Sebelum Menggunakan Henna Tangan, Perhatikan Ini

Jakarta - Inai tangan adalah salah satu tradisi yang dilakukan oleh pengantin perempuan pada hari perkahwinannya. Tidak seperti tatu tetap, yang menggunakan dakwat dan jarum khas, inai adalah sementara dan tidak memerlukan jarum.

Henna dibuat dari daun kering dan digiling hingga menjadi serbuk kering. Apabila akan digunakan, inai akan dicairkan dengan sedikit air untuk membentuk tekstur seperti pasta. Kemudian, pasta tersebut digunakan untuk melukis pelbagai motif menarik pada kulit.

Baca juga: Ketahui Bahaya Jangkitan Kulit akibat Tatu

Adakah Risiko Kesihatan Di Sebalik Henna Tangan?

Walaupun kelihatan seperti tatu, inai tangan bukanlah tatu, kerana ia dapat memudar sendiri dalam 2-4 minggu. Sehingga kini, keselamatan penggunaan inai tangan sebagai tatu sementara masih belum jelas.

Kedua-dua Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) di Amerika Syarikat, dan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) di Indonesia sebenarnya tidak mengatur peredaran inai secara ketat kerana diklasifikasikan sebagai kosmetik, bukan ubat perubatan.

Walaupun begitu, inai sebenarnya hanya boleh digunakan sebagai pewarna rambut atau kuku, tidak boleh digunakan langsung pada kulit. Ini kerana inai tangan berisiko menyebabkan reaksi alahan pada kulit. FDA melaporkan bahawa sebilangan orang mengalami reaksi kulit alergi yang serius setelah menggunakan inai tangan.

Mereka mengadu lepuh, ruam merah, tisu parut, hingga warna kulit pudar. FDA mengesyaki ini kerana kebanyakan produk inai mungkin ditambah dengan bahan kimia lain semasa proses pengeluaran sehingga warna yang dihasilkan lebih kuat dan tahan lebih lama.

Bahan kimia yang sering ditambahkan pada produk inai adalah pewarna tar arang batu yang mengandungi p-phenylenediamine (PPD). Bahan-bahan ini boleh menyebabkan reaksi kulit berbahaya pada sesetengah orang.

Baca juga: Cara memilih skincare yang sesuai untuk jenis kulit anda

Petua Selamat sebelum Menggunakan Henna Tangan

Sekiranya anda ingin menggunakan inai tangan, cuba lakukan ujian sederhana terlebih dahulu, untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan terhadap produk inai atau tidak. Caranya, sapukan sebilangan kecil produk inai atau tampal pada kulit tertutup, seperti lengan dalam.

Kemudian, tunggu hingga kering atau selama 2-3 jam. Sekiranya tidak ada reaksi aneh yang muncul pada kulit, seperti gatal atau kemerahan, anda boleh terus menggunakan inai tangan.

Walau bagaimanapun, jika reaksi luar biasa berlaku selepas 2-3 jam ujian, ini bermakna anda tidak sesuai menggunakan inai tangan. Hentikan penggunaan segera dan bilas dengan bersih dengan air dan sabun. Sekiranya tindak balas alahan tidak mereda, gunakan aplikasinya untuk membincangkannya dengan doktor.

Walaupun tidak ada reaksi alahan, untuk lebih selamat, anda harus memilih produk inai tangan yang semula jadi dan berkualiti. Jangan mudah tergoda dengan harga produk inai tangan yang terlalu murah daripada harga biasa, tetapi kualitinya tidak terjamin.

Baca juga: Ini adalah Petua Penjagaan Kecantikan untuk Pemilik Kulit Cerah

Orang dengan Kekurangan G6PD Tidak Boleh Menggunakan Henna Tangan

Inai tangan boleh membahayakan jika digunakan oleh orang yang mengalami kekurangan G6PD. Pada sesetengah orang dengan kekurangan G6PD, inai tangan boleh menyebabkan kerosakan pada sel darah merah. Ia juga boleh menyebabkan komplikasi ringan hingga serius.

Kekurangan G6PD adalah keadaan apabila tubuh tidak mempunyai cukup enzim glukosa-6-fosfat dehidrogenase. Enzim ini bertanggungjawab untuk membantu fungsi sel darah merah dan mengatur pelbagai reaksi biokimia dalam badan.

Sekiranya tahap enzim ini rendah, sel darah merah berisiko mengalami kerosakan, yang dikenali sebagai hemolisis. Keadaan ini boleh berkembang menjadi anemia hemolitik, yang berlaku apabila sel darah merah hancur lebih cepat daripada yang terbentuk.

Akibatnya, anemia hemolitik dapat menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke pelbagai organ dan tisu badan. Sekiranya keadaan ini berlaku, penghidapnya akan mengalami keletihan, sesak nafas, dan menguningnya mata dan kulit.

Harap maklum bahawa kekurangan G6PD adalah keadaan genetik yang diwarisi dari salah satu atau kedua ibu bapa. Keadaan ini umumnya berlaku pada lelaki, kerana faktor kromosom yang berbeza dari wanita. Orang dengan keadaan ini sering tidak menyedari keadaannya kerana pada mulanya tidak ada gejala.

Itulah sedikit penjelasan mengenai inai tangan dan perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakannya. Walaupun cantik dan cantik, menggunakan inai tangan juga perlu berhati-hati. Pastikan anda tidak mengalami alahan atau kekurangan G6PD, sebelum menggunakannya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Henna - Gambaran keseluruhan.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Tato Henna dan Keselamatan Remaja.
Pentadbiran Makanan dan Dadah AS. Diakses pada tahun 2021. Tato Sementara, Henna / Mehndi, dan "Henna Hitam": Lembaran Fakta.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kekurangan G6PD.