Mempunyai Rakan Kongsi yang Banyak Orang Suka? Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Ketika ditanya jenis pasangan yang mereka inginkan, kebanyakan orang menginginkan seseorang yang cantik atau tampan, baik, pintar dan mempunyai kelebihan lain. Tetapi sebenarnya, mempunyai pasangan yang sempurna tidak selalu menyenangkan. Anda perlu mempersiapkan hati anda jika pasangan anda suka dengan banyak lawan jenis! Jangan marah, anda boleh membalasnya dengan cara berikut:

1. Cemburu menjadikannya tidak selesa

Melihat Si Dia berbual dengan lawan jenis, langsung cemburu. Pasangan berjalan bersama-sama dengan orang lain, anda juga langsung marah. Anda tidak boleh terlalu cemburu apabila anda melihat terdapat banyak anggota lawan jenis berhampiran pasangan anda. Cemburu yang sedikit akan membuat Si Dia merasa serba salah dan tidak selesa dengan sikap anda. Lagipun, Si Dia juga tidak melakukan apa-apa dan hanya memberikan respons sederhana terhadap perhatian orang-orang ini. Jadi, rasa cemburu yang berlebihan hanya akan menguras emosi anda dan membahayakan anda. Baca juga: Cemburu gila? Berhati-hatilah dengan Tanda-tanda Gangguan Ini

2.Daripada bimbang, anda harus berbangga

Daripada merasa sedih dan bimbang dengan pasangan anda dicuri, anda harus bangga dan bersyukur mempunyai pasangan yang disukai oleh banyak orang. Bayangkan, dari sekian banyak pilihan, dialah pilihannya untuk menjadi temannya. Itu bermaksud anda adalah seseorang yang dianggap sangat istimewa untuk dapat menjadi temannya, bukan? Di samping itu, bersyukurlah mempunyai pasangan yang dikagumi oleh banyak orang, kerana ini bermakna pasangan anda benar-benar mempunyai kelebihan yang diakui oleh banyak orang.

3. Berusaha Menjadi Orang yang Lebih Baik

Daripada membuang masa kerana cemburu, anda lebih baik meneroka kemampuan dalaman anda, cuba kelihatan lebih menarik dan melakukan perkara yang lebih positif. Oleh itu, anda akan merasa lebih yakin dan boleh menjadi pasangan yang layak untukNya. Apabila anda cuba menjadi orang yang lebih baik, anda juga tidak akan mempunyai masa untuk cemburu, tetapi anda boleh mengambil perkara positif dari orang lain untuk belajar.

4. Terus Menjadi Diri Anda

Mencuba untuk menjadi orang yang lebih baik tidak bermaksud anda berhenti menjadi diri sendiri dan mengikuti gaya orang lain untuk menjaga pasangan anda. Ingatlah, bahawa Dia dulu jatuh cinta kepada anda kerana keperibadian anda yang unik dan apa adanya. Jadi, terus menjadi diri anda sendiri, tetapi versi terbaik anda. Baca juga: Mengapa Anda Harus Mengasihi Diri Anda?

5.Mencuba Memahami Pasangan Anda

Tidak mahu kalah dengan orang lain yang ingin mendekati pasangan anda. Anda juga harus berusaha mengeratkan hubungan dengan Dia. Belajar untuk mengetahui pekerjaan dan hobi pasangan anda. Sekiranya perlu, anda kadang-kadang dapat menemani Si He ketika melakukan hobinya atau ketika berkumpul dengan rakan pejabatnya. Oleh itu, anda akan memahami dunia dengan lebih baik dan boleh menjadi tempat yang baik untuk pasangan anda. Dia juga akan tetap bersama anda.

6. Percayai Pasangan Anda

Juga berbincang dengan pasangan anda mengenai batasan apa yang mesti dijaga semasa berbual dengan rakan-rakan dari lawan jenis. Tetapi anda juga harus belajar untuk mempercayai dia, kerana mencurigainya secara berterusan hanya akan membuatnya tidak selesa dan akhirnya dia akan menjauh dari anda. Jadi, percayakan pasangan anda kerana kepercayaan adalah kunci untuk hubungan yang sihat.

Baca juga: Sekarang Anda Tahu Ada Orang Lain Di Hati Pasangan Anda, Ketahui Tanda-Tanda Ini!

Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kehidupan seksual anda, hubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu malu, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.