Mencukur Rambut Bayi Menjadikan Tebal, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Sebagai orang Indonesia, Anda harus terbiasa mengetahui bahawa ada tradisi mencukur kepala yang baru berusia beberapa bulan. Tradisi ini telah dijalankan secara turun temurun. Mengimbangkan kepala bayi malah merupakan peristiwa penting bagi ibu bapa dan keluarga besar bayi.

Selain tradisi ini, banyak ibu bapa juga percaya bahawa mencukur rambut bayi sehingga botak dapat menguatkan akar rambut. Apabila rambut tumbuh semula, rambut bayi akan lebih kuat dan tebal. Tidak hairanlah, ramai ibu bapa memilih untuk mencukur rambut bayi mereka, biasanya sebelum bayi mencapai usia 40 hari. Namun, tidak sedikit ibu bapa yang memilih untuk membiarkan rambut bayi tumbuh sebagaimana mestinya.

Hanya Mitos

Selain mempercayai dan menjalani tradisi yang diturunkan dari generasi ke generasi, banyak ibu bapa juga percaya bahawa jika rambut bayi dicukur hingga botak, rambut baru yang tumbuh akan menjadi lebih kuat dan tebal. Kepercayaan ini berlepas dari mitos bahawa rambut bayi masih sangat lembut dan rapuh. Sekiranya tidak dicukur, bayi akan membesar dengan rambut bayi yang mudah putus. Apa yang dipercayai oleh banyak orang sebenarnya hanyalah mitos.

Secara perubatan, mencukur kepala bayi tidak akan menjadikan rambut baru tumbuh lebih kuat dan tebal. Rambut manusia tumbuh dari folikel yang berada di bawah lapisan kulit kepala. Walaupun anda mencukur rambut bayi anda sehingga botak dan kulit kepala terasa sangat halus, folikel rambut bayi anda sama sekali tidak akan terjejas. Oleh itu, rambut baru yang tumbuh setelah dicukur hingga botak masih akan mempunyai sifat yang sama seperti sebelumnya.

Rambut baru yang tumbuh sememangnya terasa lebih tebal, tetapi itu kerana panjangnya sama rata. Sementara itu, rambut bayi yang dibiarkan tumbuh secara semula jadi mempunyai panjang yang tidak rata kerana setiap helai rambut mempunyai kadar pertumbuhan yang berbeza. Kesannya, jika anda menggosok kepala bayi, rambutnya akan terasa lebih tipis daripada rambut bayi yang kepalanya sudah botak.

Ramai ibu bapa juga merasa risau kerana rambut bayi yang tidak botak akan gugur dengan sendirinya. Sebenarnya, itu tidak bermaksud bahawa rambutnya tidak cukup kuat. Rambut bayi yang tidak pernah botak secara semula jadi akan gugur dengan sendirinya, biasanya pada usia sekitar 4 bulan. Selepas itu, rambut baru yang tumbuh akan memperlihatkan keunikannya, seperti kerinting, lurus, hitam pekat, hitam, tebal atau nipis. Ciri-ciri ini dipengaruhi oleh faktor genetik, bukan kerana ia botak atau tidak. Rambut tebal dan kuat juga diperoleh dengan merawat rambut bayi dengan betul.

Petua Merawat Rambut Bayi

Sekiranya anda masih ingin mencukur rambut bayi anda, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

 1. Pastikan bayi anda selesa dan ada sesuatu yang mengalihkan perhatiannya, seperti bercakap dengannya atau memberinya mainan.

 2. Mencukur rambut menggunakan perapi lebih baik daripada pisau cukur. Penggunaan pisau cukur dikhuatiri akan mencederakan kulit kepala.

 3. Sekiranya bayi masih tidak dapat menenangkan diri, cubalah memberi susu ibu atau makanan (jika berusia lebih dari 6 bulan) terlebih dahulu.

 4. Setelah selesai mencukur, mandi bayi dengan air suam dan bersihkan seluruh rambut yang masih ada.

 5. Sapukan pelembap ke kulit kepala untuk mengelakkan kulit gatal dan kering.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin membiarkan rambut bayi anda tumbuh dan tidak mencukurnya, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

 1. Rambut bayi tidak perlu dicuci dan dicuci setiap hari. Hanya 3-4 kali seminggu.

 2. Gosokkan syampu dengan lembut pada kulit kepala anda. Menggosok terlalu keras boleh merosakkan folikel rambut dan mempercepat keguguran rambut.

 3. Sikat rambut bayi dengan sikat bulu lembut atau sikat bergigi lebar.

Tekstur, ketebalan, dan warna rambut dipengaruhi oleh faktor genetik. Jadi, tidak ada yang salah jika anda ingin mencukur rambut bayi anda atau membiarkannya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pertumbuhan rambut bayi, anda boleh membuat soal jawab dengan doktor di . Perbincangan dengan doktor boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

 • Apa yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mencukur Rambut Bayi
 • Petua merawat rambut bayi agar tebal
 • 3 Faktor Yang Mempengaruhi Jenis Rambut Bayi