Terapi Pengikatan Besi untuk Mengubati Sindrom Myelodysplastic

, Jakarta - Sindrom Myelodysplasia adalah sekumpulan gangguan yang disebabkan oleh sel darah yang tidak terbentuk dengan baik atau yang tidak berfungsi dengan baik. Rawatan untuk sindrom myelodysplastic memberi tumpuan kepada mencegah komplikasi penyakit dan merawatnya.

Terapi pengikat besi adalah salah satu rawatan yang digunakan untuk merawat sindrom myelodysplastic. Terapi ini bertujuan untuk mengurangkan kadar zat besi di dalam badan kerana pemindahan darah yang kerap. Maklumat lebih lanjut mengenai terapi pengikatan besi boleh dibaca di sini!

Cara melakukan terapi mengikat besi

Zat besi berfungsi untuk membantu pembentukan hemoglobin. Nah, hemoglobin sendiri adalah protein penting dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan sehingga dapat berfungsi dengan normal. Zat besi dianggap sebagai mineral penting kerana hemoglobin tidak dapat dibuat tanpanya. Terapi pengikatan besi dilakukan untuk membuang lebihan zat besi dari badan dengan ubat khas.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai Ujian Tahap Besi

Orang dengan sindrom myelodysplastic akan mengalami kelebihan zat besi biasanya dari perjalanan darah. Tubuh hanya dapat mengeluarkan zat besi, kecuali dalam jumlah kecil yang terkelupas di kulit atau peluh.

Lebihan zat besi lain dapat terperangkap dalam tisu organ-organ penting, seperti hipofisis anterior, jantung, hati, pankreas dan sendi. Apabila zat besi mencapai tahap tertentu ia dapat menyebabkan kerosakan organ dan juga memicu penyakit lain seperti diabetes, sirosis, osteoartritis, serangan jantung, dan ketidakseimbangan hormon.

Baca juga: Pelbagai Ujian untuk Mendiagnosis Sindrom Myelodysplastic

Hipotiroidisme, hipogonadisme, kemandulan, mati pucuk, dan kemandulan boleh berlaku akibat ketidakseimbangan hormon yang dipicu oleh peningkatan kadar zat besi. Oleh itu, orang dengan sindrom myelodysplastic mungkin mengalami gejala keletihan kronik, perubahan mood, kehilangan dorongan seks, kekeliruan, dan kehilangan ingatan.

Sekiranya tidak dirawat, zat besi yang berlebihan boleh menyebabkan kegagalan organ dan kematian. Pengurangan zat besi dilakukan dengan terapi mengikat besi dengan agen chelating besi seperti desferrioxamine. Ubat ini dirumus khas untuk mengikat besi, sehingga zat besi dapat dikeluarkan melalui air kencing.

Kesan Sampingan Terapi Mengikat Besi

Kesan sampingan dari terapi pengikatan zat besi ialah urin berwarna oren. Walaupun begitu, ini bukan kesan sampingan yang berbahaya. Gejala segera yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang ketara adalah gangguan visual, ruam atau gatal, muntah, cirit-birit, kekejangan perut atau kaki, demam, degupan jantung yang cepat, hipotensi (tekanan darah rendah), pening, kejutan anafilaksis, dan rasa sakit atau bengkak. kemasukan intravena.

Baca juga: Jenis Penyakit Yang Dapat Dikesan Melalui Ujian Hematologi

Risiko atau kesan sampingan jangka panjang boleh merangkumi kerosakan buah pinggang atau hati, pendengaran, atau katarak. Sekiranya orang dengan sindrom myelodysplastic yang menjalani terapi mengikat besi mengalami perkara-perkara ini, segera berjumpa doktor.

Doktor boleh menyesuaikan dos atau memeriksa status visual pesakit dengan fundoskopi lampu celah (pemeriksaan mata) dan status pendengaran dengan audiometri atau ujian pendengaran. Enzim hati (ALT, AST, GGT dan ALP), ujian fungsi buah pinggang seperti BUN, dan pemeriksaan status zat besi.

Oleh kerana kesan sampingan terapi mengikat besi, terapi ini tidak dapat dilakukan dengan sewenang-wenangnya. Perlu banyak pertimbangan bermula dari faktor kesihatan keseluruhan, nilai hematologi, terutama hemoglobin, hematokrit, dan kadar zat besi dalam tisu badan.

Maklumat lebih lanjut mengenai terapi pengikatan zat besi dan sindrom myelodysplastic boleh ditanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian Kapasiti Mengikat Besi (TIBC).
Institut Gangguan Besi. Diakses pada tahun 2020. Pengurangan Besi: Terapi Chelation.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Myelodysplastic.