Cara Melaksanakan Tabiat Minum Air pada Kanak-kanak

, Jakarta - Minum air sangat penting untuk tubuh, termasuk badan anak-anak. Sebagai ibu bapa, adalah tugas kita untuk memastikan keperluan cecair mereka dipenuhi. Malangnya, kadang-kadang kanak-kanak malas atau lupa minum air secukupnya. Mereka sebenarnya lebih suka mengambil air botol dengan pelbagai rasa dan pemanis buatan yang jauh dari sihat.

Walaupun anda mungkin tidak dapat menghabiskan waktu 24 jam dengan anak anda dan memastikan dia minum air dengan kerap, ibu bapa masih dapat membiasakan mereka minum air mineral secara berkala, sekurang-kurangnya 6 gelas sehari. Mulakan mengajar anak-anak tentang pentingnya minum air melalui 9 cara mudah ini:

1. Berikan Contoh

Biasanya kanak-kanak suka meniru atau meniru apa yang dilakukan oleh ibu bapa mereka. Beri teladan dengan kerap dengan juga mengambil air di hadapan anak. Contohnya, minum air sehingga anda pulang ke rumah setelah melakukan perjalanan, selepas bersenam, atau selepas bekerja.

2. Elakkan Minuman Bungkus

Kita harus mengisi peti sejuk dengan air mineral, dan juga di meja makan. Elakkan menyimpan minuman bungkusan di dalam peti sejuk. Ini untuk membentuk pemikiran pada anak-anak bahawa jika mereka haus maka minum air, bukan air lain. Elakkan memberikan banyak pilihan minuman dengan minuman bungkus, berwarna, dan perisa lain yang dapat membuat anak-anak selesa dan menolak air mineral.

Baca juga : Inilah faedahnya jika anak anda minum susu dengan kerap

3. Mudah dicapai

Sediakan air atau air mineral di tempat yang mudah diakses di rumah atau di sekitarnya. Dengan cara itu anak tidak akan menghadapi masalah untuk mendapatkan air.

4. Bersedia untuk setiap perjalanan

Semasa dalam perjalanan, sama ada dengan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam, kita harus selalu menyediakan air dalam botol yang mudah dibawa. Letakkan beberapa botol di dalam kereta persendirian atau di dalam beg jika bepergian dengan pengangkutan awam.

5. Beri penjelasan

Melalui penjelasan ringan mengenai faedah air untuk tubuh, ia dapat menambahkan pandangan dan membuka minda anak-anak mengenai pentingnya cecair ini untuk tubuh. Gunakan bahasa yang senang difahami.

6. Manfaatkan Aktiviti

Libatkan anak dalam aktiviti yang menyeronokkan, seperti keluarga , berjalan kaki pagi, atau berbasikal petang untuk membiasakan diri dengan air minum. Kerana ketika dia lelah setelah melakukan aktiviti, yang dia perlukan adalah air untuk menghilangkan dahaga.

Baca juga : 4 Cara Mengarahkan Bakat Sukan Kanak-kanak

7. Jadikan Minuman Menyeronokkan

Untuk menjadikan minuman lebih menyeronokkan, adalah idea yang baik untuk menyediakan gelas atau botol minuman dengan watak kartun atau Wira super kegemaran anak.

8. Jangan Paksa

Ajar anak dengan mengajak mereka minum air dengan cara yang menyeronokkan. Tidak perlu memaksa atau membuat kanak-kanak merasakan bahawa minum air adalah aktiviti yang mengganggu dan membebankan.

9. Lakukan Berkali-kali

Tabiat yang baik tidak terbentuk dengan serta-merta, semuanya memerlukan masa dan perlu dilakukan berulang kali sehingga tertanam dalam minda anak-anak. Jangan bosan membiasakan diri dengan sesuatu yang baik pada anak-anak, OK!

Sekiranya kebiasaan minum air sudah tertanam dalam minda anak. Oleh itu, dalam keadaan apa pun, anak akan mengutamakan pengambilan air mineral berbanding minum minuman bungkusan lain. Dia juga akan melakukannya ketika Ibu tidak bersamanya.

Sekiranya anda mempunyai masalah lain mengenai kesihatan dan keperluan pemakanan anak kecil anda, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor pakar di sini melalui aplikasi di muat turun di Google Play atau App Store. Tidak kira betapa sibuknya anda, anda boleh mengemukakan soalan di mana sahaja dan kapan saja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video .