan, anda tahu! Jadi, semua masalah kesihatan haiwan peliharaan dapat segera mendapatkan rawatan. Pantas muat turun aplikasinya, ayuh!

  • Sediakan Kotak Sampah

Agar kucing tidak membuang sampah, anda juga mesti menyediakan tempat buang air kecil atau kotak sampah. Lebih baik lagi jika anda menyediakan lebih daripada satu tempat. Contohnya, anda mempunyai dua kucing, sediakan tiga kotak sampah untuknya. Pastikan anda meletakkannya di tempat yang senang dilihat, dan sebaiknya jangan gunakan kotak sampah dengan penutup kerana kucing tidak mahu menggunakannya.

Baca juga: Kucing Jangan Meow, Ketahui Mengapa

  • Masa untuk Melatih Kucing

Tidak mahu sofa baru anda menjadi sasaran cakar kucing? Ajarkan kucing anda untuk menggunakan goresan supaya mereka tidak merosakkan perabot dengan kuku tajam mereka. Letakkan goresan di tengah-tengah ruangan, dan biasakan kucing anda menggunakannya setiap kali mereka mahu mengasah cakar mereka di sofa, permaidani, atau perabot rumah tangga yang lain.

Itulah beberapa petua penjagaan yang boleh anda lakukan untuk menjadikan kucing anda gemuk tetapi tetap sihat. Jangan lupa selalu memandikan kucing anda, okey? Jangan mengabaikan kebersihan kerana ia juga mempengaruhi kebersihan diri anda.

Rujukan:
Kaki Harian. Diakses pada tahun 2021. 10 Cara Menjaga Kesihatan Kucing Anda.
Animalpedia. Diakses pada tahun 2021. 6 Cara Paling Berkesan untuk Menjadikan Kucing Lemak dan Sihat.