Inilah sebab mengapa perokok berat berisiko terkena batuk kronik

, Jakarta - Merokok diketahui mengganggu sistem pernafasan dan menyebabkan batuk. Ini sebenarnya semula jadi kerana batuk adalah cara semula jadi tubuh untuk membersihkan bahan kimia yang memasuki saluran udara dan paru-paru akibat merokok. Walau bagaimanapun, orang yang sering merokok untuk jangka masa panjang, atau perokok berat, berisiko mengalami batuk yang lebih serius, iaitu batuk kronik. Lihat sebab mengapa perokok berat terdedah kepada batuk kronik di bawah.

Batuk kronik adalah batuk yang berlangsung selama 8 minggu atau lebih pada orang dewasa atau 4 minggu pada kanak-kanak. Batuk jenis ini sangat menjengkelkan, sehingga dapat menyebabkan penderita tidak dapat tidur dan merasa letih. Dalam kes yang teruk, batuk kronik boleh menyebabkan muntah, pening, dan patah tulang rusuk.

Baca juga: Batuk dengan kahak tidak pernah sembuh, berhati-hatilah dengan 5 penyakit ini

Terdapat banyak keadaan yang boleh mencetuskan batuk kronik, salah satu yang paling biasa adalah merokok. Ini kerana dalam rokok, terdapat ribuan bahan kimia. Semasa memasuki badan, banyak bahan kimia ini boleh mengganggu fungsi silia, yang merupakan struktur kecil seperti rambut yang membantu menyaring toksin dari saluran udara.

Penyelidikan menunjukkan bahawa formaldehid dan bahan kimia lain dapat melambatkan pergerakan silia, bahkan mengurangkan panjangnya yang membolehkan lebih banyak toksin memasuki paru-paru. Penumpukan bahan kimia di paru-paru dan saluran udara dapat memainkan peranan dalam perkembangan bronkitis.

Bronkitis adalah keradangan pada lapisan saluran bronkus, saluran yang menghubungkan paru-paru ke hidung dan mulut. Apabila bronkitis berterusan selama 3 bulan atau lebih, atau berulang sekurang-kurangnya 2 tahun, keadaan ini juga dikenali sebagai bronkitis kronik. Bronkitis kronik adalah sebahagian daripada penyakit paru obstruktif kronik (COPD) yang boleh menyebabkan batuk berpanjangan atau batuk kronik yang dapat menghasilkan kahak berwarna.

Itulah sebabnya mengapa orang yang merokok untuk waktu yang lama atau perokok berat berisiko tinggi terkena batuk kronik.

Baca juga: 5 Penyakit Ini Menyekat Perokok Aktif

Cara Merawat Batuk Kronik

Tidak diragukan lagi, cara paling berkesan untuk merawat batuk kronik dari merokok adalah berhenti merokok. Anda boleh berbincang dengan doktor mengenai cara berhenti merokok. Namun, biasanya lebih awal setelah berhenti merokok, batuk mungkin berlarutan atau bahkan meningkat, ketika tubuh membersihkan penumpukan racun dari saluran udara.

Untuk melegakan simptom, doktor juga boleh menetapkan ubat penahan batuk ( penekan batuk ). Tetapi perlu diingat, ubat batuk dan selsema yang dijual bebas bertujuan untuk merawat gejala batuk dan selesema, bukan penyakit yang mendasari. Jadi, kaedah terbaik untuk merawat batuk kronik adalah dengan merawat penyebabnya.

Selain mengambil ubat, anda juga boleh melakukan cara berikut untuk melegakan batuk kronik:

  • Minum Banyak Cecair. Cecair dapat menipiskan lendir di kerongkong anda. Cecair hangat, seperti kaldu, teh, atau jus juga dapat menenangkan tekak anda.

  • Menghisap Lozenges Kerongkong. Gula-gula ini dapat menenangkan batuk kering dan menenangkan tekak yang jengkel.

  • Cuba Minum Madu. Satu sudu teh madu dapat membantu melegakan batuk.

  • Gunakan Pelembap Udara. Anda boleh memasang pelembap di dalam rumah untuk melembapkan udara atau mandi air suam. Kaedah ini dapat membantu melegakan pernafasan.

Baca juga: Batuk Membuat Gatal di Tekak, Cuba Minum Kencur

Itu menjelaskan mengapa perokok berat berisiko terkena batuk kronik. Untuk membeli ubat batuk, cukup gunakan aplikasinya . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui ciri Beli Ubat dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan batuk kronik?
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Batuk kronik.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang perlu anda ketahui mengenai batuk perokok.