Penjelasan di sebalik menggonggong anjing yang perlu difahami

, Jakarta - Barking adalah salah satu jenis komunikasi yang digunakan oleh anjing dan boleh mempunyai makna yang berbeza bergantung pada situasinya. Apa sahaja yang menyebabkan anjing menggonggong, tujuannya adalah untuk menyampaikan perasaan mereka.

Contohnya, jika mereka menyalak orang asing, mereka mungkin akan memberi amaran kepada orang itu untuk menjauhkan diri, atau memberi tahu pemiliknya tentang kehadiran orang asing. Sekiranya anjing itu bosan, menggonggongnya mungkin dirancang untuk mendapatkan perhatian pemiliknya dan dia mungkin hanya mahu bermain.

Baca juga: Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

Maksud Menggonggong Anjing

Kadang-kadang anjing menggonggong secara berlebihan dan boleh mengganggu jika mereka menggonggong untuk waktu yang lama. Sekiranya anjing anda menggonggong secara berlebihan, perkara terbaik adalah dengan mengenal pasti penyebabnya.

Sekiranya masalah itu tidak dapat diselesaikan dengan mengajar anjing anda untuk menangani rangsangan (seperti orang asing yang lewat), atau anda tidak dapat mengenal pasti masalahnya, minta nasihat doktor haiwan anda. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor haiwan dan bertanya mengenai kesihatan haiwan kesayangan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Inilah penjelasan di sebalik menggonggong anjing yang perlu difahami!

1. Wilayah / Pelindung

Apabila seseorang atau haiwan memasuki kawasan yang dianggap anjing peliharaan sebagai wilayah, ia sering mencetuskan menggonggong berlebihan. Ketika ancaman menghampiri, menyalak akan semakin kuat. Anjing akan kelihatan berwaspada dan bahkan agresif semasa menyalak jenis ini.

2. Penggera / Ketakutan

Beberapa anjing menggonggong dengan suara atau objek yang menarik perhatian mereka atau mengejutkannya. Ini boleh berlaku di mana sahaja, bukan hanya di kawasan asal.

3. Bosan / Kesepian

Apabila seekor anjing dibiarkan bersendirian untuk jangka masa yang panjang, baik di rumah atau di halaman, dia boleh menjadi bosan atau sedih. Oleh itu anjing sering boleh menyalak kerana tidak senang.

Baca juga: 5 Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menyikat Rambut Anjing

4. Main

Anjing sering menyalak ketika memberi salam kepada orang atau haiwan lain. Biasanya kulit kayu gembira disertai dengan mengibas ekor dan kadang-kadang melompat.

5. Mencari Perhatian

Anjing sering menyalak ketika mereka menginginkan sesuatu, seperti keluar, bermain, atau mendapatkan makanan.

6. Menggonggong Kompulsif Yang Menunjukkan Keresahan

Anjing yang risau akan perpisahan sering menggonggong secara berlebihan apabila dibiarkan begitu sahaja. Mereka juga biasanya menunjukkan gejala lain, seperti mondar-mandir, kehancuran, dan kemurungan. Menyalak ini akan disertai dengan gerakan berulang, seperti berlari dalam bulatan.

Cara Menenangkan Anjing

Sebilangan anjing menggonggong kerana semangat dan ini boleh mengganggu ketika anda berjalan. Anda boleh memberi perhatian lebih kepada anjing, seperti mendekatinya, jadi dia dapat memberi tumpuan kepada anda untuk mendorongnya untuk tenang.

Pertimbangkan untuk menggunakan rawatan sebagai bentuk latihan anjing anda untuk menenangkan diri. Sudah tentu ini memerlukan latihan, pengulangan, dan interaksi yang kuat antara anda dan anjing peliharaan anda.

Baca juga: Penyakit Anjing Boleh Mengalami Setelah Melahirkan

Kadang kala bekerja dengan pelatih anjing yang diperakui juga dapat membantu anda memahami kulit anjing dan cara memahaminya. Seorang profesional yang diperakui akan membantu menyesuaikan rancangan latihan khusus untuk anjing anda dan membimbing anda dalam memahami anjing anda, termasuk:

1. Belajar bahasa badan anjing.

2. Pengurusan persekitaran.

3. Berlatih masa yang tepat untuk penyelarasan.

4. Latihan membina keyakinan untuk anjing.

5. Kemahiran tali berjalan dan tali pengendalian kecemasan.

Perlu diingat, kadang-kadang menggonggong juga boleh bermakna anjing peliharaan menyalurkan lebihan tenaga. Anda boleh menyelesaikannya dengan membuat anjing menjadi letih dengan membawanya bermain atau bersenam. Ini dapat meningkatkan latihan fizikalnya sepanjang hari, dan juga memberi banyak pengayaan mental untuk memastikan otaknya sibuk.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anjing Menggonggong dan Mengekang Gonggongan Berlebihan.
Vet Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anjing Anda Menggonggong dan Bagaimana Menghentikannya.
Purine. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anjing Saya Menggonggong?