Ujian Kuat Mengesan Gejala Kanser Payudara

, Jakarta - Payudara adalah bahagian yang hanya dimiliki oleh wanita dan berguna untuk menyusukan anak mereka setelah melahirkan. Walaupun begitu, bahagian ini rentan terhadap tumor yang boleh berkembang menjadi barah. Gangguan barah payudara adalah salah satu penyebab kematian terbesar yang dialami oleh wanita.

Oleh itu, sangat mustahak untuk mengesan gangguan ini lebih awal agar dapat diatasi dengan lebih cepat. Lalu, apakah ujian yang paling berkesan untuk mengesan tumor yang tumbuh di payudara? Berikut adalah beberapa pemeriksaan yang berkesan untuk memastikannya!

Baca juga: 3 Komplikasi Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui

Pemeriksaan untuk Mengesan Gejala Kanser Payudara

Kanser payudara berlaku apabila sel-sel abnormal di dalamnya berkembang dan tumbuh secara tidak terkawal pada tisu badan tertentu. Penyakit ini tentunya boleh memberi kesan buruk jika dibiarkan. Oleh itu, disarankan agar setiap wanita, terutama yang berusia di atas 50 tahun, melakukan pemeriksaan rutin.

Adalah sangat penting untuk mengesan perubahan yang berlaku pada payudara dan melakukan pemeriksaan awal. Selain itu, pemeriksaan diri juga dapat dilakukan dengan gejala jika terdapat benjolan, kemerahan, dan perubahan lain yang sangat penting untuk pengesanan awal. Selepas itu, ada baiknya melakukan pemeriksaan klinikal.

Dengan ujian diagnostik yang berbeza dapat membantu pakar perubatan untuk mengesan barahnya lebih awal. Berikut adalah beberapa pemeriksaan fizikal yang berkesan dalam mengesan barah payudara:

1. Mamogram

Mamogram atau mamografi adalah pemeriksaan sinar-X pada payudara. Pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan alat saringan dengan sinar-X yang dapat mengesan dan mendiagnosis barah payudara. Ini boleh berkesan untuk diagnosis awal gangguan.

X-ray digunakan untuk mengambil gambar sel-sel di payudara. Dengan melihat gambar tersebut, doktor akan mengenal pasti kelainan yang berlaku sehingga barah dapat diubati dengan segera. Secara amnya, disyorkan untuk wanita berumur 45 tahun ke atas.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemeriksaan kanser payudara, doktor dari sedia menolong. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan! Di samping itu, anda juga boleh membuat pesanan dalam talian untuk pemeriksaan fizikal di beberapa hospital yang berkaitan dengannya .

Baca juga: Ini adalah 5 mitos mengenai mamografi yang perlu diluruskan

2. Ultrasound Payudara

Ultrasound atau ultrasound adalah ujian yang menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar bahagian badan, seperti payudara. Sekiranya gambar yang dicetak semasa mamogram menunjukkan jisim, doktor akan mengesahkannya dengan ultrasound. Doktor juga akan memerintahkan ultrasound jika benjolan kelihatan.

Kaedah ini dapat membantu doktor untuk menentukan sama ada jisim itu barah atau tidak. Pemeriksaan ini dengan ultrasound payudara dapat dilakukan dengan menggunakan gel pada payudara pada awalnya dan melekatkan alat genggam sehingga gambar tisu payudara dapat dikesan.

3. Biopsi

Cara lain yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis barah payudara adalah biopsi. Ini dilakukan dengan mengambil sampel sel payudara untuk diuji. Semasa pemeriksaan ini, doktor akan menggunakan alat jarum khas menggunakan sinar-X untuk mengesan tisu yang mencurigakan.

Setelah sampel dari biopsi dihantar ke makmal untuk analisis, hasilnya akan menunjukkan sama ada gangguan itu adalah barah atau tidak. Sampel juga akan dikesan mengenai tahap barah yang berlaku dan apakah sel-sel kanser mempunyai reseptor hormon yang dapat mempengaruhi rawatan yang dijalankan.

4. MRI

MRI atau pengimejan resonans magnetik untuk mengesahkan barah payudara juga boleh dilakukan. Ini dilakukan dengan menggunakan magnet dan gelombang radio yang dapat melihat bahagian dalam payudara. Sebelum ini, anda akan menerima suntikan pewarna. Kaedah ini akan menggunakan sinaran untuk menghasilkan gambar.

Baca juga: Kenali 6 Ciri Kanser Payudara

Itulah beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mengesahkan barah payudara yang berlaku. Adalah sangat penting untuk membuat diagnosis awal agar rawatan segera dapat dilakukan untuk mengelakkan perkara serius terjadi. Lebih mustahak untuk mencegah lebih awal daripada merawat lewat.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Ujian Kanser Payudara: Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kesihatan Payudara Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kanser payudara.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Apakah Pemeriksaan Kanser Payudara ?.