Hati-hati, E-rokok Boleh Mencetuskan Obliterans Bronkiolitis

Jakarta - E-rokok, juga dikenali sebagai vape memerintah pemuda masa kini. vape dianggap sebagai simbol masa kini bagi banyak anak muda. Bentuk yang sejuk dan ketersediaan pelbagai rasa menjadikan rokok ini lebih menarik daripada rokok biasa. Di sebalik kemasyhuran vape , e-rokok ini mempunyai kesan buruk yang sama seperti rokok biasa.

Sebabnya ialah kandungan diasetil yang terdapat dalam vape boleh mencetuskan bronkiolitis obliterans. Jadi, apa yang dimaksudkan dengan diasetil? Mengapa diacetyl mencetuskan bronkiolitis obliterans? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Yang lebih berbahaya, menghisap rokok atau rokok tembakau

Sebab Vape Menyebabkan Bronchiolitis Obliterans

Diacetyl adalah bahan kimia yang memberikan pelbagai aroma. Walaupun ramuan ini enak, diasetil dikaitkan dengan beratus-ratus kes bronkiolitis obliterans atau kematian paru-paru popcorn. Paru popcorn adalah penyakit paru-paru serius yang tidak dapat disembuhkan. Melancarkan dari Persatuan Paru-paru Amerika , ramuan ini biasanya terdapat dalam produk popcorn dan banyak kes pekerja kilang popcorn dengan obliterans bronkiolitis. Itulah asal-usul mengapa bronkiolitis obliterans disebut penyakit paru-paru popcorn.

Selain menjadi ramuan dalam popcorn, diacetyl terdapat dalam banyak rasa e-rokok. Bahan ini kemudian dicampurkan dengan "jus" cair oleh beberapa syarikat e-rokok untuk melengkapkan rasa seperti vanila, maple, kelapa, dan perisa lain. Di sebalik wangian menghampiri, mengandungi diacetyl yang mengancam pemakainya. Oleh itu, komplikasi apa yang boleh disebabkan oleh bronkiolitis obliterans?

Mengenal Obliter Bronkiolitis yang sukar Diubati

Dilaporkan dari Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang Bronchiolitis obliterans (BO) berlaku apabila saluran udara terkecil paru-paru, bronkiol, menjadi radang. Bronkiolnya boleh menjadi rosak dan menyebabkan tisu parut yang menyumbat saluran udara. Kemunculan BO bermula dengan batuk kering, sesak nafas, keletihan dan mengi tanpa mengalami selsema atau asma. Tanda dan simptom BO biasanya timbul sekitar 2-8 minggu setelah terdedah kepada asap toksik atau penyakit pernafasan.

Baca juga: Apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa apabila anak mereka ketagih mengongkong?

Selain diacetyl, bahan kimia lain, seperti nitrogen oksida, amonia, asap kimpalan dan jangkitan pernafasan juga boleh menyebabkan kecederaan paru-paru yang menyebabkan bronkiolitis obliterans. Ia juga boleh dikaitkan dengan rheumatoid arthritis dan penyakit graft-versus-host berikutan pemindahan sel paru-paru atau hematopoietik. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai keadaan ini, anda boleh bertanya kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Adakah Obliterans Bronkiolitis dapat Diobati?

BO adalah penyakit yang tidak dapat disembuhkan kerana tidak ada ubat khusus yang tersedia untuk merawat penyakit ini. Walau bagaimanapun, terdapat ubat-ubatan yang dapat membantu menstabilkan atau memperlambat perkembangannya. Pilihan rawatan terbaik dan keberkesanan rawatan yang dipilih boleh berbeza-beza berdasarkan penyebab dan keparahan penyakit.

Baca juga: Sebab Rokok Boleh Menyebabkan Kanser

Dadah yang sering diresepkan untuk penderita BO adalah beberapa jenis antibiotik yang disebut antibiotik makrolida, kortikosteroid, dan ubat imunosupresif. Dalam kes yang teruk, pemindahan paru-paru mungkin disyorkan. Terapi seperti penekan batuk atau oksigen tambahan juga boleh diberikan untuk menguruskan gejala yang berkaitan dengan keadaan ini.

Rujukan:
Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang. Diakses 2020. Bronchiolitis obliterans.
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2020. Popcorn Lung: Risiko Berbahaya E-Rokok Berperisa.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Ketahui "Popcorn Lung" yang disebabkan oleh rokok elektronik.