Kanak-kanak dengan Sinusitis, apa simptomnya?

, Jakarta - Adakah anak anda mempunyai hidung tersumbat sejak sekian lama? Ini mungkin disebabkan oleh sinusitis. Gangguan ini berlaku kerana rongga sinus meradang. Cukup sukar untuk membezakan antara selesema biasa dan sinusitis kerana gejalanya sangat serupa pada peringkat awal.

Sinusitis yang tidak segera diobati juga dapat berkembang menjadi gangguan parah yang dapat menyebabkan komplikasi. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa gejala sinusitis pada kanak-kanak untuk mengelakkan komplikasi daripada berlaku. Berikut adalah beberapa gejala sinusitis yang dapat diketahui!

Baca juga: Perhatikan cara mencegah resdung pada kanak-kanak

Gejala Sinusitis pada Kanak-kanak

Sinus adalah ruang udara lembap di dalam tulang muka di sekitar hidung. Ketika mengalami infeksi, keradangan dapat terjadi mengakibatkan pembengkakan, yang juga dikenal sebagai sinusitis. Jangkitan ini biasanya disebabkan oleh selesema atau alahan. Walaupun begitu, sinusitis yang berlaku dapat diubati dengan mudah.

Sinusitis yang menyerang kanak-kanak boleh kelihatan berbeza dengan yang berlaku pada orang dewasa. Kanak-kanak dengan gangguan ini mungkin mengalami batuk, nafas berbau, lemah, dan bengkak di sekitar mata, bersama dengan pelepasan kuning-hijau dari hidung.

Dalam sebilangan besar kes, kanak-kanak yang didiagnosis dengan sinusitis virus dapat bertambah baik dengan rawatan untuk menguruskan gejala mereka. Di samping itu, penggunaan antibiotik dapat dilakukan sekiranya penyakit tersebut telah menyebabkan gangguan yang teruk.

Sinusitis pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyumbatan hidung. Nampaknya, ini boleh menyebabkan bakteria mulai berkembang, yang seterusnya boleh menyebabkan jangkitan yang lebih teruk. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa gejala yang timbul ketika seorang anak menghidap sinusitis sehingga dapat segera diubati. Berikut adalah beberapa gejala:

Pada Kanak-kanak yang Sangat Muda

Sinusitis yang berlaku boleh menyebabkan berlainan gejala pada setiap penghidapnya. Di samping itu, gejala ini dapat dibezakan bergantung pada usia anak yang terkena. Berikut adalah beberapa gejala yang timbul pada kanak-kanak dengan usia yang sangat muda atau di bawah 9 tahun:

  • Permulaan gejala seperti selesema, seperti kesesakan hidung dan hidung berair.
  • Menghidap demam ringan.

Sekiranya anak anda demam selama 5-7 hari setelah gejala selesema berlaku, maka ini dapat menunjukkan sinusitis atau bahkan jangkitan berbahaya yang lain. Oleh itu, penting untuk memberitahu doktor mengenai gangguan ini.

Selain itu, sakit kepala yang berkaitan dengan demam juga biasanya tidak disebabkan oleh jangkitan akibat sinusitis. Ini kerana sinus di dahi belum berkembang sejauh ini pada kanak-kanak berumur 9 hingga 12 tahun. Oleh itu, tidak ada cukup ruang untuk menjangkiti sehingga anak itu remaja.

Baca juga: Kanak-kanak Mengalami Gejala Sinusitis, Inilah Cara Meringankannya

Pada Kanak-kanak yang Lebih Besar

Beberapa gejala sinusitis yang boleh berlaku pada kanak-kanak yang lebih tua hingga remaja adalah:

  • Batuk yang tidak bertambah baik selepas 7 hari gejala selesema.
  • Demam.
  • Hidung tersumbat yang sudah teruk.
  • Mengalami bau mulut hingga sakit gigi.
  • Sakit di telinga dan muka yang menjadi kaku.

Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak di usia remaja mereka juga dapat mengalami beberapa gejala lain, seperti sakit perut, mual, sakit kepala, dan sakit di belakang mata.

Dengan mengetahui beberapa gejala yang boleh timbul ketika anak mengalami sinusitis, diharapkan rawatan awal dapat dilakukan. Ini dapat mengelakkan penyakit menjadi lebih teruk kerana boleh menyebabkan komplikasi berbahaya. Selain itu, para ibu juga disarankan untuk mengetahui alahan badannya agar resdung dapat dielakkan.

Baca juga: Ketahui 3 Jenis Sinusitis dan Gejalanya

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan gejala yang timbul ketika anak mengalami resdung. Selain mengetahui simptomnya, ibu juga boleh bertanya bagaimana menangani gangguan tersebut dengan berkesan. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Rujukan:
Kesihatan ENT. Diakses pada tahun 2020. Sinusitis Pediatrik.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses tahun 2020. Sinusitis.