Rawatan dan Rawatan Berkesan untuk Mengatasi Diverticulitis

, Jakarta - Diverticulitis adalah keradangan atau jangkitan yang terjadi di diverticula, kantung yang terbentuk di sepanjang saluran pencernaan, terutama di usus besar (usus besar). Pembentukan diverticula di dinding usus besar juga dikenali sebagai diverticulosis. Diverticula biasanya terbentuk pada orang berusia 40 tahun ke atas, kerana usus lemah. Keadaan ini juga boleh mempengaruhi orang yang jarang makan makanan berserat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Rawatan dan rawatan diverticulitis biasanya dilakukan berdasarkan keparahan diverticulitis yang dialami. Sekiranya penghidapnya mengalami simptom ringan dan tidak ada tanda-tanda komplikasi, jenis rawatan yang dilakukan meliputi:

 • Memberi ubat, iaitu antibiotik untuk merawat jangkitan dan penghilang rasa sakit, seperti parasetamol.
 • Diet tinggi cecair dan rendah serat. Diet ini dijalankan sehingga rasa sakit hilang. Apabila rasa sakit hilang, perlahan-lahan tambahkan serat ke dalam diet.

Sebenarnya, rawatan pesakit luar cukup dilakukan, kecuali jika ia teruk dan penyebaran atau komplikasi berlaku. Rehat yang mencukupi, pelembut najis, pengambilan cecair yang mencukupi, dan makanan kaya serat dapat melegakan gejala penyakit ini.

Paracetamol juga boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Penghilang rasa sakit lain, seperti aspirin atau ibuprofen, tidak digalakkan untuk penggunaan rutin, kerana boleh menyebabkan sakit perut. Diverticulitis ringan biasanya boleh dirawat di rumah dengan antibiotik yang ditetapkan oleh doktor anda.

Untuk kes yang lebih serius dan rumit, penyingkiran kawasan usus besar mungkin disarankan. Pembedahan juga digunakan untuk diverticulitis yang kerap, untuk membuang kawasan usus besar yang terkena. Sekiranya rawatan di hospital diperlukan, rawatan akan serupa. Selain itu, IV, antibiotik, dan ubat penahan sakit juga akan diberikan. Pada mulanya, anda mungkin tidak dibenarkan makan. Tetapi selepas itu, makanan yang tinggi serat dan rendah lemak perlahan-lahan diberikan. \

Sekiranya gejala dirasakan semakin teruk atau diverticulitis mengalami komplikasi, pesakit perlu dirawat di hospital. Pengendalian dilakukan antara lain:

 • Penyerapan cecair dan pemakanan. Untuk merehatkan usus, penghidap akan diminta berpuasa selama seminggu. Nutrien dan cecair akan diberikan melalui IV.
 • Antibiotik suntikan, untuk merawat jangkitan.
 • Memasukkan tiub ke dalam perut (NGT), tiub ini biasanya diberikan untuk memberi makan. Walau bagaimanapun, dalam kes diverticulitis, prosedur dilakukan untuk mengosongkan isi perut
 • Operasi. Prosedur pembedahan dilakukan oleh pakar bedah pada pesakit dengan sistem kekebalan tubuh yang terganggu, divertikulitis berulang, atau komplikasi.

Rawatan di Rumah

Untuk menjalani rawatan di rumah, penghidapnya mesti menjalani gaya hidup sihat untuk membantu anda mengatasi diverticulitis. Inilah gaya hidup yang perlu diterapkan di rumah:

 • Bersenam secara berkala. Senaman meningkatkan fungsi usus yang normal dan mengurangkan tekanan pada usus besar. Cuba bersenam sekurang-kurangnya 30 minit pada beberapa hari.
 • Makan lebih banyak serat. Makanan yang kaya dengan serat, seperti buah, sayur-sayuran segar, dan biji-bijian, dapat melembutkan bahan buangan dan membantunya melewati usus besar dengan lebih cepat. Ini mengurangkan tekanan pada saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sama ada diet tinggi serat dapat mengurangkan risiko diverticulitis. Di samping itu, memakan biji-bijian dan kekacang tidak menyebabkan diverticulitis.
 • Minum banyak cecair. Serat berfungsi dengan menyerap air dan melembutkan najis di usus besar. Namun, jika anda tidak minum cukup cecair untuk menggantikan apa yang diserap, serat boleh menyebabkan sembelit.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diverticulitis, anda juga boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

 • Elakkan Diverticulitis dengan Mengurangkan Pengambilan Daging Merah
 • Selalunya Memegang Kentut, Berhati-hati dengan Diverticulitis
 • 3 Makanan Sihat untuk Mencegah Diverticulitis