Fakta mengenai Bakat Artistik Kanak-kanak, Gen atau Kebetulan?

Jakarta - Setiap orang mempunyai kebolehan yang berbeza. Ada yang dapat melukis, menyanyi, menulis, dan kemampuan lain. Tetapi persoalannya, apakah kemampuan ini genetik atau hanya kebetulan? Lebih-lebih lagi, ada beberapa orang yang merasakan bahawa mereka tidak mempunyai bakat tertentu hanya kerana mereka tidak dapat melakukan sesuatu yang lebih baik daripada orang lain.

Persoalan sama ada kebolehan genetik atau kebetulan telah banyak diperdebatkan. Walau bagaimanapun, kajian yang dilakukan Imej Neuro menyatakan bahawa kebolehan seseorang dipengaruhi oleh struktur otak. Kajian itu mendapati bahawa orang yang mempunyai kemampuan seni tertentu, seperti melukis, mempunyai lebih banyak saraf yang terletak di kawasan otak yang berkaitan dengan kemampuan motorik dan visual.

Oleh itu, Adakah Art Genetik atau Kebetulan?

Jawapannya bukan hanya genetik atau kebetulan, tetapi gabungan keduanya. Dengan mempunyai bakat kerana genetik, seseorang dapat mempelajari sesuatu dalam waktu yang lebih singkat daripada yang lain. Tetapi, jika bakat tidak diasah, maka kemampuan yang dimiliki tidak akan meningkat. Bahkan boleh dikalahkan oleh orang yang dianggap tidak berbakat, tetapi mempunyai keinginan yang kuat dan rajin berlatih untuk dapat. Jadi seni bukan sekadar genetik atau kebetulan, ia adalah bakat yang dipelajari.

Lalu, Bagaimana Mengetahui Apa itu Bakat Anak Kecil Anda?

Sebenarnya, yang dapat diketahui bukanlah bakat si Kecil, tetapi potensi bakatnya. Nah, untuk mengetahui potensi bakat si kecil anda, cubalah petua berikut, ayuh!

1. Biarkan Anak Kecil Anda Menjelajah

Untuk mengetahui potensi bakat si Kecil, ibu perlu membiarkan mereka melakukan apa sahaja aktiviti yang mereka mahukan. Elakkan memberi pesanan mengenai perkara yang harus mereka lakukan dan sukai. Sekiranya mereka berminat dengan aktiviti tertentu, beri mereka peluang untuk melakukan aktiviti tersebut. Dan jika mereka bertanya, beri mereka penjelasan dalam bahasa yang mudah difahami.

2. Perhatikan Aktiviti Little One

Setelah Si Kecil melakukan aktiviti tersebut, ibu dapat bertanya kepada Si Kecil mengenai pengalamannya melakukan aktiviti tersebut. Ibu juga dapat memerhatikan tingkah laku si kecil sebelum, semasa, dan selepas melakukan aktiviti. Adakah si kecil anda menikmati aktiviti tersebut atau tidak? Sekiranya anak kecil anda nampaknya tidak menikmati aktiviti tersebut, anda boleh membiarkan si kecil melakukan aktiviti lain.

3. Pertajamkan Keupayaan Anak Kecil Anda

Sekiranya anda sudah mengetahui aktiviti apa yang disukai oleh si kecil, anda boleh memanfaatkan kemampuannya. Contohnya, jika si kecil menunjukkan minat terhadap alat muzik seperti piano, anda boleh membelinya mainan piano atau membawanya ke kelas piano.

Sekiranya ibu mempunyai keluhan terhadap kesihatan si kecil, ibu boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja.

Atau, jika anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa melalui aplikasi tersebut . Ia mudah! Ibu pilih saja Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui ibu pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda atau anak anda perlukan . Ibu tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.