Ini adalah perbezaan antara kutu rambut dan kutu air

, Jakarta - Walaupun mereka berdua mengandung kata "kutu", kutu air dan kutu kepala tidak sama. Kutu air atau tinea pedis adalah jangkitan kulat yang menyebabkan ruam bersisik di antara jari kaki. Bagaimana dengan kutu kepala?

Baca juga : Cara Mengatasi Tinea Pedis yang boleh dilakukan di rumah

Seperti namanya, kutu kepala adalah keluhan pada kulit kepala dalam bentuk gatal akibat parasit yang hidup di kulit kepala. Dalam dunia perubatan, kutu kepala juga dikenali sebagai pediculosis capitis.

Persoalannya, apakah perbezaan antara penyebab dan gejala kedua penyakit tersebut?

Kutu Air, Gejala Jangkitan Kulat

Trycophyton adalah kulat yang sering menyebabkan kutu air yang masih termasuk dalam kategori dermatofit . Kulat jenis ini juga menjadi penyebab kurap. Kulat yang menyebabkan kutu air adalah kulat yang hidup di persekitaran yang panas dan lembap. Contohnya, kolam renang atau bilik mandi.

Cara penularan tinea pedis dapat melalui kontak langsung dengan kulit yang dijangkiti, atau benda yang telah terkontaminasi. Anda harus berhati-hati, kerana setelah dijangkiti jamur ini akan menetap dan membiak di permukaan kulit. Perkara yang membuat anda gelisah, jika terdapat celah pada kulit, kulat ini boleh memasuki kulit dan menyebabkan jangkitan.

Berikut adalah beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko mengembangkan tinea pedis:

 1. Berkongsi barang peribadi, seperti tuala, kasut, atau kaus kaki.
 2. Kaki berpeluh banyak.
 3. Kehadiran luka di jari atau kuku kaki.
 4. Pakai kasut yang tebal dan ketat.
 5. Jangan menjaga kebersihan kaki anda. Contohnya, jarang mencuci kaki setelah melakukan aktiviti atau ketika anda menggunakan semula stoking yang belum dibasuh.
 6. Mengunjungi kawasan awam tanpa alas kaki.

Baca juga : Bahaya Kutu Air yang Membuat Kaki "Tidak" Selesa

Gejala Kutu Air

Secara amnya, tinea pedis akan menyebabkan simptom berupa ruam bersisik yang terasa gatal. Tepat di antara jari kaki. Gatal ini akan lebih ketara apabila penghidap menanggalkan kasut dan kaus kaki selepas melakukan aktiviti.

Selain itu, kaki atlet juga sering menyebabkan gejala, seperti:

 1. Kulit retak dan mengelupas;
 2. Lepuh gatal muncul;
 3. Keadaan kulit pada tapak kaki atau bahagian kaki menjadi kering, menebal, atau mengeras.

Dalam beberapa kes, kutu air juga dapat merebak ke kuku kaki dan tangan. Apabila ini berlaku, penghidapnya boleh mengalami perubahan warna dan penebalan kuku, serta kerosakan pada kuku.

Kutu Kepala, Kulit Kepala Gatal

Kutu air berbeza, kutu rambut berbeza. Seperti yang dijelaskan di atas, kutu kepala adalah parasit yang hidup di kulit kepala. Parasit ini akan membuat penderita mengalami gatal di kulit kepala.

Nah, seseorang boleh mendapat kutu kepala kerana bersentuhan dengan kepala orang lain yang mempunyai kutu kepala. Jadi, bagaimana dengan simptomnya?

 1. Perasaan objek bergerak di sekitar rambut;
 2. Kehadiran kutu di kulit kepala;
 3. Penemuan nits di batang rambut;
 4. Gatal-gatal pada kulit kepala;
 5. Sekiranya dijangkiti akan menyebabkan kesakitan.

Berjangkit Tanpa Terbang

Dalam kebanyakan kes, kutu kepala sering disebarkan melalui hubungan langsung dengan kepala penderita. Ingat, tanpa sentuhan langsung, kutu kepala tidak dapat bergerak. Sebabnya mudah, kutu kepala ini tidak boleh terbang atau melompat.

Walaupun begitu, kutu ini dapat merangkak dengan cepat. Nah, inilah yang dapat membuka kemungkinan kutu berpindah dari kepala penderita ke kepala orang lain melalui objek tertentu. Contohnya, topi, selendang, sikat, tuala, bantal, hingga fon kepala.

Masalah ini yang menyerang kulit kepala disebabkan oleh sejenis kutu Pediculus humanus var capitis . Kutu ini adalah organisma seukuran biji strawberi yang bertahan dengan menghisap darah di kulit kepala inang.

Kutu kepala dapat dicegah dengan melakukan beberapa cara sederhana, seperti tidak menggunakan sikat, topi, tuala, atau tidur di tempat tidur yang sama dengan orang yang mempunyai kutu kepala. Sekiranya masalah kutu kepala tidak diatasi, keadaan ini boleh menyebabkan luka pada kulit kepala yang boleh menyebabkan jangkitan.

Baca juga : Anak-anak Mengalami Kutu Kepala, Inilah Cara Mengatasinya

Ada aduan kutu air atau kutu kepala? Kenapa anda boleh bertanya terus kepada doktor . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kaki Atlet.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kaki Atlet.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kepala Kutu.