Tanpa masalah, ini adalah cara menghilangkan bau ketiak

, Jakarta - Bau ketiak disebabkan oleh bakteria yang tinggal di antara ketiak yang memecah protein menjadi asid. Bau ini biasanya dialami ketika seseorang mencapai akil baligh. Orang yang gemuk, mereka yang selalu makan makanan pedas, serta individu dengan keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, lebih cenderung mengalami bau ketiak.

Kepekatan besar kelenjar apokrin terdapat di ketiak, menjadikan kawasan ini rentan terhadap perkembangan bau badan yang cepat. Makan makanan tertentu dan menjaga kebersihan badan adalah salah satu cara untuk menghilangkan bau ketiak. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menghilangkan bau ketiak? Baca maklumat di bawah!

Petua agar ketiak anda tidak berbau

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan agar ketiak anda tidak berbau:

  1. Jaga Kebersihan Ketiak

Mandi secara berkala dengan sabun anti-bakteria dan air suam. Air suam dapat membantu membunuh bakteria pada kulit anda. Oleh itu, bilangan bakteria dapat dikekalkan rendah, mengakibatkan bau badan kurang.

  1. Merawat Rambut Ketiak

Rambut ketiak dapat memperlambat penyejatan peluh, yang memberi lebih banyak masa kepada bakteria untuk memecahnya menjadi bahan berbau. Oleh itu, mencukur rambut ketiak secara berkala dapat membantu mengawal bau badan di kawasan tersebut.

  1. Menggunakan Deodoran atau Antiperspirant

Deodoran menjadikan kulit lebih berasid, menjadikan bakteria lebih sukar untuk berkembang. Antiperspirant menyekat kerja kelenjar peluh, sehingga mengurangkan peluh.

Cara Mengawal Bau Badan

Mandi sekurang-kurangnya sekali sehari dapat membantu membunuh bakteria pada kulit. Sekiranya cuaca sangat panas, pertimbangkan untuk mandi lebih dari sekali sehari. Jenis pakaian yang anda pakai juga dapat membantu mengawal bau badan.

Baca juga: Kelenjar getah bening di ketiak Adakah Berbahaya?

Serat semula jadi membolehkan kulit bernafas dan menghasilkan penyejatan peluh yang lebih baik. Serat buatan manusia semula jadi termasuk bulu, sutera, atau kapas. Pakai kain yang longgar dan bernafas, terutamanya jika anda banyak berpeluh. Ini akan membantu menyejukkan badan.

Kari, bawang putih, dan makanan pedas lain berpotensi menjadikan peluh beberapa orang lebih sedap. Beberapa pakar percaya diet tinggi daging merah juga dapat meningkatkan risiko menghidap bau badan dengan lebih cepat.

Sebenarnya reaksi tekanan boleh menyebabkan kelenjar peluh menghasilkan peluh. Oleh itu, teknik pengurusan tekanan dan pengurangan kecemasan dapat membantu tubuh bertindak balas terhadap reaksi tekanan dan meminimumkan pengeluaran peluh.

Baca juga: Harus Tahu, 4 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Bau Ketiak

Bagaimana memaksimumkan penggunaan pewangi deodoran atau badan supaya ia tahan lebih lama?

1. Sapukan pada Titik Nadi

Ini akan membolehkan aroma bercampur semula jadi dengan kimia badan anda. Ketika badan memanas, aroma diaktifkan dan dilepaskan. Menahan keinginan untuk menerapkan bau pada kulit.

2. Gunakan Versi Roll-On

Rollerball adalah cara terbaik untuk mendapatkan aroma tepat di tempat yang anda mahukan tanpa terlalu banyak semburan. Ia juga lebih berpatutan daripada versi botol minyak wangi atau cologne kegemaran anda.

3. Ambil Deodoran Ke Mana sahaja

Bawa versi deodoran atau antiperspirant anda ukuran perjalanan ke mana sahaja anda pergi, anda boleh memakainya setiap kali anda banyak berpeluh.

4. Keringkan Peluh

Peluh kering boleh menjadi usaha untuk menghilangkan bau ketiak. Anda boleh melakukan ini dengan mengelap peluh dengan tisu atau tuala. Selain itu, menepuk-nepuk bahagian badan, seperti ketiak dengan serbuk sehingga peluh menyerap dan tidak menyebabkan bau.

Bahan Semula jadi untuk Menghilangkan Bau Ketiak

Selain cara menghilangkan bau ketiak di atas, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi berikut untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di kawasan ini:

  • Epal sider cuka

Ciri asam dan antimikrob cuka sari apel dapat meneutralkan persekitaran di kawasan ketiak. Bahan semula jadi ini juga dapat membantu menghancurkan bakteria yang menyebabkan bau ketiak. Menggunakan cuka sari apel secara berkala juga dapat membantu mencegah penumpukan bakteria.

Cara menggunakannya sangat mudah, anda hanya membasahi kapas dengan cuka sari apel, kemudian sapukan terus ke ketiak anda. Lakukan rawatan ini dua kali sehari, setiap pagi selepas mandi dan sebelum tidur.

  • Minyak pati Lavender

Minyak lavender sering digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit dan kesihatan. Aromanya yang menyenangkan dapat menolong menghilangkan bau ketiak dan sifat antibakteria dapat membunuh bakteria yang ada di ketiak. Cara menggunakannya, tuangkan minyak lavender ke dalam botol sembur, kemudian semburkan terus ke ketiak anda.

  • Minyak pokok teh

Bukan hanya berguna untuk menghilangkan jerawat, minyak pokok teh untuk mengatasi bau ketiak. Sifat astringen dan antimikroba minyak pokok teh Ia juga dapat membantu mengurangkan liang di ketiak dan melawan bakteria penyebab bau di kawasan tersebut.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Detox Armpit Berfungsi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencium Bau Sepanjang Hari.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai bau badan?
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Bau Ketiak (Ketiak Bau).