Ketahui 6 Gejala Awal Kanser Serviks

Kanser pangkal rahim adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa bagi wanita di peringkat global dan berada di kedudukan keempat dari semua barah. Mengetahui simptom awal kanser membantu meningkatkan kualiti hidup penghidapnya. Beberapa simptom awal barah serviks adalah haid berat, sakit semasa persetubuhan, dan sakit pelvis yang tidak dapat dijelaskan. "

 , Jakarta - Kanser serviks adalah pertumbuhan sel abnormal yang tidak terkawal di lapisan serviks. Serviks adalah bahagian dari sistem pembiakan wanita dan terletak di bahagian bawah rahim dan membentuk bukaan dari rahim ke vagina.

Kanser serviks adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa bagi wanita di peringkat global dan berada di kedudukan ke-4 dari semua barah. Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh UICC Global Cancer Control, dinyatakan bahawa menjelang tahun 2020, statistik kematian dunia akibat barah serviks akan meningkat menjadi lebih dari 340,000. Kemungkinannya, jumlah ini akan terus bertambah.

Baca juga: Kenali 7 Tanda dan Gejala Kanser Serviks

Kenali Gejala Awal Kanser Serviks

Data semasa menunjukkan bahawa 90 peratus daripada semua kes berlaku di negara berpendapatan rendah dan sederhana terutamanya disebabkan oleh akses yang lemah untuk pemeriksaan dan pengesanan awal serta rawatan pra-barah dan barah. Itulah sebabnya, sangat penting untuk mengesan dan mengetahui gejala awal barah serviks. Jadi, apa simptom awal barah serviks?

  • Terdapat bintik-bintik atau pendarahan ringan antara tempoh haid.
  • Pendarahan haid yang lebih lama dan lebih berat daripada biasa.
  • Pendarahan selepas hubungan seks.
  • Keputihan yang tidak normal, seperti perubahan warna menjadi hijau, putih kekuningan, atau coklat.
  • Mengalami kesakitan semasa melakukan hubungan seksual.
  • Sakit pelvis sebab tidak diketahui

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, penting untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Semakin cepat ia dikesan, semakin cepat rawatan akan diberikan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai barah serviks dan pengesanan awal kanser serviks, tanyakan terus ke . Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan lebih lanjut, segera buat temujanji dengan doktor melalui permohonan .

Baca juga: Ini adalah bagaimana untuk mengesan barah serviks lebih awal

Kepentingan Pengesanan Awal Kanser Serviks

Kanser serviks adalah berlakunya pertumbuhan sel yang tidak terkawal di serviks. Serviks adalah tiub sempit di bahagian bawah rahim yang menghubungkan rahim ke vagina.

Kelewatan dalam rawatan barah serviks boleh menyebabkan komplikasi yang boleh membawa maut. Rawatan yang cepat dan responsif dapat menjadikan penyakit ini dapat mendapatkan rawatan yang lebih baik dan peluang untuk sembuh juga lebih besar.

Umumnya, penderita barah serviks akan mengalami gejala awal ketika barah telah memasuki tahap awal. Sekiranya anda menghidap barah, simptom yang dialami akan lebih parah, tetapi ini bergantung pada tempat penyebarannya.

Baca juga: Menghidap Kanser Serviks, Adakah Ia Boleh Disembuhkan?

Sekiranya seseorang telah didiagnosis menghidap barah serviks, rawatan segera mesti dilakukan. Pilihan rawatan yang boleh dilakukan adalah pembedahan, radioterapi, kemoterapi, atau gabungannya. Pilihan rawatan bergantung pada beberapa faktor, seperti tahap barah, usia, hingga faktor kesihatan.

Rawatan untuk kanser serviks peringkat awal mempunyai tahap kejayaan yang tinggi. Semakin teruk penyebaran sel barah di dalam badan, semakin rendah kadar kejayaannya.

Pembedahan adalah kaedah biasa sebelum ia merebak ke serviks. Selepas itu, terapi radiasi akan digunakan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa. Kaedah ini juga meminimumkan risiko berulang. Cara lain untuk merawat sel barah lebih mudah dikendalikan adalah kemoterapi.

Sekiranya barah telah merebak di luar serviks, pembedahan bukanlah pilihan pertama. Apabila barah menyerang atau merebak ke bahagian tubuh yang lain, rawatan boleh berupa terapi radiasi atau digabungkan dengan kemoterapi. Selain itu, terapi paliatif juga dapat dilakukan untuk melegakan gejala dan meningkatkan kualiti hidup penghidapnya.

Rujukan:
Kanser.net. Diakses pada tahun 2021. Kanser Serviks: Gejala dan Tanda
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu anda ketahui mengenai barah serviks
Kawalan Kanser Global UICC. Diakses pada tahun 2021. Apa itu barah serviks?